Analitičari: Kosovsko pitanje u novom formatu?

Izvor: S media, 23.Jun.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Kosovsko pitanje u novom formatu?

Brisel i Vašington su rešeni da se u bliskoj budućnosti načini odlučujući korak u razrešenju kosovskog pitanja, a najnovija zbivanja, mimo dijaloga Beograda i Prištine, kao i sve otvoreniji razgovori o promeni formata i podizanju dijaloga na politički nivo ukazuju da se pozornica na kojoj bi taj proces trebalo da se odigra uveliko priprema, složni su u oceni analitičari i poznavaoci kosovskih prilika.

Sa tehničkih na političke razgovore o >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosovu

Stefanović: Problem sa tablicama rešiti dogovorom

Kuper: Nema fusnote na pločici

"Međunaordna zajednica ima svoju agendu i uverljive insturmente koje se neće libiti da upotrebi kako bi ispunila svoj cilj - a to je zatvaranje takozvanih paralelnih insitucija na severu Kosova i Metohije do proleća 2013, kako bi nakon toga bili održani opšti izbori na celoj teritoriji Kosova. Šta ko do tada ponudi, tako će mu i biti", ukazuje za Tanjug direktor Foruma za etičke odnose Dušan Janjić.

U susret tom cilju, smatra on, aktivno se radi na dogovoru novog formata dijaloga Beograda i Prištine.

Za sada je izvesno da su na stolu tri varijante - nastavak dijaloga eksperstkih timova na tehničkom nivou za koji se, zvanično, zalaže Priština, zatim nastavak dijaloga na višem političkom nivou za koji se, navodno podržavajući ideju Beograda, zalaže međunaordna zajednica i formiranje dva paralelna nivoa pregovora - tehničkih i političkih, koji bi, po oceni analitičara, bili i najbolji za Srbiju.

Brisel i Vašington ne miruju

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton saglasila se u Rio de Žaneiru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da treba otvoriti novu fazu dijaloga, a slične poruke stigle su i iz Brisela, prilikom Nikolićeve prve posete sedištu evropske administracije i susreta sa viskom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Da, međutim, ni u samom Briselu nisu sigurni kakav će format dijaloga biti u budućnosti, pokazuje i neizvesnost da li će dosadašnji posrednik u dijalogu Robert Kuper i dalje vršiti dosadašnju funkciju, ili, kako obaveštavaju Tanjugovi briselski izvori, planira u blikoj budućnosti da se povuče u Mjanmar.

Simptomatično je, takođe, i da je Kuper tokom svoje posete Beogradu zamalo zaobišao razgovor sa šefom beogradskog tima u dijalogu Borislavom Stefanovićem, s kojim je sastanak naknadno dogovoren - bukvalno u danu posete, da bi se i sam Kuper, po završenim razgovorima u Predsedništvu, založio za podizanje dijaloga na viši nivo.

Nikolić: Dijalog treba podići na viši nivo

Nikolić je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Briselu rekao da smatra da bi dijalog u budućnosti trebalo da vodi premijer, a ranije je govorio i da je on, kao predsednik Republike spreman da taj proces, ukoliko je to neophodno, lično vodi.

Uključivanje predsednika ili premijera Srbije je, međutim, otvara neka druga pitanja.

Deo javnosti, uključujući glavnog pregovarača Borislava Stefanovića, smatra da bi time defakto bila priznata nezavisnost Kosova.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, koji u poslednjim dešavanjima vidi težnju međunarodne zajednice da pripremi pozornicu za nezavisno Kosovo, smatra veoma opasnom ideju da predsednik ili premijer vode dijalog.

"U tom slučaju bi se već radilo o državnim pregovorima i ''de facto'' bi se radilo o priznanju Kosova kao nezavisne države", rekao je Simić.

Janjić, s druge strane, ukazuje da bi trebalo nastaviti dijalog na tehničkom nivou, kako bi se rešila pitanja energetike i telekomunikacija, a paralelno pokrenuti politički dijalog u kome bi uloga predsednika ili premijera bila strogo kontrolisana i sa ciljem da svojim autoritetom i funkcijom obezbeđuju saglasnost unutar vlade i države.

Janjić očekuje da Nikolić, nakon razgora koje je imao na marginama Samita u Rio de Žaneiru, predloži realnu platfomu koja će se posebno zasnivati na zaštiti ekonomskih kapaciteta i prirodnih bogatstava Srbije na Kosovu.

I Priština razmišlja o promeni formata?

Istovremeno, ostaje nedorečeno da li je Priština i pod kojim okolnostima spremna da uđe u proces političkih razgovora, koji bi neminovno značili i mogućnost da bude primorana da iz svojih ruku ispusti deo vlasti koji je zahvaljujući ponašanju međunarodne zajednice polako ali sigurno preuzela od UNMIK-a.

Da se, međutim, i tamo razmišlja o promeni formata ukazuje informacija da je Hašim Tači smenio šeficu prištinskog pregovaračkog tima Editu Tahiri, čime se, kako navodi prištinski list "Koha ditore", završava tehnička faza dijaloga i najavljuje politička.

To što je ta smena demantovana ništa ne menja na utisku da se iza javnosti priprema pozornica za novu fazu rešavanja tzv. kosovskog pitanja.

(Tanjug)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Vašington,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.