Činjenice o večitom derbiju koje niste znali, ili ste ih zaboravili

Izvor: 011vodič.com, 22.Sep.2019, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činjenice o večitom derbiju koje niste znali, ili ste ih zaboravili

Niko ne zna sve, pa tako je i kad su večiti derbiji u pitanju. Znaju navijači Partizana da su njihovi ljubimci najubedljiviju pobedu ostvarili 1953. godine, kada je Zvezda savladana sa 7:1. S druge strane, 15 godina kasnije, Zvezda je stigla do 6:1. Taj podatak dobro je poznat pristalicama crveno-belih.
Kvota naše kladionice na 0-2 gola u 161. večitom derbiju je 1.70.
Šta je s ostalim podacima? >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Neke rekorde možda niste znali, a možda ste ih zaboravili. Mi smo tu da vam ih serviramo na tacni…
– Prvi derbi odigran je 5. januara 1947. i pobedila je Crvena zvzda s 4:3 i taj meč je odigran na temperaturi od minus 14 stepeni.
– Na tom prvom večitom derbiju postignuta su dva autogola. Oba puta su nespretno intervenisali igrači Crvene zvezde Predrag Đajić i Mladen Kašanin, koji su poslali loptu iza leđa golmana Ljubomira Lovrića. Samo pet minuta posle autogola, Đajić se upisao i u strelce.
– Rekordna posećenost bila je na 59. večitom derbiju, 7. novembra 1976. godine. Za duel večitih rivala na stadionu Crvene zvezde prodato je 90.142 ulzanica, pa je procena da je tada na stadionu bilo svih 100.000 ljudi.
– Najviše puta u ulozi trenera bio je Ljubiša Tumbaković. Crno-bele je predvodio u 27 mečeva i ostvario je po devet pobeda, remija i poraza.
– Najviše odigranih derbija ima Saša Ilić. Dres Partozana u sudarima s večitim rivalom nosio je 31 put. Teško da će neki igrač uspeti da ga nadmaši u skorije vreme.
– U do sada odigranim 160 večitih derbija 35 igrača dobilo je crveni karton. Zanimljivo, ve na prvom meču je isključen Ljuba Spajić (Crvena zvezda). Nikada se nije dogodilo da isti igra bude bar dva puta isključen.
Crvena zvezda je 78 puta bila domaćin Partizanu, ali od toga broja 62 meča odigrana su u Ljutice Bogdana. Preostalih 16 utakmica Zvezda je bila domaćin na tadašnjem stadionu JNA.
Na kraju – nije rekord, nego podsećanje da ne moraju da se razbijaju tuđe glave i lome ruke i noge zbog toga što neko navija za supranički klub…. Sat vremena pre početka 59. večitog derbija, pristalice dva naša najveća kluba spojili su zastave i zajedno došli od SLavije do stadiona u Ljutice Bogdana.
Iako to sada deluje kao nemoguće, bar za trenutak razmisliti o tome…


The post Činjenice o večitom derbiju koje niste znali, ili ste ih zaboravili appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Košarkaši sa istoka bodre crno-bele u “večitom derbiju” (FOTO+VIDEO)

Izvor: 011vodič.com, 22.Sep.2019

Na stadionu Partizana počeo je 161. “večiti derbi”. Tribine su lepo popunjene i svtvoreni su svi uslovi za lepu predstavu igrača Partizana i Crvene zvezde. Podršku fudbalerima su dali košarkaši crno-belih.. Na meču Volfsburg – Hofenhajm, kvota naše kladionice za pobedu domaćina je 1.95.. Oni...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.