Počinje vaterpolo spektakl: Srbija u Zagrebu na sve ili ništa, Hrvatska brani tron

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 13:02

Počinje vaterpolo spektakl: Srbija u Zagrebu na sve ili ništa, Hrvatska brani tron

Evropsko prvenstvo za vaterpoliste počinje ovog četvrtka u Zagrebu i Dubrovniku i trajaće do 16. januara, kada ćemo dobiti šampiona i jednog putnika za Pariz.

Šampionat Starog konitenta u muškoj konkurenciji dodeljen je Hrvatskoj u novembru prošle godine, nakon što je Netanja morala da otkaže domaćinstvo zbog ratnih sukoba između Izraela i Palestine.

Tako će Hrvati drugu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za redom biti domaćim EP, pošto su i 2022. godine ugostili najbolje vaterpolo selekcije u Splitu, gde su pred svojim navijačima postali prvaci Evrope.

EP je samo uvod u "ludu" vaterpolo sezonu, jer nas već u februaru očekuju i Svetsko prvenstvo u Dohi, uz krcat raspored na klupskom nivou, a finale godine biću Olimpijske igre u Parizu od 26. jula do 10. avgusta.

Šampionat u Zagrebu i Dubrovnik prvi put se igra u drugačijem formatu, sa četiri grupe u dve divizije, koje su formirane na osnovu rezultata sa prethodnog EP.

Osam najboljih timova čine Diviziju 1, a ostalih osam Diviziju 2. Po dva najbolja tima iz svake grupe u prvoj diviziji plasiraće se direktno u četvrtfinale. Preostala dva tima iz jače divizije u plej-ofu će se ukrstiti sa dve najbolje ekipe iz druge divizije.

Šesnaest ekipa boriće se za evropsko zlato, ali i zajednu olimpijsku normu, koja sleduje pobedniku, a u slučaju da šampion bude Mađarska, Grčka ili Francuska koje već imaju obezbeđen plasman, u Pariz će sledeća najbolje plasirana reprezentacija.

Osim što je EP kvalifikaciono za olimpijski turnir, ono će dati i poslednje učesnike planetarne smotre, koja se igra od 2. do 18. februara.

Vaterpolo reprezentacija Srbije zbog devetog mesta iz Splita od pre godinu dana morala je da igra kvalifikacije za ovo takmičenje, a na prvenstvu u Zagrebu igraće u drugoj diviziji, gde će u grupi C za rivale imati Nemačku, Izrael i Maltu.

Izabranici Uroša Stevanovića prvi meč na EP igraju 5. januara od 17 sati, kada će im protivnik biti Izrael, dva dana kasnije čeka ih duel sa Nemcima (19.00), a grupnu fazu završavaju protiv Malte 9. januara od 19 sati.

Osmina finala se igra se već 10. januara, a ukoliko Srbija osvoji prvo mesto protivnik u prvoj eliminacionoj utakmici biće joj poslednjeplasirani sastav iz grupe A, u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

U slučaju da "delfini" budu drugi u grupi, onda ih to vodi na grupu gde su Mađarska, Gruzija, Italija i Grčka.

"Delfini" u glavni grad Hvrtaske stižu kao četvrta ekipa na svetu, a sve viđeno u Fukuoki prošlog leta daje razlog za optimizam, posebno uz činjenicu da Srbija ide u kompletnom sastavu i sa najboljim igračima u ovom trenutku.

Boje Srbije braniće Branislav Mitrović (Turkvan), Radoslav Filipović (Oradea),Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Nojzi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Vašaš), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac) i Đorđe Lazić (Breša).

Debitanti na velikom takmičenju su Filipović, golman Oradee i Petar Jakšić, bek Partizana, a u u odnosu na sastav koji je osvojio četvrto mesto na SP u Fukuoki, sada su ponovo u timu Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nikola Lukić i Nemanja Vico.

Dvostrukom uzastopnom olimpijskom šampionu primarni cilj je vađenje vize za Pariz, a vaterpolisti Srbije, osokoljeni dobrim pripremama na turniru u Budimpešti i poslednjom proverom sa Hrvatima, najavljuju napad kvotu i zlato.

"Mislim da je mnogo bolje nego što je izgledalo, pre svega između nas, u odnosno na Svetskom prvenstvu, ali opet na nama je to da pokažemo za vreme

Evropskog prvenstva, a i kasnije na SP u Dohi. Hvala Bogu, to već znate, nama je cilj da osvojimo EP i uzmemo olimpijsku normu, što ide jedno s drugim. Tako da ćemo sve pokazati na Evropskom prvenstvu",
rekao je kapiten Nikola Jakšić za B92. net.

Na putu da ponovi rezultat iz 2018. godine, kada je poslednji put bila šampion Evrope, Srbiju čeka težak zadatak, ali ne i nemoguć.

