Desanka Maksimović rođena je na današnji dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2024, 09:23

Desanka Maksimović rođena je na današnji dan

Omiljena srpska pesnikinja Desanka Maksimović rođena je 16. maja 1898.
Rođena je u Rabrovici, nedaleko od Valjeva. Porodica se ubrzo preselila u obližnju Brankovinu gde je potonja pesnikinja stasala. Otac Mihailo bio je učitelj.
Po okončanju gimnazije u Valjevu pohađa studije u Beogradu. Učila je svetsku književnost, takođe istoriju, kao i istoriju umetnosti.
Radila je potom, kao gimnazijski nastavnik, profesor, u Obrenovcu, na kratko u Valjevu, u Beogradu, u tadašnjoj Trećoj ženskoj, zatim u Učiteljskoj školi u Dubrovniku.
Kasnije predaje u Prvoj ženskoj gimnaziji, ponovo u Beogradu. Penzionisana je 1953. godine. Prethodno je penzionisana i tokom okupacije.
Izvesno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.