Derbi na jednu loptu – da li Zvezda prekida seriju Partizana?

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 09:43

Derbi na "jednu loptu" – da li Zvezda prekida seriju Partizana?

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Partizan u okviru 19. kola Evrolige, u trećem ovosezonskok derbiju.

Crno-beli du bili uspešniji prva dva puta. Prvo su slavili u elitnom takmičenju (88:86), a potom i regionalnoj ABA ligi (98:87).

Ove sezone, crveno-beli su po prvi put domaćin gradskom rivalu, a utakmica je na programu od 20 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u “Beogradskoj areni”.

Obe ekipe su uspešno otvorile 2024. godinu, Zvezda je savladala Fenerbahče u gostima (76:85), dok je Partizan bio bolji od Asvela na domaćem terenu (90:77).

Partizan je bolji u Evroligi ove sezone, nalazi se na osmom mestu sa 10 pobeda i 8 poraza, dok je Zvezda 14. sa skorom 7-11.

Ovaj duel je tek četvrti derbi u elitnom takmičenju između “večitih” rivala, s obzirom da je prethodne sezone odigran prvi istorijski.

Partizan ima prednost od 2:1.

U prvom su crveno-beli uspeli da naprave brejk u gostima (73:76), trojkom Nemanje Nedovića u poslednjim sekundama. Ipak, crno-beli su uzvratili u gostima i uspeli da upišu brejk (78:79).

Zanimljivo, ove sezone je Zvezda bila nadomak pobede, ali je Partizan na krilima Alekse Avramovića uspeo da dođe do preokreta i slavi na domaćem terenu - 88:86.

Zanimljivo je to što je svaki “večiti” derbi rešen na jednu loptu, što daje posebnu draž i budi uzbuđenja, a kakvu utakmicu možemo da očekujemo ovaj put?

"Derbi je uvek derbi, vrlo važna utakmica za nas. Igramo na domaćem terenu, pred našim navijačima. Očekujemo tešku utakmicu, kao i uvek, bez obzira šta je bilo ranije. Nebitno kakvi su timovi, ovo su jedinstvene utakmice, Imamo iskusne igrače za ovaj tip mečeva. Moramo da budemo spremni i fokusirani, fizički i mentalno", rekao je trener Zvezde Janis Sferopulos.

"Utakmica više od igre, protiv najvećeg protivnika Crvene zvezde, izgleda u dobrom trenutku i za njih i za nas. Odigrali su dobru utakmicu protiv Fenerbahčea, mi smo odigrali dobro protiv Asvela. Nadam se da će btii dobra utakmica", rekao je trener Partizana Željko Obradović.

Radi se o dve veoma dobre napadačke ekipe. Partizan prosečno u poslednjih 10 mečeva postiže 85 poena, dok Zvezda 83.

Kada su u pitanju međusobni susreti, crno-beli su u seriji od tri uzastopne pobede.

Kada se pogleda ceo prvi deo sezone u Evroligi, Crno-beli su treća ekipa po proseku postignutih poena, dok se crveno-beli nalaze na 11. mestu.

Ipak, kada je u pitanju odbrana, Zvezda dozvoljava nešto manji broj poena (80,3) u odnosu na gradskog rivala (83,8).

Kada se radi o skok igri, Zvezda je druga po broju ofanzivnih skokova sa 12,9, dok je Partizan poslednji sa svega 8,4 po meču.

U ukupnom poretku crveno-beli su peti sa 36,2 po meču, dok su crno-beli na 15. mestu sa 31,4.

Izabranici Janisa Sferopulosa, takođe imaju prednost, kada su u pitanju asistencije i ukradene lopte, dok ekipa Željka Obradovića, ima najbolje procente za dva u Evroligi (60,6).

Zvezda će najverovatnije moći da računa na kompletan sastav, s obzirom da je Luka Mitrović trenirao pred duel. Ipak, na zvaničnom sajtu Evrolige, još uvek stoji da je upitan. Ostaje da vidimo pred početak meča, da li će se njegovo ime naći na semaforu.

Redove crveno-belih je napustio Marko Simonović, ali su se priključili Nikola Topić i Fredi Gilespi.

Prema poslednjim informacijama, veliki udarac za Partizan, biće neigranje Zeka Ledeja, ne očekuje se da će se u sastavu naći ni Uroš Trifunović, kao i Aleksa Avramović, koji je doživeo težu povredu u 13. kolu elitnog takmičenja.

Šansu će sigurno dobiti novopridošli Džejlin Smit.

Kako je trener Crvene zvezde Janis Sferopulos rekao da je "derbi jedinstvena utakmica i nema veze kako ste igrali pre i u kojoj formi dolazite", da li ovaj put možemo da očekuje da će da bude rešavan na "jednu loptu"?

Zvezdi je itekako potrebna pobeda, dok bi Partizan trijumfom, dodatno umanjio šanse crveno-belih da se domognu plej-ofa.

Crveno-beli su uspeli da ostvare bitnu pobedu na startu godne, ali da li mogu da održe kontinuitet, što nismo uspeli da vidimo ove sezone.

Sa druge strane, Partizan može delimično da bude rasterećen, s obzirom da se nalazi u gornjem delu tabele i poraz ih ne bi toliko poremetio.

Veliki vetar u leđa, može da bude puna "Beogradska arena". Videli smo ove sezone, koliko navijači mogu da daju "vetar u leđa" svom timu.

Pravdu će deliti iskusni arbitri Fernando Roka (Portugal), Karlos Peruha (Španija) i Pjotr Pastusjak (Poljska).

Podsetimo, utakmica je na programu od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OČI SVETA UPRTE U BEOGRAD: Zvezda dočekuje Partizan u novom evroligaškom spektaklu!

Izvor: HotSport.rs, 04.Jan.2024

Sudar velikana srpske košarke u elitnom takmičenju Večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana zakazan je za 19. kolo Evrolige, s početkom od 20 časova, a obe ekipe dočekuju ovaj spektakl u odličnom raspoloženju nakon pobeda u prethodnom kolu. Crvena zvezda je ostvarila važan trijumf nad...

Nastavak na HotSport.rs...

UŽIVO Ubedljiv trijumf Zvezde nad Partizanom!

Izvor: B92, 04.Jan.2024

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan rezultatom 88:72 u meču 19. kola Evrolige...U meču bez prave rezultatske neizvesnoti, crveno-beli su praktično posao završili posle uvodnih 20 minuta...Partizan je u prvom poluvremenu imao svega dve asistencije, a trojka Miloša Teodosića uz zvuk sirene...

Nastavak na B92...

Vazura: Saldanja nije na prodaju VIDEO

Izvor: B92, 04.Jan.2024

Miloš Vazura, generalni direktor Partizana, kaže da Mateus Saldanja nije na prodaju.

Nastavak na B92...

Ubedljiva pobeda Zvezde protiv Partizana u evroligaškom derbiju

Izvor: Danas, 04.Jan.2024

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 88:72 u 19. kolu Evrolige.

Nastavak na Danas...

Nedeljković za B92.net: Prvo da ostavim trag u Zvezdi

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 09:01

Fudbaler Crvene zvezde Kosta Nedeljković je u intervjuu za B92.net kazao da bi pre odlaska iz kluba najpre želeo da ostavi neki trag...Nedeljković, koji se ove sezone afirmisao u prvom timu šampiona Srbije, dete je tima iz Ljutice Bogdana...Zapravo, jedan je od najvećih dobitaka Zvezde iz prvog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.