Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vaseljenska TV, 25.Maj.2017, 12:30

Balkansko „bure baruta“ ponovo na ivici eksplozije

Vanredni parlamentarni izbori predviđeni za 11. jun u samoproglašenom „nezavisnom“ Kosovu – nisu samo rutinska etapa u pokrajinskom političkom procesu, koja se ogleda u periodičnoj smeni vladajućih koalicija pri očuvanju postojećeg krhkog „status-kvo“ u uzajamnim odnosima sa vlastima u Srbiji i zapadnim prestonicama. Opšti proces zaoštravanja situacije na Balkanu objektivno zagrejava strasti u svim „vrućim tačkama“ regiona i lideri kosovskih Albanaca su već osetili ukazanu...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 25.Maj.2017

Apostolova odgovorila Tačiju: Odgovornost je na političarima iz Prištine!

Apostolova odgovorila Tačiju: Odgovornost je na političarima iz Prištine!

.. "Političari u Prištini su, nažalost, odgovorni za nedostatak napretka u viznoj liberalizaciji pošto u više navrata nisu uspeli da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom Kriterijumi za viznu liberalizaciju su jasni i nisu se promenili", poručila je Apostolova. Ona je to rekla povodom kritika kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je tokom nedavne posete Austriji optužio Evropsku uniju za nedostatak vizije, efikasnosti i hrabrosti u politici prema...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 25.Maj.2017

Plan za stvaranje paravojske: Šiptari će glasati za Tačijeve Srbe!

Okupirane teritorije – Kako „Alo!” saznaje, Hašim Tači po svaku cenu želi da ubaci u parlament „prijateljske Srbe” kako bi obezbedio podršku od najmanje dve trećine poslanika manjinskih stranaka, koliko mu je potrebno za formiranje šiptarske vojske. Zato je i pripremljen scenario za izbore, koji su na Kosmetu zakazani za 11. jun, gde bi za novoformiranu stranku Aleksandra Jablanovića (PKS), ali i Slobodana Petrovića (SLS) masovno glasali Šiptari, kako bi im obezbedili najmanje...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 23.Maj.2017, 11:51

Dojče vele: Haradinaj, Hoti, Kurti?

Dojče vele: Haradinaj, Hoti, Kurti?

"Građani Kosova" uz mnogo tenzija dočekuju izbore 11. juna. Značajni politički igrači podelili su se u tri kolone od kojih će jedna, izvesno, dati premijera. Moguće da će neki od novih poslanika nakon izbora morati u Hag. Za sada je samo jedno potpuno izvesno: Kosovo će nakon izbora 11. juna dobiti novog premijera, pošto se dosadašnji prvi čovek izvršne vlasti Isa Mustafa odrekao kandidature.Najmoćnija...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Maj.2017

Kosovski izbori: Haradinaj, Hoti ili Kurti?

Kosovski izbori: Haradinaj, Hoti ili Kurti?

Kosovo uz dosta napetosti dočekuje izbore 11. juna, konstatuje Dojče vele i napominje da postoji mogućnost da će neki od poslanika nakon izbora morati u Hag.. Izvesno je jedino da će Kosovo dobiti novog premijera nakon izbora, jer se dosadašnji prvi čovek izvršne vlasti Isa Mustafa odrekao kandidature. Najmoćnija partija na Kosovu, Demokratska Partija Kosova (DPK), koju nakon izbora Hašima Tačija na mesto predsednika preuzeo sadašnji predsednik parlamenta Kadri...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 23.Maj.2017

Tači: Han brine samo o Srbiji

Tači: Han brine samo o Srbiji

Kosovski predsednik Hašim Tači kritikovao je rukovodstvo EU u Briselu zbog, kako tvrdi, nedostatka vizije, efikasnosti...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Maj.2017, 22:22

Tači: Han brine samo o Srbiji

Tači: Han brine samo o Srbiji

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači kritikovao je rukovodstvo EU u Briselu zbog, kako tvrdi, nedostatka vizija, efikasnosti i hrabrosti u politici prema zapadnom Balkanu, a komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu zamerio je da brine samo o Srbiji.. - Komesar Han brine samo o Srbiji i nijednoj drugoj zemlji na zapadnom Balkanu - rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA Tači, koji se danas sastao sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom u Beču.

Detaljnije >>