Iako će joj u grupnoj fazi nedostajati meč sa jačim rivalom, dueli sa Izraelom, Nemačkom i Maltom mogu da joj posluže za uigravanje i tempiranje najbolje forme pred najvažniji susret na EP, koji je čeka 10. januara.

Sestimo se samo meča sa Italijom prošle godine u četvrtfinalu SP i načina na koji je tim Uroša Stevnovića pobedio favorizovanu Italiju, a nadgradnja takvog pristupa i borbenosti trebalo da bude viđena i na zagrebačkom bazenu "Mladost".

Isti cilj kao i Srbija imaće i domaćni Hrvati, koji će pred svojom publikom pokušati da odbrane zlato iz Splita, kada su u finalu pobedili Mađarsku 10:9.

Hvrtaska je u prvoj diviziji u grupi A, zajedno sa Španijom, Francuskom i Crnom Gorom i već na startu EP u četvrtak u Dubrovniku čeka je okršaj sa "crvenom furijom" (20.15), koja takođe želi da se domogne olimpijske norme već u januaru.

"Barakude" neće moći da računaju na kapitena Ivana Krapića, a u timu koji vodi selektor Ivica Tucak su Marko Bijač, Toni Popadić, Josip Vrlić, Luka Lončar, Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela, Konstantin Harkov, Filip Kržić, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Ante Vukičević, Luka Bukić, Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić.

Sa druge strane, David Martin u Dubrovnik je poveo najjači sastav, koji će predvoditi veteran Felipe Perone.

Pored njega tu su još Unai Agire, Edoardo Lorio, Alberto Baroso, Unai Biel, Alehandro Bustos, Serhi Kabanas, Migel De Toro, Biel Gomilja, Alvaro Granados, Mark Larumbe, Blai Maljarah, Alberto Munariz, Berna Sanahuja i Rodžer Tahulj.

Svoju šansu u ovoj grupi tražiće i Crna Gora, a selektor Vladimir Gojković u sastav "ajkula" posle dva i po godine vratio je 38-godišnjeg Draška Brguljana.

Iskusni vaterpolista koji je poslednji put za Crnu Goru igrao na OI u Tokiju, pokušaće da pomongne novim momcima da se domognu visokog plasmana.

Pored njega na dubrovačkom Gružu nastupaće još Dejan Lazović, Aljoša Mačić, Kanstantsin Averka, Jovan Vujović, Vlado Popadić, Aleksa Ukropina, Đuro Radović, Miroslav Perković, Vladan Spaić, Dušan Matković, Vasilije Radović, Petar Tešanović, Marko Mršić i Stefan Vidović.

U grupi B, drugoj grupi prve divizije, nalaze se Gruzija, Mađrska, Grčka i Italija.

Mađari na EP u Hrvtaskoj stižu kao šampioni sveta i vicešampioni Evrope, ali bez pritiska i bilo kakvog imperativa rezultata, s obzirom na to da olimpijsku normu u džepu imaju još od prošlog leta i Japana.

Iz tog razloga selektor Žolt Varga odlučio je da odmori najvažnije igrače i poveo je samo šestoricu vaterpolista, koji su prošlog jula u Fukuoki uzeli svetski tron.

U Zagrebu neće biti Silarda Janšika, Kristiana Manherca, Daniela Anđala, Martona Vamoša, Deneša Varge, Some Vogela, Tonija Nemeta i Gerga Zalankija.

Mađarsku će na Evropskom prvenstvu predstavljati: Mark Banjai, Viktor Gjapiaš, Gergelji Burian Gergo Fekete , Balaš Haraji, Peter Kovač, Erik Molnar, Žombor Šegalmi , Zoltan Pohl, Vendel Vigvari, Vince Vigvari, Žombor Višmeg , Vince Varga i David Tatraji.

Bez bilo kakvog moranja su i Grci, koji takođe imaju kartu za Pariz, ali Grčka nikada nije osvojila medalju na EP.

U timu će biti Angelos Vlahopulos, Konstantinos Kakaris, Dimitrios Nikolaidis, Konstantinos Genidunijas, Janis Funtulis, Stilijanos Argriropulos, Aleksandros Papanastasiju, Efstatios Kalogeropulos, Emanuil Zerdevas, Dimitris Skumpakis, Jorgos Dervisis, Panajotis Corcatos, Nikos Gilas, Joanis Alafragis, Estafios Kalogeropulos i Konstatinos Guvetsis.

Trener Italije Alesandro Kampanja u bori za olimpijsku kvotu imaće jak roster, u kom su Frančesko di Fulvio, Đakomo Kanela, Gonsalo Ečenike, Luka Damonte, Frančesko Kondemi, Marko del Lungo, Lorenco Bruni, Edoardo Di Somma, Vinčenco Dolče, Andrea Fondeli, Luca Marciali, Džanmarko Nikozija, Nikolas Prešuti, Vinčenco Rencuto i Alesandro Veloto.

U grupi D, drugoj iz Divizije 2, igraće Slovačka, Holandija, Slovenija i Rumunija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.