Đoković: Učinio sam sve, ali Marej je zaslužio trofej

Izvor: Politika, 07.Jul.2013, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković: Učinio sam sve, ali Marej je zaslužio trofej

Novak Đoković nije uspeo da osvoji drugu vimbldonsku titulu. – U finalu poražen od Britanca Marija sa 6:4, 7:5, 6:4 za tri sata i devet minuta igre

Od izveštača „Žurnala”

London – Srbija nije osvojila drugi vimbldonski trofej, ali je zato Velika Britanija prekinula post od 77 godina, koliko je prošlo od poslednjeg trijumfa jednog domaćeg tenisera na londonskom gren slemu.Fred Peri se načekao da vidi naslednika na svom tronu, ali u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Endiju Mariju je dobio pravog naslednika.

Škot koji živi u Londonu, sa 6:4, 7:5, 6:4 nadigrao je Novaka Đokovića, najboljeg tenisera na svetu, sprečivši ga da se ponovo popne na šampionsko postolje posle sjajne igre 2011.

- Endi je potpuno zaslužio pobedu, igrao je neverovatno, čestitke svima, znam koliko svima vama ova titula znači – džentlmenski je istakao Đoković posle tri sata i devet minuta duge borbe.- Svestan sam pod kolikim je bio pritiskom. Osvojiti titulu posle finala prošle godine je veliki uspeh. Ja sam dao sve od sebe.

Đoković nije dobro igrao. Nije dobro počeo, nije dobro ni završio meč. A kada su i otvaranje iz završnica daleko od maksimuma, onda je jasno da bolje i nije moglo.

- Novak će biti zapamćen kao jedan od najvećih boraca u istoriji tenisa, to je i danas dokazao – pohvalio je Mari dobrog druga posle osme pobede u 19 mečeva.- Znam koliko je Britanija želela svog šampiona na Vimbldonu, drago mi što sam ja to ostvario.

Škot je strašno napredovao otkako je za trenera angažovao Ivana Lendla kome je na neki način i posvetio ovu titulu, jer Čeh nikada nije pobedio na Vimbldonu a mnogo je želeo.

- Ovo je specijalna pobeda i za Ivana jer je sve učinio da osvojim. Fantastičan je trener, veoma strpljiv jer ja nisam uvek lak za saradnju – istakao je.

Duel je bio veoma kvalitetan mada mu je nedostajala atraktivnost bitke u pet setova. Sve je prštalo od duela sa osnovne linije, obojica su velemajstori u toj vrsti igre, sjajni i iz bekhenda i iz forhenda. Zato su poeni i trajali toliko dugo.

Mari je bolje počeo meč. U prva dva gema na Novakov servis imao je čak sedam brejk lopti, poslednju je iskoristio i mada je Đoković odmah izjednačio, videlo se da se veća borba vodi na servise broja 1.

Samo dva gema kasnije ponovo je Škot napravio brejk, Srbin je ponovo odmah imao čak tri šanse za izjednačenje, ali nije iskoristio i prvi set je ostao na Ostrvu.

Na obojici igrača je bila primetna nervoza, ali ono što je statistika pokazivala bilo je pogubno za Đokovića – na početku drugog seta imao je tri puta manje vinera (6:18) i skoro tri puta više grešaka (18:7). Skoro potpuno obrnuta situacija u odnosu na meč sa Del Potrom, kada je Novak imao čak 80 vinera.

Kao što se i očekivalo, kao što je i legendarni Boris Beker rekao, jedno je sigurno – Novak se neće predati zbog gubitka prvog seta. Smanjio je broj grešaka, pojačao igru i – poveo sa 4:1.

Poeni su bili sve duži, čak i do 30 prebacivanja, ali bilo je i momenata kada je Novak fenomenalno igrao servis-volej, skoro da mu Beker pozavidi.

Drugi bitan momenat – Đoković je prišao liniji, a Mari se odmakao od nje. To je broju 1 dalo bolju poziciju za agresivniju igru i on je to umeo da iskoristi.

