Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji pobeda 3 : 0 i oduzimanje tri boda

Disciplinska komisija Uefe kaznila našu reprezentaciju tako što dva meča na svom terenu igra bez publike, a i nas i Albance sa po 100.000 evra. – Oba saveza najavljuju žalbu

Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučila je da prekinutu fudbalsku utakmicu Srbija–Albanija registruje službenim rezultatom 3 : 0 za nas, ali i da nam oduzme tri boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016, što je presedan u radu Disciplinske komisije Uefe. Fudbalski savez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije (FSS) kažnjen je i tako što njegova reprezentacija naredna dva meča u kojima je domaćin igra bez publike, a kao i FS Albanije, moraće da uplati 100.000 evra u Uefinu kasu.

Oba saveza nisu zadovoljna ovakvom odlukom evropske kuće fudbala, a predstavnici FSS svedoče da su u Nionu, ispred sedišta Uefe, stotine Albanaca „opsedale zgradu i vršile pritisak noć i jutro uoči odlučivanja”. To je verovatno i razlog što kazna nije bila onakva kako je „Politika” juče objavila, oslanjajući se na izvore bliske FSS. Naša delegacija je imala jasan nagoveštaj s najvišeg nivoa da bi igranje novog meča na neutralnom terenu trebalo da bude ključna odluka Disciplinske komisije Uefe.

Oba fudbalska saveza su najavila žalbu. Kako god, našem timu će sada znatno biti otežan plasman na „Evro 2016”, jer se računalo na sigurna tri boda kod kuće protiv Albanaca, bez obzira na to što su oni iznenadili u gostima jednu od najboljih evropskih selekcija, Portugaliju, savladavši je sa 1 : 0.

– Vrlo čudna odluka – oglasio se selektor naše reprezentacije, Holanđanin Dik Advokat. – Iako je Uefa procenila da se utakmice između Srbije i Albanije mogu igrati, uveren sam da se na njih, i pre susreta i sada u trenutku izricanja kazni, mora gledati kao na slučaj Rusije i Gruzije, koje nisu mogle da budu svrstane u istu grupu. Epilog procesa odlučivanja je za mene, kao selektora Srbije, jednostavno neverovatan – kažnjena je samo jedna strana. Zašto su Albanci kažnjeni samo novčano, u čemu je smisao toga? Stičem utisak da neko ne želi da Srbija bude učesnik prvenstva Evrope. Dodatna otežavajuća okolnost je to što ćemo naredne utakmice igrati bez publike. Verujem u naš tim i učinićemo sve da pobedama ispunimo cilj.

Naša reprezentacija će naredne dve utakmice kvalifikacija igrati bez prisustva navijača. Prvu 14. novembra, kada nam u goste stižu Danci, i drugu 4. septembra sledeće godine protiv Jermenije. Ako nam je za utehu, tek ćemo poslednju utakmicu u kvalifikacijama, protiv Portugalije (11. oktobra), igrati pred publikom. A do tada mnoge stvari u našoj grupi mogu biti rešene.

Odmah nakon odluke iz Niona, u Staroj Pazovi je održana vanredna sednica Odbora za hitna pitanja FSS. Po dobijanju kompletne dokumentacije,FSS će iskoristiti pravo žalbe, koju će uputiti u zakonskom roku od pet dana. U njegovom saopštenju se navodi:

– Kontradiktornost u procesu odlučivanja – utakmica je registrovana službenim rezultatom 3 : 0 u korist Srbije, a usledilo je oduzimanje bodova našoj reprezentaciji. Neprincipijelnost u poređenju sa odlukama istog tela u slučaju „Đenova”, gde je domaćin dobio utakmicu službenim rezultatom, a gost bio drastično kažnjen. Reč je o presedanu u procesu odlučivanja pred organima Uefe od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Evrope 1992. u Švedskoj. Očekivali smo da odluka bude fer i jednako primenljiva na svakom takmičarskom stepeniku. Stičemo utisak da se na FS Srbije i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi, a posebno sa aspekta disciplinsko-kaznenih mera.

Iz FSS demantuju da Karadžić podnosi ostavku

Juče, posle objavljivanja odluke iz Niona, mnogi domaći sajtovi su objavili da će predsednik FSS Tomislav Karadžić podneti ostavku. Međutim, FSS je to ubrzo demantovao. Karadžić se nešto pre toga oglasio povodom kazne koju je izrekla Uefa:

– Nismo zadovoljni odlukom Uefe i iskoristićemo pravo žalbe. Smatramo da naša žalba nije bez šansi. Uefa je pod velikim pritiskom, imamo informaciju da velika grupa Albanaca negoduje ispred sedišta Uefe nezadovoljna izrečenom kaznom. Ipak, moramo da se okrenemo novim obavezama, meču sa Danskom, i bez obzira na to da li će ovo biti konačna odluka, naš cilj se neće promeniti, plasman na prvenstvo Evrope je i dalje naš glavni prioritet.

