Izvor: MozzartSport.com, 03.Jun.2020, 15:17

Povratak, ali ne katastrofe: Porto se pita, Benfika čeka "poklone"! Braga najveća zagonetka, Rio Ave juri najbolji niz u istoriji, a Santa Klara je izbeglica...

Pred vama je detaljna analiza nastavka Primeire

Povratak, ali ne katastrofe... Hodajući stopama Bundeslige, Primeira bez dileme postaje drugo najpopularnije evropsko prvenstvo koje se vratilo na meni. Portugalci su među prvima tražili potpuni povratak fudbala i sa zadovoljstvom prelaze na akciju. Tako se od danas, 3. juna, prva divizija zemlje omeđene Španijom vraća normalnim aktivnostima mečevima Portimonense - Žil Visente i Famalikao - Porto.

Uzbuđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je intenzivno na gotovo svim frontovima, jer se u preostalih 10 utakmica očekuje rasplet u borbi za titulu između Porta i Benfike, mesta u evropskim takmičenjima koje žele Braga, Sporting, Rio Ave, Gimaraiš i Famalikao, ali i o timu koji će uz Aves u niži rang.

Pandemija je "ujedinila" tri velikana - Benfika, Porto i Sporting - koji se nisu razlikovali po stavovima oko nastavka takmičenja, što je retkost za tamošnje prilike. Međutim, nije moglo bez problema... U procesu su se pojavile neke prepreke, poput nekolicine ekipe koje su se žalile TV provajdera ili Maritimova reakcija na regulaciju o pet izmena umesto dosadašnje tri. Takođe, predmet spora bili su i zamenski stadioni ukoliko neki tim bude kuburio sa virusom korona. Ipak, na kraju je to sve prevaziđeno.

Treba napomenuti da će se svi mečevi, u zemlji koja broji preko 1.400 smrtnih slučajeva od virusa korona i preko 32.500 zaraženih, održavati iza zatvorenih vrata.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

PORTO (60 bodova)

Prekid prvenstva zbog korone imao je slatko-kiseli ukus za klub sa Dragaa. S jedne strane, Porto je napravio razgraničenje nanizavši seriju od sedam utakmica bez poraza (6-1-0) i popeo se na vrh tabele, prestigavši Benfiku. A, s druge, nije iskoristio kiks Orlova gel u poslednjem meču 24. kola, pošto je remizirao kod kuće 1:1 sa Rio Aveom. Bila je to svojevrsna prilika da puleni Serža Konseisaa odu na tri boda prednosti, što je razlika koja bi bila dobra osnova u trci za titulu. Kako bilo, Porto određuje svoju sudbinu, jer zna da će, ako dobije "10 od 10", da osvoji šampionat.

BENFIKA (59 bodova)

Najtrofejniji portugalski tim verovatno se obradovao pauzom, jer je pre pandemije virusa korona bio jasno deformisan i doživeo je prvu ozbiljnu krizu za vreme mandata Bruna Laža. Četa sa Luža sakupila je samo pet bodova u poslednjih pet prvenstvenih utakmica, a nije se proslavila ni ispadanjem od Šahtjora u Ligi Evrope. Prazan hod spustio je Orlove na drugu poziciju, zbog čega je osuđena da čeka "poklone" iz Porta.

BRAGA (46 bodova)

Braga je, možda, najveća zagonetka. Do zaključavanja šampionata bila je čvrsto na nogama, ali ostaje da se vidi kako će se navići na život bez trenera Rubena Amorima. Talentovani stručnjak prešao je u Sporting, a zamena je stigla u vidu Kustodija, početnika, koji je debitovao pobedom u poslednjoj utakmici pred pauzu. Suština je da je Braga u seriji od 10 ligaških utakmica bez poraza - slavila je na devet - stigla do 3. mesta i u rukama drži evropsku kartu.

SPORTING (42 boda)

Okrenuo je Sporting stranicu pre pojave Kovid-19 virusa, pa vredi ispratiti šta će na njoj pisati. Lavovi su otpočeli novu eru pod palicom trenera Amorima iz Brage, a za sada 35-godišnji strateg predvodio je ekipu samo u jednoj utakmici, u slavlju nad Avesom 2:0. Pored toga, jedini cilj kluba je da se spasi neuspela sezona tako što će se osvojiti mesto u evropskim kupovima, ali i izgradnja okosnice tima za narednu sezonu. Podsećamo vas da je u zimskom prelaznom roku Sporting izgubio najbriljantniju zvezdu, Bruna Fernandeša.

RIO AVE (38 bodova)

Sa iskusnim Karlosom Karvaljalom na klupi Rio Ave je na putu ka izlazu u Evropu i ima pravo da veruje da može da dostigne cilj. Pored toga, pre odmora tim iz Vilje do Kondea dokazao je koliko je stabilan i dobro uigran sastav. Remizirao je (1:1) na Dragau sa liderom Portom, a svoj neporaženi niz proširio je na devet. U slučaju da u nedelju ne izgubi od Pasoš Fereire zabeležiće najbolji niz u svojoj istoriji.

GIMARAIŠ (37 bodova)

Sezona Gimaraiša trajaće čitavu godinu. To je zato što je Vitorija počela službene dužnosti u kvalifikacijama za Ligu Evrope 25. jula 2019. Dakle, glavna stvar je izdržati maraton koji ima pred sobom. Pre odmora, činilo se da joj ide dobro, nanizavši tri uzastopne pobede, zbog čega je i dalje živa u trci za evropske karte.

