Ikodinović i dalje kritično

Izvor: Politika, 29.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikodinović i dalje kritično

Skenerom nisu otkrivene značajne promene moždanih funkcija, ali se lekari uzdržavaju od prognoza

Novi Sad – Stanje našeg reprezentativca u vaterpolu Danila Ikodinovića (32), koji je teško stradao u saobraćajnoj nesreći u subotu, kasno uveče, na putu Novi Sad – Zrenjanin, relativno je stabilno, ali je zbog težine i karaktera povreda njegov život i dalje u opasnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa će se i dalje sprovoditi mere intenzivne terapije.

To je suština zdravstvenog biltena koji nam je juče saopštio načelnik Odeljenja urgentne hirurgije Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu dr Zoran Đermanov. Ikodinović se i dalje nalazi u Odeljenju intenzivne nege i reanimacije i njegovo stanje se nije, doduše, bitnije promenilo (što se i ne može očekivati za tako kratko vreme imajući u vidu težinu povreda), ali opšte stanje organizma, u poređenju sa onim u kojem je bio prilikom prijema uoči osmočasovne operacije, sanirano je u toj meri da se mogu uraditi sve neophodne dijagnostičke metode radi obezbeđivanja najadekvatnije terapije.

Stabilizacija vitalnih parametara organizma našeg poznatog i uspešnog sportiste omogućila je, pored ostalog, i transport do skenera kako bi se otklonila jedna od ključnih dilema oko preduzimanja daljih mera lečenja – stanje njegovih moždanih funkcija. Na sreću, prilikom pregleda nisu konstatovane značajne promene koje bi zahtevale neurohirurškuintervenciju ili bi ugrožavale Ikodinovića na neki drugi način.

Konsultovani su i stručnjaci Instituta za kardiovaskularne bolesti i hirurgiju i Instituta za plućne bolesti, oba u Sremskoj Kamenici, ali za sada nema potrebe za neku njihovu posebnu intervenciju. U međuvremenu, kako saznajemo od dr Đermanova, kod Ikodinovića je izvedena još jedna hirurška intervencija na izuzetno teško povređenoj desnoj ruci kako bi se nastavilo sa saniranjem stanja krvnih sudova da bi se normalizovala cirkulacija krvi.

Tokom jučerašnjeg dana ponovo se našao u operacionoj sali zbog kontrole stanja organizma posle tih novih hirurških zahvata.

Juče su obavljeni i konzilijarni pregledi specijalista za vaskularnu hirurgiju i ortopediju, a uz još neke dodatne kontrole, i ultrazvuk abdomena i grudnog koša.

Tim specijalista Kliničkog centra Vojvodine, kako je juče saopšteno, maksimalno koristi relativnu stabilizaciju njegovog opšteg stanja za dijagnostikovanje posledica nesreće da bi se, u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih promena, blagovremeno i adekvatno primenilaneophodna terapija. To se posebno odnosi na ozbiljan tretman koji se preduzima radi sprečavanja mogućih komplikacija usled ugrožene cirkulacije ruke.

S obzirom na različite spekulacije u javnosti povodom stanja svesti (kada je dopremljen neposredno posle nesreće nije bio svestan), lekarski tim Kliničkog centra juče nije o tome mogao da se precizno izjasni, jer se pacijenti u stanju u kojem je sada vaterpolista Ikodinović često uspavljuju medikamentima dabi bili što manje opterećeni situacijom u kojoj se nalaze i akumulirali snagu i otpornost kako bi organizam bio jači da se izbori sa povredama. Isto važi i za korišćenje aparata za veštačko disanje koji može biti i pomoćno, a ne i jedino sredstvo za održavanje vitalnih funkcija pacijenata.

Inače, poruke i želje da se izbori sa ,,najtežom životnom utakmicom” stižu Ikodinoviću sa svih strana, iz Srbije i inostranstva, a i posredstvom sajta ,,Politike” www.politika.co.yu. Istovremeno,predstavnici medija koji prate borbu za život našeg proslavljenog sportiste juče su odali priznanje i zahvalnost načelniku Odeljenja za urgentnu hirurgiju dr Zoranu Đermanovu, njegovim kolegama i saradnicima na izuzetno kvalitetnoj saradnji i kooperativnosti u izveštavanju o borbi lekara da se spasi život Danila Ikodinovića.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 30/06/2008]
Pogledaj vesti o: Vaterpolo,   Zrenjanin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teško nam je

Izvor: Kurir, 30.Jun.2008, 07:37

Prva žena srpskog reprezentativca Danila Ikodinovića Anja potpuno je slomljena posle vesti da je njen bivši muž stradao u saobraćajnoj nesreći. - Teško nam je - kratko odgovara Anja na pitanje novinara Kurira kako ona i njihova kćerka Andrea podnose loše vesti. Prema Anjinim rečima, njoj, za...

Nastavak na Kurir...

Savez uveren u Dačin oporavak

Izvor: B92, 30.Jun.2008

..Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović rekao je da se nada da će se reprezentativac Danilo Ikodinović oporaviti od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći. "Reprezentacija ide na Evropsko prvenstvo u Malagu u sredu, gde će se svom snagom boriti onako kako bi to uradio i voleo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.