Utakmica registrovana u korist Srbije, ali su nam i oduzeta tri boda

Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utakmica registrovana u korist Srbije, ali su nam i oduzeta tri boda

BEOGRAD – Prekinuta utakmica fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije registrovana je službenim rezultatom 3:0 za Srbiju, kojoj će biti oduzeta tri boda u kvalifikacijama, a naredna dva meča kao domaćin odigraće bez prisustva publike, saopšteno je danas.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (Uefa) obavestila je danas Fudbalski savez o kaznama zbog prekinute utakmice, koje su Srbija i Albanija odigrale 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oktobra u Beogradu.

Kako se navodi na sajtu FSS, odlukom Kontrolne i disciplinske komisije Uefa utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 za Srbiju, a reprezentaciji Srbije će biti oduzeta tri boda u kvalifikacionoj Grupi I.

Srbija će predstojeće dve utakmice igrati bez publike, a Fudbalski savezi Srbije i Albanije kažnjeni su sa po 100.000 evra.

U Grupi I Albanija ima četiri boda iz dve utakmice, a Srbija ima bod iz jednog meča.

Pisano obrazloženje donesenih odluka biće dostavljeno FSS u narednih pet dana, a od datuma prijema obe strane će imati tri dana da najave žalbu Komisiji za žalbe Uefa. Posle podnošenja najave, obe strane će imati rok od pet dana da žalbe dostave Uefi.

Kako je najavio FSS, danas će u Sportskom centru u Staroj Pazovi biti održana Vanredna sednica Odbora za hitna pitanja, posle kojeg će u saopštenju za javnost izneti reakcije na saopštene odluke i usaglašene stavove po svim pitanjima.

Fudbalski savez Srbije teretio se za paljenje i bacanje baklji i projektila, nemire u publici, upad navijača na teren, nedovoljnu organizaciju, kao i upotrebu lasera.

Postupak protiv Fudbalskog saveza Albanije pokrenut je zbog provokativnog transparenta političkog sadržaja i odbijanja da se nastavi prekinuta utakmica.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra na stadionu Partizana u 42. minutu pošto je došlo do incidenata nakon što se iznad terena pojavio dron sa zastavom „velike Albanije”.

Tada je došlo do sukoba igrača dve ekipe, a potom je na teren ušao i određeni broj navijača, koji je napao gostujuće fudbalere, nakon čega su oni napustili teren i odbili da se vrate.

Udovičić: Odluka UEFA kontradiktorna i nepravedna

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je odluka Evropske fudbalske unije (UEFA) o prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije najblaže rečeno kontradiktorna i najavio da će pružiti podršku FSS, ukoliko odluči da podnese žalbu.

„Kaznu UEFA prema našem savezu najblaže rečeno vidim kao kontradiktornu i nepravednu, šta god da bude navedeno kao obrazloženje i razlog za donosenje iste. Nelogično je da se oduzmu tri boda, a da se istovremeno i pobedi jer se time anulira pobeda, a dalje postavlja pitanje šta je smisao službenog rezultata ako je ovo efekat istog. Ubeđen sam da će se FSS žaliti i za to ima moju punu podršku”, naveo je Udovičić.

On je dodao da kao ministar sporta smatra da sport u svemu i uvek treba da ostane van bilo kojih vidova uticaja, pa i uticaja politike, jer bez toga sport gubi svoj osnovni smisao.

„Na ovoj utakmici svakako to nije bio slučaj, ne bih voleo da jedna tako značajna organizacija kao što je UEFA svojom odlukom zapravo učini suprotno i učini da se ovakvi vidovi jasnih političkih namera koji su realizovani na sportskom terenu na ovaj nacin učine nekažnjenim, odnosno minimalno kačnjenim”, poručuje Udovičić.

Prema njegovim rečima posebno je potrebno imati u vidu da su dimenzije i posledice koje su mogle da nastanu, a koje su na svu sreću blagovremeno sprečene intervencijom organa države Srbije i odgovornim, sportskim ponašanjem naših reprezentativaca i najvećeg dela navijača, kao epilog malo je reći neprimerenog i nesportskog akta albanske strane, mogle da budu znatno teže.

„Ako se takav čin ne sankcioniše i albanska strana za isti samo snosi novčanu sankciju onda je to otvaranje vrata za incidente najvećih razmera u oblasti sporta, a posebno na fudbalskim terenima koji okupljaju najveći broj ljudi”, zaključuje Udovičić.

-------------------------------------

FS Albanije: Odluka čudna i neprihvatljiva

TIRANA – Fudbalski savez Albanije saopštio je danas da će se žaliti na odluku Evropske fudbalske unije (Uefa) da se prekinuta utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine registruje službenim rezultatom 3:0 za Srbiju.

„Odluka Uefe je čudna i neprihvatljiva. Albanski fudbalski savez će se žaliti na odluku kako bismo dobili tri boda za pobedu”, rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Albanije Ilir Šulku.

------------------------------------

Edi Rama: UEFA nije bila pravedna

BEOGRAD – Predsednik Vlade Albanije Edi Rama ocenio je danas da odluka UEFA o kaznama zbog prekida meča fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije nije pravedna.

„Fudbalski savez Albanije će dobro uraditi ako otvori sudski postupak do kraja. Danas nije bilo pravde za ono što se dogodilo na stadionu u Beogradu. Napred Albanija”, napisao je Rama na Tviteru.

-------------------------------------

Duka: Odluka plod političkih uticaja

PRIŠTINA– Predsednik Fudbalskog saveza Albenije Armando Duka ocenio je danas da je odluka Evropske fudbalske unije (Uefa) o prekinutoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije doneta kao plod političkih uticaja.

On je u direktnom telefonskom razgovoru za RTK rekao da je iznenađen zaključcima istrage Disciplinske komisije Uefa koja je dodelila pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0.

On je ocenio da je netačna tvrdnja da je reprezentacija Albanije odbila da nastavi utakmicu i istakao da sudija i delegat meča nisu „naredili” ekipi da izađe na teren, već su samo pitali da li su u stanju da nastave utakmicu.

Beta

objavljeno: 24.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FS Danske: Naši navijači nisu krivi, pustite ih na stadion

Izvor: Press, 24.Okt.2014

Danska fudbalska federacija nije zadovoljna što će njihovi navijači biti isključeni sa meča protiv Srbije 14. novembra, kao posledica kazne Evropske fudbalske unije. . "Pokušaćemo da uradimo sve što je moguće kako danski...

Nastavak na Press...

Srbija ogorčena kaznom UEFA: Presedan kao izbacivanje Jugoslavije sa EP u Švedskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2014

Fudbalski savez Srbije (FSS) žaliće se na kaznu Evropske fudbalske federacije zbog prekinute utakmice sa reprezentacijom Albanije u Beogradu prošle srede. Javnost je ogorčena na vest iz Niona, dok FSS konstatuje da je UEFA ustanovila krivicu Albanije - a da je Srbija kažnjena...Koliko je odluka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.