Hilari Klinton
Hilari Klinton

Hilari Klinton rođena 26. oktobra 1947. godine u Čikagu, Ilinois Sjedinjene Američke Države je političarka, i kandidat Demokratske partije za predsednika Amerike na izborima 2016. godine.

Po religijskoj pripadnosti je metodist, živi u Njujorku. Hilari je nekadašnja državna sekretarka, senatorka iz države Njujork, i prva dama SAD. Odrasla je u porodici srednje klase u predgrađu Čikaga Park Ridžu. Pohađala je Velsli koledž nakon čega je nastavila da studira prava na Jejlu, gde je upoznala svog budućeg supruga Bila Klintona. Dugo se godina bavila građanskim aktivizmom, a bila je i profesor prava u Arkanzasu. Nakon drugog mandata Bila Klintona postala je senatorka države Njujork u američkom Kongresu. Bila je kandidat za Predsednika SAD 2008. godine kada je izgubila od Barake Obame nominaciju za kandidaturu Demokrata posle teške i duge kampanje.

Na poziv Predsednika Obame postaje državni sekretar u njegovom prvom mandatu, nakon čega se povlači kako bi spremila kandidaturu za nove izbore. Kandidaturu je objavila 2015. godine u aprilu i bila je prva među demokratskim kandidatima. Važi za favorita za demokratsku kandidaturu na izborima i glavnog favorita da postane Predsednica SAD. Najviše novca je prikupila u kampanji. Deo kampanje je bio obeležen pitanjima korišćenja imejla na privatnom serveru dok je bila državna sekretarka i odgovornošću zbog napada na američku ambasadu u Bengaziju u Libiji. Hilari Klinton važi za liberalnog kandidata u oblasti prava i sloboda. Zalaže se za pravo na abortus i istopolne brakove. Donekle je protiv preteranog upliva religije u javnu sferu. Dok u vrelini leta neumorno vodi predizbornu kampanju za Belu kuću Hilari Rodam Klinton je već u jednoj disciplini do nogu nadmašila svoje konkurente o njoj je napisano pedesetak knjiga i deset naučnih radova. O Hilari su do sada najviše pisali ljuti neprijatelji Klintona, njegove administracije pa i demokratske stranke u celini. Za njih je Hilari bila američka Evita i ledi Magbet iz Litl Roka, za mnoge glavna grešnica uz Džordža Soroša što je levica zavladala demokratskom partijom.

Za svoje političke istomišljenike i strasne navijače Hilari je oličenje onog najboljeg na američkoj javnoj sceni briljantna, izuzetno obrazovana, neumorna. To su oni glasovi koji su odavno poručivali da je u Beloj kući pogrešni Klinton da je ona bolji i jači deo čuvenog političkog i bračnog tandema i politička megazvezda bez konkurencije.

Iako je Hilari već 16. godina na nacionalnoj sceni, i svi su medijski reflektori nemilosrdno uprti u nju za mnoge ona je ostala teška enigma i velika zagonetka. Do Hilari nije lako dopreti američka je političarka i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije za Predsednika SAD na izborima sledeće godine. Prva je kandidatkinja koja je stekla ovaj status za jednu veću američku partiju. Funkciju 67. državne sekretarke SAD je obavljala od 2009. do 2013. godine, juniorska senatorka iz Njujorka bila je od 2001. do 2009. godine, prva dama SAD za vreme mandata Klintona od 1993. do 2001. godine, prva dama Arkanzasa od 1983. godine do 1992. godine. Kao državna sekretarka radila je u Obaminoj administraciji od 2009. do 2013. godine. Hilari je odreagovala na stanje vezano za Arapsko proleće pri čemu se zalagala za vojnu intervenciju NATO u Libiji. Preuzela je odgovornost za bezbednosne propuste koji se odnose na napad u Bengaziju 2012. godine obrazloživši da nije imala direktnu ulogu u osiguravanju konzulata pre nego se desio napad. Napustila je Obaminu administraciju na kraju njegovog prvog mandata zatim piše svoju petu knjigu i počinje da drži plaćene govore pre objavljivanja svoje druge predsedničke kandidature, sada za izbore 2016. godine.

Kada je Hilari Klinton napustila Stejt department ona po prvi put postaje privatno lice posle trideset godina. Od 2013. godine zajedno se sa ćerkom pridružuje mužu u radu sa fondacijom koja nosi ime Fondacija Bila, Hilari i Čelsi Klinton. Ovde se fokusira na napore razvoja u ranom detinjstvu uključujući se u inicijativu pod imenom Suviše mali za neuspeh.