Ivanović: Nećemo odustati

Svi srpski reprezentativci su iznenađeni odlukom Uefe. Kapiten Branislav Ivanović je rekao:

– Pred našom reprezentacijom je ogroman izazov. Uveren sam da imamo kvalitet i motiv da se i pored teške situacije nađemo na šampionatu u Francuskoj. Nećemo odustati. U novembru nas očekuje težak ispit protiv Danske, ali sam siguran da ćemo pokazati koliko vredimo. I pored ove teške odluke iz Niona, ne pomišljamo da je sve izgubljeno. D. T.

I Danci žale zbog odluke

Odlukom Uefe razočaran je i Fudbalski savez Danske. Naime, Danci žale što će u Beogradu igrati pred praznim tribinama.

Grčka – Srbija 18. novembra u Hanji

Fudbaleri Grčke i Srbije odigraće 19. novembra u Hanji prijateljski meč. Samo četiri dana ranije Srbiju u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope očekuje duel protiv Danske na stadionu Partizana.

Najavljuju se protesti u Tirani i Prištini

Fudbalski savez Albanije nije zadovoljan odlukom Evropske fudbalske unije (UEFA).

„Nećemo se zaustaviti na ovome. Uložićemo žalbu i zahtevati naša prava. Verujem da će nakon tiga stvari biti promenjene. Ovo neće uticati na naše odnose sa Uefom. Razočaran sam, odluka Uefe nije pravedna i nismo je zaslužili, ali donekle je očekivana s obzirom na izjave sudije i delegata posle meča. Ovo rešenje nikome ne odgovara i nije pravedno”, rekao je predsednik Saveza Armando Duka za albanski „Ora Sport”.

Albanci su „zapalili” društvene mreže raznim uvredama na račun Uefe i njenog predsednika Mišela Platinija, nazivajući ga „Platinijević”, čak su centrali Fejsbuka „prijavili” zvanični nalog Uefe za rasizam.

Putem društvenih mreža navijači su zakazali protest u Tirani, pod sloganom „Uefa, ne za...... se sa Albancima”. Isti protest najavljen je u Prištini. Veliku podršku dobijaju i od lokalnih medija koji su složni u oceni da je prema Albanija načinjena nepravda.

Svetski mediji, za sada se uglavnom bave „suvim činjenicama” i podsećaju na detalje zbog kojih je došlo do prekida, kao i većina medija u regionu, izuzimajući hrvatske, koji smatraju da su Srbi bolje prošli.

„Albanija je izvukla deblji kraj, a Srbija još jednom prošla poprilično glatko”, konstatuje hrvatski „Večernji list”. Hrvatski list smatra da je Uefa ovom kaznom poručila da „sigurnost igrača nije na prvom mestu”.

"Uefa je poručila svima da čak i ako osete da im je život ugrožen moraju da nastave susret, čak i kad huligani pod zaštitom policije udaraju po njima, oni ne smeju da napuste teren jer će ostati bez tri boda i bez sto hiljada evra”, kaže se u tekstu „Večernjeg lista”. Tanjug

Vokri: Neverovatna odluka

Očekivana reakcija stigla je od predsednik FS Kosova Fadilja Vokrija:

„To je skandalozna i politička odluka. Stolica je bačena na teren, igrači reprezentacije Albanije su napadnuti, a Uefa je Srbiji dodelila pobedu. Stvarno neverovatno, rekao je Vokri za „Kosova pres”.

Nezadovoljni i Danci

Danska fudbalska federacija nije zadovoljna što će njihovi navijači biti isključeni sa meča protiv Srbije 14. novembra, kao posledica kazne Evropske fudbalske unije.

„Pokušaćemo da uradimo sve što je moguće kako danski navijači ne bi bili oštećeni, s obzirom da su već kupili karte za Beograd”, saopštio je predsednik Danske fudbalske federacije Klaus Breton Mejer.

On je naglasio da će kontaktirati Fudbalski savez Srbije i Uefu i da će tražiti da danskim navijačima bude dopušteno da prisustvuju meču, uz garantovanje njihove bezbednosti. Tanjug

D. Todorović

objavljeno: 24.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.