Međutim, kada je izgledalo da će Novak doći bez veće bitke do izjednačenja u setovima – izdao ga je servis. Na brejk lopti je napravio duplu i pružio šansu rivalu da se vrati u set. Koliko je Đoković bio nervozan, najbolji je dokaz da je već posle sedam gemova ostao bez čelindža, što mu se gotovo nikada ne događa.

Novak je u jednom trenutku pobesneo zbog sudijske odluke, tražio je aut, a nije imao pravo na čelindž, ali grafika na TV je pokazala da je Marijeva loptica ipak zakačila liniju.

A onda šokantna dva gema. Broj 1 nije izdržao pritisak posle gubljenja vođstva sa 4:1, Mari kao da je dobio krila i poveo sa 2:0 u setovima. Britanac je toliko preuzeo dominaciju da je dobio šest od poslednjih sedam gemova.

I kada je Britanac je nastavio seriju, počeo brejkom treći set i poveo sa 2:0, izgledalo je kao da je kraj na vidiku, ali mnogi su zaboravili da je sa druge strane mreže najbolji na svetu.

Novak je preokrenuo na 4:2 promenivši donekle taktiku – mnogo češće je skraćivao lopticu, i to sa velikim uspehom. Ali ni ova prednost nije dugo trajala, Mari je pročitao Novakovu stragegiju, ponovo bolje zaigrao, na momente spektakularno i nanizao sve gemove do kraja, mada je Srbin opet imao šansu da napravi više.

Jednostavno, Đoković juče nije bio na nivou broja 1, previše je prilika propustio. Kada se čak u dva seta ne iskoristi prednost brejka, i to samo dva gema pre osvajanja – na 4:1 i 4:2 – onda je teško izbeći poraz.

Novaku sada ostaje da što pre preboli neuspeh, okrene se tvrdim podlogama, na kojima daleko bolje igra nego na travi i na Ju-Es openu pokuša da preotme Endiju titulu.

----------------------------------------------

Previše grešaka

Ključna statistika je bio odnos grešaka i vinera. Novak je imao skoro duplo više grešaka (41:21), ali i manje direktnih poena (31:36) i zato je izgubio meč maksimalnim rezultatom.

----------------------------------------------

Nikad set na travi

Đoković nikada nije osvojio set protiv Endija na travi. U polufinalu Olimpijade je izgubio je sa 7:5, 7:5, sada u tri seta. Očigledno je podloga i ovog puta odigrala ključnu ulogu.

----------------------------------------------

Beker iznenađen

Boris Beker je za Bi-Bi-Si komentarisao meč i nekoliko puta je bio iznenađen izlascima Đokovića na mrežu.

- Uopšte nisam očekivao da će toliko to da radi – objasnio je Nemac.

Posebno je bio impresioniran kada se Srbin nekoliko puta bacio na zemlju kako bi odigrao volej što bolje, što je bio Bekerov zaštitni znak.

- Fenomenalno, ni ja bolje ne bih uradio – divio se najmlađi šampion Vimbldona u istoriji.

----------------------------------------------

Puno poznatih lica

U Kraljevskoj loži tokom finala je bilo mnogo poznatih lica - od političara kao što su Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, Dejan Popović, ambasador naše zemlje u Londonu, i Dejvid Kameron, prvi ministar Britanije – do sportista i glumaca.

            Od velikih zvezda filmskog platna došli su Džerard Batler i Bredli Kuper, od teniskih legendi Roj Emerson, Jan Kodeš, Rod Lejver, Trejsi Ostin, bio je tu i Slobodan Živojinović, počasni predsednik TSS i bivši polufinalista turnira.

Došao je i Žak Rog, predsednik MOK; kao i Frančesko Riči Biti, predsednik ITF, baš kao i Vejn Runi, Viktorija Bekam…

Vojin Veličković

objavljeno: 07.07.2013.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đoković: Učinio sam sve, ali Marej je zaslužio trofej

Izvor: BKTV News, 07.Jul.2013

Marej srušio Đokovića za istorijski trijumf na Vimbldonu. Britanski teniser Endi Marej trijumfovao je na ovogodišnjem Vimbldonu pošto je u finalnom meču savladao svetskog broja jedan Novaka Đokovića sa 3:0 u setovima – 6:4, 7:5, 6:4.. Britanija je konačno dosanjala san i dobila šampiona na...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.