Hilari Klinton
Hilari Klinton

Hilari Klinton rođena 26. oktobra 1947. godine u Čikagu, Ilinois Sjedinjene Američke Države je političarka, i kandidat Demokratske partije za predsednika Amerike na izborima 2016. godine.

Po religijskoj pripadnosti je metodist, živi u Njujorku. Hilari je nekadašnja državna sekretarka, senatorka iz države Njujork, i prva dama SAD. Odrasla je u porodici srednje klase u predgrađu Čikaga Park Ridžu. Pohađala je Velsli koledž nakon čega je nastavila da studira prava na Jejlu, gde je upoznala svog budućeg supruga Bila Klintona. Dugo se godina bavila građanskim aktivizmom, a bila je i profesor prava u Arkanzasu. Nakon drugog mandata Bila Klintona postala je senatorka države Njujork u američkom Kongresu. Bila je kandidat za Predsednika SAD 2008. godine kada je izgubila od Barake Obame nominaciju za kandidaturu Demokrata posle teške i duge kampanje.

Na poziv Predsednika Obame postaje državni sekretar u njegovom prvom mandatu, nakon čega se povlači kako bi spremila kandidaturu za nove izbore. Kandidaturu je objavila 2015. godine u aprilu i bila je prva među demokratskim kandidatima. Važi za favorita za demokratsku kandidaturu na izborima i glavnog favorita da postane Predsednica SAD. Najviše novca je prikupila u kampanji. Deo kampanje je bio obeležen pitanjima korišćenja imejla na privatnom serveru dok je bila državna sekretarka i odgovornošću zbog napada na američku ambasadu u Bengaziju u Libiji. Hilari Klinton važi za liberalnog kandidata u oblasti prava i sloboda. Zalaže se za pravo na abortus i istopolne brakove. Donekle je protiv preteranog upliva religije u javnu sferu. Dok u vrelini leta neumorno vodi predizbornu kampanju za Belu kuću Hilari Rodam Klinton je već u jednoj disciplini do nogu nadmašila svoje konkurente o njoj je napisano pedesetak knjiga i deset naučnih radova. O Hilari su do sada najviše pisali ljuti neprijatelji Klintona, njegove administracije pa i demokratske stranke u celini. Za njih je Hilari bila američka Evita i ledi Magbet iz Litl Roka, za mnoge glavna grešnica uz Džordža Soroša što je levica zavladala demokratskom partijom.

Za svoje političke istomišljenike i strasne navijače Hilari je oličenje onog najboljeg na američkoj javnoj sceni briljantna, izuzetno obrazovana, neumorna. To su oni glasovi koji su odavno poručivali da je u Beloj kući pogrešni Klinton da je ona bolji i jači deo čuvenog političkog i bračnog tandema i politička megazvezda bez konkurencije.

Iako je Hilari već 16. godina na nacionalnoj sceni, i svi su medijski reflektori nemilosrdno uprti u nju za mnoge ona je ostala teška enigma i velika zagonetka. Do Hilari nije lako dopreti američka je političarka i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije za Predsednika SAD na izborima sledeće godine. Prva je kandidatkinja koja je stekla ovaj status za jednu veću američku partiju. Funkciju 67. državne sekretarke SAD je obavljala od 2009. do 2013. godine, juniorska senatorka iz Njujorka bila je od 2001. do 2009. godine, prva dama SAD za vreme mandata Klintona od 1993. do 2001. godine, prva dama Arkanzasa od 1983. godine do 1992. godine. Kao državna sekretarka radila je u Obaminoj administraciji od 2009. do 2013. godine. Hilari je odreagovala na stanje vezano za Arapsko proleće pri čemu se zalagala za vojnu intervenciju NATO u Libiji. Preuzela je odgovornost za bezbednosne propuste koji se odnose na napad u Bengaziju 2012. godine obrazloživši da nije imala direktnu ulogu u osiguravanju konzulata pre nego se desio napad. Napustila je Obaminu administraciju na kraju njegovog prvog mandata zatim piše svoju petu knjigu i počinje da drži plaćene govore pre objavljivanja svoje druge predsedničke kandidature, sada za izbore 2016. godine.

Kada je Hilari Klinton napustila Stejt department ona po prvi put postaje privatno lice posle trideset godina. Od 2013. godine zajedno se sa ćerkom pridružuje mužu u radu sa fondacijom koja nosi ime Fondacija Bila, Hilari i Čelsi Klinton. Ovde se fokusira na napore razvoja u ranom detinjstvu uključujući se u inicijativu pod imenom Suviše mali za neuspeh.

