Usvojeni zakoni o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca, rodnoj ravnopravnosti, metrou i gradskoj železnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 11:04

Usvojeni zakoni o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca, rodnoj ravnopravnosti, metrou i gradskoj železnici

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca koji je parlamentu uputila Skupština Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je u raspravi da će biti formiran odbor koji će raditi "pod kapom" Vlade Srbije i preuzeti na sebe izradu programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i preduzeti mere zajedno sa republičkim, pokrajinskim i novosadskim zavodima zaštite spomenika kulture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako je naveo, krajnji cilj je ne samo da se obnove najznačajniji javni objekti, već da se Sremski Karlovci potpuno infrastrukturno urede zbog više kulturnih sadržaja, ali i zbog privrednog razvoja.

Poslanici postavljali pitanja o vojnom roku, zaštiti integriteta Srbije, ...

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, nakon čega će razmatrati amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Na izmene Zakona o zabrani diskriminacije poslanici su podneli 10 amandmana, a Vlada i Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova predložili su skupštini da prihvati tri amandmana.

Odbor je podneo i dva svoja amandmana, koje je ministarka za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost poslova Gordana Čomić prihvatila.

Na Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti podneto je 69 amandmana, od kojih su Vlada i nadležni odbor prihvatili 17 amandmana.

Terzić: Da li se razmatra vraćanje obavezno služenje vojnog roka?

Poslanik na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu", Miloš Terzić, pitao je danas u parlamentu da li se razmatra vraćanje obavezno služenje vojnog roka i u kojoj formi.

On je rekao da je važno da Srbija jača vojsku, jer ima ekonomske uslove da to radi.

"Do 2012. godine Srbija nije imala ni jedan avion koji je mogao da poleti. Danas je naša vojska ojačana novim avionima, helikopterima, tenkovima, bespilotnim letelicama...", rekao je Terzić u Skupštini Srbije.

On je ocenio da su prethodne vlasti vodile "politiku puzajućeg pristupanja NATO paktu, izbegavajući da Srbija uspostavi snažnu vojsku".

Milićević: Da li Vlada planira da preduzme određene aktivnosti kojima bi se zaštitila prava Srbije pred evropskim i drugim međunarodnim institucijama kada je u pitanju Kosovo i Metohija?

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević postavio je pitanje Vladi Srbije da li planira da preduzme određene aktivnosti kojima bi se zaštitila prava Srbije pred evropskim i drugim međunarodnim institucijama kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Radenković i Simonović novi poslanici liste SPS-JS

Skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima sa liste SPS-JS Dejanu Radenkoviću i Dunji Simonović.

Radenković i Simonović su položili zakletvu u parlamentu, a potvrđivanju mandata prethodila je odluka Adiministrativnog odbora i Republičke izborne komisije o dodeli mandata radi popune upražnjenih mesta.

Oni su zamenili dosadašnje poslanike Ljuba Petrovića i Predraga Markovića sa iste izborne liste kojima je, nakon podnetih ostavki, prestao poslanički mandat.

On je naveo da na međunarodnom planu sazreva svest da je Srbija nepravedno optuživana i da odnos prema unutrašnjim pitanjima Srbije predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali ukazuje i da se nastavljaju pritisci kojima se ugrožava naš teritorijalni integritet.

Kamberi: Da li će neko odgovarati zbog Ljotićevih koračnica?

Predsednik poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Šaip Kamberi, pitao je danas predsednicu Vlade Anu Brnabić da li će zbog skandala na svečanosti povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, tražiti odgovornost onih koji su se bavili organizacijom tog događaja.

Zašto je Srbin direktor Doma zdravlja u Preševu?

Šaip Kamberi je pitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog čega je za direktora Doma zdravlja u kojem radi 55 lekara, od toga 50 Albanaca, postavio Srbina i da li je to poruka države da se Albanci smatraju nepoželjnima.

Kamberi je rekao da je Lončar razrešio direktora Doma zdravlja u Preševu u martu, jer je nad domovima zdravlja osnivačka prava preuzela Republika.

Glasanje o izgradnji metroa, rodnoj ravnopravnosti...