Svoju popularnost Hilari objašnjava kao nastojanje da postoji određena doslednost između onoga što je ona i što radi, nastavlja sa dobrim rezultatima, u Galupovoj anketi za najcenjenijeg muškarca i ženu u 2015. građani Amerike proglasili su je najcenjenijom ženom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: VOA, 26.Jun.2017, 20:24

Tramp: Obama nije reagovao na rusko mešanje zbog Hilari

Tramp: Obama nije reagovao na rusko mešanje zbog Hilari

Predsednik Donald Tramp optužio je u ponedeljak svog prethodnika Baraka Obamu da nije reagovao na rusko mešanje u prošlogodišnje izbore, kada je saznao o tome, zato što je mislio da će demokrata Hilari Klinton pobediti. Američka Centralna obaveštajna agencija je tri meseca uoči predsedničkih izbora prošle godine zaključila da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio izvođenje sajber napada kako bi diskreditovao američke predsedničke izbore, porazio ili barem naneo štetu Hilari...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2017

Donald Trump prekinuo tradiciju iftara u Bijeloj kući

Donald Trump prekinuo tradiciju iftara u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je 20-godišnu tradiciju kada je odbio održati iftar u Bijeloj kući tokom ramazana, svetog mjeseca posta kod muslimana. Ovu tradiciju započela je Hillary Clinton 1996. godine kada je bila prva dama SAD-a. Bivši...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 26.Jun.2017

Tramp otkazao tradicionalnu večeru povodom Ramazanskog bajrama u Beloj kući

Tramp otkazao tradicionalnu večeru povodom Ramazanskog bajrama u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je tradicionalnu iftarsku večeru koju su prethodne tri administracije Bele kuće organizovale povodom velikog muslimanskog praznika, Ramazanskog bajrama.Naime, Bela kuća je svake godine organizovala iftarsku večeru, obrok koji označava prekid ramazanskog posta, još od 1996. godine kada je prvu takvu večeru organizovala Hilari Klinton.Iftarskoj večeri u Beloj kući su uglavnom prisustvovali...

Detaljnije >>

Izvor: RuskaRec.ru, 23.Jun.2017, 20:02

WP: SAD razvijaju digitalnu bombu protiv Rusa

Po pisanju lista Washington Post čiji novinari su tim povodom sproveli vlastito istraživanje, novo američko oružje je „digitali ekvivalent bombe“ koja bi mogla da bude aktivirana ukoliko bi Vašington došao do zaključka o kritičnom zaoštravanju odnosa sa Moskvom, po ličnom odobrenju, razume se, aktuelnog predsednika. Kako je listu rekao jedan od bivših zvaničnika razvijeno oružje može da poremeti rad strateški važnih ruskih mreža. Tehnologiju je stvorila Agencija...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jun.2017, 22:25

Klinton: Tramp je isti kao zli diktator Slobodan Milošević

NJUJORK - Bivši državni sekretar SAD Hilari Klinton uporedila je Donalda Trampa, sadašnjeg predsjednika Amerike, sa bivšim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.. Klintonova je u tom upoređivanju Miloševića nazvala "zlim diktatorom". U svom obraćanju na skupu "Buk ekspo 2017" u Njujorku Hilari Klinton je izjavila da Tramp ima crtu da "zapali susjeda protiv susjeda", baš kao što je to radio "zli diktator Slobodan Milošević", prenosi "Daily mail".

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2017

Svetska vlada ruši Trampa?! Sudbina američkog predsednika u rukama Bilderberg grupe!

Svetska vlada ruši Trampa?! Sudbina američkog predsednika u rukama Bilderberg grupe!

Bildeberg grupa podržavala je Hilari Klinton u američkoj predsedničkoj trci. Da li je sastanak Bilderberg grupe okidač za smenu američkog predsednika Donalda Trampa? O smeni Donalda Trampa govori se otkako je izabran na mesto predsednika Amerike. Iako je izabran većinskom voljom američkih građana, političke i ekonomske elite SAD i sveta ne prestaju da razmišljaju kako smeniti sa položaja predsednika Amerike čoveka koji im ni po čemu ne pripada.

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2017, 09:35

Hilari uporedila Trampa i Miloševića

Hilari uporedila Trampa i Miloševića

Nekadašnja američka državna sekretarka i neuspešna kandidatkinja Demokratske partije za predsednika SAD Hilari Klinton uporedila je šefa Bele kuće Donalda Trampa sa Slobodanom Miloševićem, za kojeg je rekla da je bio čovek koji je podsticao etničko čišćenje tokom rata u BiH. Ona je u obraćanju publici na njujorškom „Buk ekspo 2017“, održanom protekle nedelje, izjavila da Tramp ima tu crtu da „zapali suseda protiv suseda“, baš kao što je to, po njenom mišljenju, radio...

Detaljnije >>