Svoju popularnost Hilari objašnjava kao nastojanje da postoji određena doslednost između onoga što je ona i što radi, nastavlja sa dobrim rezultatima, u Galupovoj anketi za najcenjenijeg muškarca i ženu u 2015. građani Amerike proglasili su je najcenjenijom ženom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
RT: „Glas za Trampa je glas za Putina“ – Hilari Klinton

RT: „Glas za Trampa je glas za Putina“ – Hilari Klinton

  Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da će pristalice kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa glasati za ruskog predsednika Vladimira Putina. Primedba Klintonove usledila je nakon sastanka između pretpostavljenog republikanskog kandidata Donalda Trampa i mađarskog premijera Viktora Orbana na Floridi u petak. Nakon razgovora, koje su izvori Si-En-Ena opisali kao „prijateljske“, Orban je medijima izjavio da Tramp ima „detaljan plan“ za okončanje...

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2024, 23:40

Detaljnije >>

Da li će dezinformacije poremetiti američke izbore u novembru?

Vašington — Kada je Rusija pokušala da utiče na američke predsjedničke izbore 2016. godine, to je usmjerilo pažnju zvaničnika i javnosti u Americi na strane kampanje širenja dezinformacija. Tokom istraga koje je sprovela američka vlada utvrđeno je da su ruski hakeri upali u mejlove Nacionalnog komiteta Demkratske stranke i šefa kampanje tadašnje predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton i objavili interna dokumenta. Ruska "fabrika trolova" otvorila je hiljade naloga na društvenim...

Izvor: VOA, 15.Feb.2024, 02:39

Detaljnije >>

SAMO JEDNA STVAR DELI NATO OD RASPADA: Šokantne tvrdnje Hilari Klinton

"SAMO JEDNA STVAR DELI NATO OD RASPADA": Šokantne tvrdnje Hilari Klinton

Klinton smatra da je blokada pomoći Ukrajini zapravo "poklon Putinu".. Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton prokomentarisala je činjenicu da SAD još uvek nisu poslale pomoć Ukrajini, zbog blokade od strane dela republikanaca u Kongresu. - Prekid pomoći Ukrajini označio bi kraj američkog liderstva i raspad NATO - rekla je Hilari Klinton.

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 00:40

Detaljnije >>

Klintonova kritikuje Karlsona zbog intervjua sa Putinom

Klintonova kritikuje Karlsona zbog intervjua sa Putinom

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton napala je novinara Takera Karlsona zbog odlaska u Rusiju da intervjuiše predsednika Vladimira Putina. Ona je upozorila da u SAD postoji „peta kolona“ koja navodno ispunjava nalog Moskve. Karlson, bivši voditelj Foks njuza, poznat je po svom suprotnom stavu o sukobu SAD sa Rusijom i Ukrajinom. On je bio prvi američki novinar kome je odobren intervju sa Putinom od izbijanja sukoba u februaru 2022. „On je ono što se zove korisni...

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2024, 20:51

Detaljnije >>

„Korisni idiot“: Kako Hilari Klinton opisuje Takera Karlsona koji je intervjuisao Putina (VIDEO)

Hilari Klinton je reagujući na intervjuu Takera Karlsona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nazvala ovog bivšeg novinara Foks njuza "korisnim idiotom", preneo je The Hill.

Izvor: Danas, 08.Feb.2024, 20:03

Detaljnije >>

KORISNI IDIOT Hilari Klinton oplela po Takeru Karlsonu (VIDEO)

"KORISNI IDIOT" Hilari Klinton oplela po Takeru Karlsonu (VIDEO)

Intervju Takera Karlsona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biće objavljen 9. februara u ponoć po srpskom vremenu.. Bivša državna sekretarka SAD, Hilari Klinton, izvređala je američkog novinara, Takera Karlsona, samo zato jer je intervjuisao ruskog predsednika, Vladimira Putina, rekavši da je "koristan idiot". 🇺🇸 Clinton called Carlson a “useful idiot” because of the interview with Putin. The former US...

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024

Detaljnije >>

Intervju sa Putinom uznemirio Hilari: On je koristan idiot VIDEO

Intervju sa Putinom uznemirio Hilari: "On je koristan idiot" VIDEO

Bivša državna sekretartka SAD Hilari Klinton izvređala je američkog novinara Takera Karlsona zbog intervjua sa predsednikom Rusije Vladimira Putina.. Klintonova se oglasila i o Karlsonovoj percepciji u Rusiji, tvrdeći da ga tamo "preziru i tretiraju kao štene”. "Ovo mi pokazuje ono što mislim da svi već znamo. To je da je on koristan idiot. On je kao štene. Znate, nekako, nakon što je otpušten iz toliko medija u SAD, ne bih se iznenadila da je dobio ugovor...

Izvor: B92, 08.Feb.2024

Detaljnije >>