Izvor: Radio 021, 05.Sep.2020, 22:17

Hoti: Naš stalni zahtev na svakom sastanku je da dijalog zatvorimo priznanjem

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da sporazum potpisan u Vašingtonu ne ruši teritorijalni integritet Kosova i da su SAD garant.

"Na sporazum treba gledati kao na korak ka postizanju konačnog sporazuma. Integritet i suverenitet nisu narušeni," istakao je Hoti za kosovski javni servis RTK.

Dodao je, međutim, da se zahtev prištinske delegacije za uzajamno priznavanje ostaje.

"Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stalni zahtev na svakom sastanku jeste da dijalog zatvorimo s priznanjem. Trampova administracija tražila je ekonomske dogovore. Trampova posvećenost tom cilju ne može postati jasnija, kada me je odmah nakon sporazuma, 20 minuta kasnije, odveo u kancelariju i potvrdio priznanje koje smo dobili od Izraela", poručio je Hoti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, kosovski premijer je takođe najavio da je u Vašingtonu razgovarao sa Gabrijelom di Belom, šefom misije koja pokriva Prištinu u Međunarodnom monetarnom fondu (MFF), što je opisao kao veoma značajno.

Prema njegovim rečima, za dve nedelje ministar finansija Hikmete Bajrami će posetiti MMF i Svetsku banku u Vašingtonu kako bi razgovarali o podršci Prištini ove dve važne finansijske institucije.

"Orijentacija vlade je pokretanje programa saradnje sa MMF-om radi nadgledanja reforme i unapređenja penzijskih i socijalnih davanja, kao i boljeg upravljanja javnim dugom," istakao je Hoti.

Kurti: Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da je, kako kaže, nelegalni kosovski premijer Avdulah Hoti juče u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom.

Kurti je u objavi na Fejsbuk nalogu naveo da je jučerašnja akcija pokazala da se predizborna kampanja u Sjedninjenjim Američkim Državama nastavlja.

"Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama se nastavlja. Sinoć su u prisustvu predsednika Trampa nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom", ocenio je Kurti.

Prema njegovim rečima, u tim potpisanim dokumentima nema nijedne tačke vezane za odnose sa Beogradom, koja bi se mogla smatrati postignućem delegacije iz Prištine.

Bivši kosovski premijer izneo je niz kritika na jučerašnji sporazum, za koji je naveo da ide na štetu Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

"Moratorijum na pitanje članstva i osporavanje korišćenja Gazivoda njihovi su ogromni neuspesi. Svi u našem regionu su svesni da 'mini-Šengen' pomaže hegemoniji Srbije u ovom delu Evrope," istakao je Kurti.

Zločini i ratna šteta, dug koji Srbija duguje, kako je naveo, kosovska delegacija je ignorisala ili zaboravila.

"Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se povećavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, a njihovi problem nisu ni predstavljeni", ocenio je Kurti.

Kako je naveo, Srbija je tražila pristup moru - dobila je, tražila je finansije - dobila je, zatražila je preusmeravanje železnice do Merdara - dobila je, tražila je "mini-Šengen" - dobila je, tražila da se skine tačka koja je, između ostalog, podrazumevala priznavanje - i uklonjena je.

"Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje. Naprotiv, Grenel je priznao da je pristao da ukloni tu tačku. Šta je ova delegacija donela za Kosovo u odnosu na Srbiju, a da nije štetu, sramotu i opasnost", upitao je Kurti.

Mustafa: Oni koji su očekivali međusobno priznavanje ne razumeju politiku

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je "da se oni koji su očekivali međusobno priznavanje nakon jednog sastanka Beograda i Prištine ne razumeju politiku".

On je dodao i da su se u DSK složili, što se tiče "mini-Šengena", da rade na olakšavanju ekonomske saradnje, ali da to ne utiče na državni suverenitet.

Lider DSK je takođe rekao da je to što je najavljeno izraelsko priznanje Kosova prijatno iznenađenje koje je usledilo na sastanku u Vašingtonu, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

"I pre tog sastanka sam rekao da ne očekujem neka posebna iznenađenja. SAD su najavile sporazume u ekonomskim oblastima. Oni koji su očekivali da će se naša delegacija iz vratiti sa uzajamnim priznavanjem, imali su nerealne ambicije," poručio je Mustafa.

Mišljenja je takođe da su ekonomski sporazumi osnova konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

"Prijem u Beloj kući kod predsednika (Donalda) Trampa i najvišeg rukovodstva SAD govori o ogromnoj podršci procesu dijaloga koji se završava uzajamnim priznavanjem. Ekonomski sporazumi su osnova konačnog sporazuma," ocenio je Mustafa.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.