Poslanici Skupštine Srbije glasaće danas popodne, kako je to najavio predsednik parlamenta Ivica Dačić, o predloženim zakonima, među kojima je i Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je juče da će radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, a u sklopu projekta izgradnje metroa u Beogradu, početi u novembru 2021. godine.

"Predviđeno je da prva linija metroa bude završena do 2028. godine, dok je planirani rok završetka celog projekta predviđen do 2033. godine", rekao je Momirović za Tanjug.

Prva metro linija će povezivati Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun.

Glasaće se i o izboru člana Saveta REM-a, a kandidati su Goran Eror i Milorad Vukašinović.

Poslanici će se izjašnjavati o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, Predlogu zakona o rodnoj ravnopravnosti, Predlogu zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izmene i dopune Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji, izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Tu su i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (Interbus sporazum).

Čomić: U pojedinim školama postoji segregacija

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da u pojedinim osnovnim školama u Srbiji postoji segregacija.

Odbacujući amandman poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog, koji je tražio da se segregacija briše iz izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije i smatra da je tom terminu mesto u krivičnom zakonu, Čomić je kazala da nije reč o krivičnom delu, ali jeste o nečemu što je nedopustivo.

Ona je objasnila da se u izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije navodi da je segregacija svaki akt kojim fizičko ili pravno lice razdvaja, bez objektivnog i razumnog opravdanja, druga lica ili grupu lica po osnovu ličnog svojstva, a da dobrovoljna odvajanja od drugih lica na osnovu ličnog svojstva ne predstavlja segregaciju.

"I to je ljudskopravaški termin, i to je ono što se dešava u životu u Srbiji, jer imate na teritoriji Srbije osnovne škole koje su primer segregacije, recimo u gradu Nišu na primer. To nije jedini grad gde su u jednu školu smeštena sva romska deca zbog toga što roditelji ne žele da romska deca idu u isto odeljenje sa njihovom decom", rekla je Čomić.

Ona je navela da je zato segregaciji mesto u zakonu, navodeći da su segregaciji skloni mnogi koji sami za sebe vrlo autoritativno govore kako su tolerantni i puni razumevanja za različite od sebe.

"Ali u realnosti imate da neće da izdaju stan Romima ili neće da im deca idu u školu sa Romima ili na bilo koje drugo lice različito od njih po etničkom i po nacionalnom poreklu", rekla je Čomić.

Ministarka očekuje da će biti problema u primeni zakona, kao i uvek kada se, kaže, poriče realnost i diskriminacija nekih lica.

Glišić: Rodna ideologija je ispunjavanje uslova Brisela

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić izjavio je danas da je usvajanje "navrat nanos" Zakona o rodnoj ravnopravnosti ustupak vlasti Briselu, zbog pritisaka koji stižu prema Kosovu i Republici Srpskoj.

Glišić je, na konferenciji za novinare, ocenio da je Srpska napredna stranka svesna da bi takvi ustupci doveli do problema u njenom rejtingu, čak i do pada sa vlasti, "pa kad niste Briselu spremni da učinite geopolitičke ustupke, morate da nešto uradite za njih, zato i mora da postoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

On je podsetio i da je vlast odustala od zakona o gej brakovima, što je bio jedan od zahteva Zapada, jer su znali kakvu bi to reakciju izazvalo kod građana, pa su zato krenuli u usvajanje ovog zakona, "koji nema veze ni sa našim Ustavom ni sa tradicijama, niti ima veze sa ravnopravnosti polova".

Imamo zakon o ravnopravnosti polova. Sada neustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti uvodi termin roda i na mala vrata uvodi ideju rodne ideologije, koja je u onim zemljama koje su to uradile pre 15 godina, uvođenjem sličnih zakona, dovela do potpunog društvenog raspada, ukazao je Glišić.

On je zapitao i otkud je nekom palo na pamet da rodnu ideologiju ubacuje u pravni sistem Srbije i konstatovao da se "nije neko probudio jednog jutra sa idejom da to izvede", jer je pravi razlog zato što je rodna terminologija "totalitarna ideološka floskula", koja postoji u politici Zapada, pre svega SAD, EU i NATO, koji "guraju tu ideologiju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Skupštini prvo poslanička pitanja, pa amandmani na zakone

Izvor: Blic, 20.Maj.2021

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, nakon čega će razmatrati amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.