Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 10:32

Sednica predstavnika parlamentarnih stranaka u Prištini

Sednica predstavnika parlamentarnih stranaka u Prištini

U Prištini će biti održana sednica predstavnika stranaka koje su na junskim izborima osvojile mandate u novom sazivu kosovske skupštine, kako bi pripremili konstitutivnu sednicu parlamenta 3. avgusta. Sednicu je juče zakazao kosovski predsednik Hašim Tači, nakon konsultacija sa predstavnicima dela parlamentarnih stranaka.Sednica predstavnika paralamentarnih stranaka biće održana u 14 časova u zgradi kosovske...

Detaljnije >>


Izvor: VOA, 24.Jul.2017, 19:41

Tači održao konsultacije, bez predstavnika Srpske liste

Tači održao konsultacije, bez predstavnika Srpske liste

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu šestog saziva parlamenta za 3. avgust. Tači je prethodno održao konsultativni sastanak sa pojedinim predstavnicima političkih partija koje su dobile poslaničke mandate na izborima održanim 11. juna. Prva sednica novog saziva Skupštine Kosova biće održana četiri dana pre isteka roka za konstituisanje parlamenta. Tači je na sastanku sa predstavnicima većine parlamentarnih stranaka rekao da je veliki deo političke “klase”...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2017

Tači zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 3. avgust

Tači zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 3. avgust

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu šestog saziva Skupštine Kosova za četvrtak, 3. avgust.  Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on je predsednika i predsedništvo prethodnog saziva parlamenta Kosova uputio da...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2017

Tači: Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta


					Tači: Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu šestog saziva Skupštine Kosova za četvrtak, 3. avgust.. Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on je predsednika i predsedništvo prethodnog saziva parlamenta Kosova uputio da izvrše pripreme za održavanje konsititutivne sednice i da pripreme predlog dnevnog reda. Sednica treba da počne u deset sati. Odluka o zakazivanju konstitutivne sednice stupila je na snagu odmah po njenom potpisivanju i doneta...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Jul.2017

Tači sazvao sednicu kosovskog parlamenta za 3. avgust

Tači sazvao sednicu kosovskog parlamenta za 3. avgust

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu parlamenta za 3. avgust, prenosi "Portalb".. Tači je tu odluku doneo neposredno nakon konsultacija koje je obavio danas u Prištini, a na koje su došli samo predstavnici velike, takozvane "ratne koalicije", okupljene oko njegove DPK i neke manjinske zajednice. Sednica parlamenta zakazana je za 3. avgust u 10 sati. Tači je posle sastanka koga su bojkotovali predstavnici...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2017

Završene konsultacije kod Hašima Tačija: Ništa od dogovora

Završene konsultacije kod Hašima Tačija: Ništa od dogovora

Bojkotovanje. Prve konsultacije kod predsednika Kosova Hašima Tačija o datumu održavanja konstitutivne sednice parlamenta završene su bez konkretnog dogovora. Ono što je obeležilo današnje konsultacije je to što su ih bojkotovale sve stranke, osim tzv. "ratne koalicije" okupljene oko njegove Demokratske partije Kosova, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj. Tači je nakon konsultacija pozvao sve političke stranke da se pripreme, te da će...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 24.Jul.2017

Tači zakazao konstitutivnu sednicu za 3. avgust

Tači zakazao konstitutivnu sednicu za 3. avgust

Predsednik Kosova, Hašim Tači održao je konsultativni sastanak sa predstavnicima parlamentarnih partija radi određivanja datuma održavanja prve sednice šestog saziva Skupštine Kosova. Tači je konstitutivnu sednicu novog saziva kosovskog parlamenta zakazao za 3. avgust.. Pozivu na sastanak nisu se odazvali Pokret “Samoopredeljenje”, koalicija LAA (Demokratski savez Kosova-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo) i Srpska lista. Predstavnici albanskih...

Detaljnije >>