Treba napomenuti da su trojica njenih igrača pozitivno testirana na virus korona, ali su se brzo oporavili.

FAMALIKAO (37 bodova)

Prijatno iznenađenje prvenstva je Famalikao. Uprkos činjenici da se očekivalo kao da će ispasti posle prve četvrtine takmičenja. Sa nekoliko talentovanih igrača i sjajnim zdravstvenim bilansom, konstantno je u prvih sedam od početka sezone. I sve to dok pošto se vratio u društvo najboljih Portugalije posle 25 godina. Stoga je prirodno da sanja evropski iskorak. Poenta je, međutim, u tome što su četiri njegova igrača bila pozitivna na testu za koronu, a ima i težak raspored do kraja.

MOREIRENSE (30 bodova)

Verovatno bismo mogli da kažemo da je Moreirense "mutirao" više nego bilo koji drugi tim tokom sezone. Nije počelo dobro za klub iz Moreire de Konegos i činilo se da je velika verovatnoća da se sroza u niži rang, ali angažovanje Rikarda Soareša krajem 2019. godine preobrazilo ga je na bolje. Pre odmora Moreirense je vezao šest susreta bez poraza i od donjeg doma stigao je do gornje polovine.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

ŽIL VISENTE (30 bodova)

Na početku prvenstva Žil Visente je izgledao kao jedan od prvih kandidata za ispadanje, zbog činjenice da je izgrađen od nule. Ipak, pod vođstvom preiskusnog Vitora Oliveire, Petlovi su igrali atraktivan fudbal i uspeli da hodaju mirnijim stazama. Između ostalog, Žil Visente je pobedio Porto i Sporting, a nije izgubio od Brage u njihova dva meča. Međutim, trener Petlova nije obnovio ugovor za sledeću sezonu i verovatno će otići na kraju prvenstva.

SANTA KLARA (30 bodova)

Ako uradi apsolutno neophodno i ostvari tek neku pobedu Santa Klara bi mogla da sezonu završi u sredini tabele, taman gde je sada stacionirana. Ispadanje joj ne preti, osim ukoliko ne upadne u "kanal". A, nije da nema naznaka. Santa Klara se oprostila od arhipelaga Azora i Ponta Delgada, pošto njen stadion nije dobio dozvolu i preostale utakmice će igrati u Oeirasu u blizini Lisabona, koji je od njenog doma udaljen skoro 1.450 kilometara. Dakle, biće "izbeglica"...

BOAVISTA (29 bodova)

Prvenstvo za Boavistu počelo s najboljim naznakama, pošto je bila neporažena na prvih devet utakmica, ali nastavak nije bio proporcionalan. Trener Lito Vidigal dobio je otkaz u decembru, zamenio ga je Danijel Ramos, ali nije uspeo da predstavi ostavi pečat i logično je da će otići kad se sezona okonča. Koje je ciljeve postavio za ostatak lige? Savladati psihološku barijeru od 30 bodova i povećati prosek datih golova. Boavista je tim na čijim mečevima pada najmanje pogodaka u ligi, prosečno svega 1,75.

SETUBAL (28 bodova)

Nisu u blizini Lisabona bili oduševljeni fudbalom koji su igrali, ali uspeo je Setubal da sakupi bodove koji su mu potrebni kako bi opstao. Novi kormilar Hulio Velaskez, koji je preuzeo vruć krompir novembra meseca, uspeo je da poboljša igru u nekim oblastima, a takođe je imao ključnu ulogu u žetvi 28 bodova. Naročito u ofanzivnom delu. Spas je sada u Vitorijinim rukama, a moramo spomenuti da je njen stadion bio jedan od poslednjih koji je dobio odobrenje za utakmice.

BELENESEŠ (26 bodova)

U drugoj sezoni posle "reinkarnacije" Belenenseš se bori sa svojim bogovima i demonima da bi izbegao kobne posledice. Promena trenera u januaru, kada je nekadašnji reprezentativac Portugalije Peti nasledio Pedra Ribeira, dala mu je podsticaj, uglavnom zato što je 43-godišnjai omanuo u upravljanju malim i srednjim timovima. Prekid je omeo plavo-bele iz Lisabona, pošto je vezao 4 meča bez poraza, međutim, vrlo je blizu željenog cilja. Ipak, do kraja sezone umesto na svom Estadio Nasionalu Belenenseš je primoran da do kraja sezone kao domaćin igra, kao i Santa Klara, u Oeirasu.

TONDELA (25 bodova)

Kao što je bilo mračno na startu prvenstva, tako je jednako razočaravajuće u poslednjoj četvrtini za Tondelu. Samo jedna pobeda na 11 mečeva pre pauze ne može da donese ništa dobro. Naročito se klub istakao svojom neefikasnošću. Uz sve to, Tondela je ubedljivo najslabiji kod kuće na nivou lige, a opšte je poznato da je u finišu sezone domaćinstvo veoma važno. .

MARITIMO (24 boda)

Kurs Maritima u ovogodišnjem prvenstvu bio je razočaravajući. Klub sa Madeire još nije stekao stabilnost i koheziju, uprkos činjenici da je u novembru Nuna Manta Santosa zamenio očigledno iskusniji strateg Žoze Gomeš. Rezultat od šest osvojenih bodova u proteklih devet duela stavlja je u tešku poziciju, s obzirom na to da ima težak raspored do kraja.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

PASOŠ FEREIRA (22 boda)

Dugo je Pasoš Fereiri trebalo da napreduje, ali nakon kvalitetnih injekcija koje je napravila na zimskom transfer tržištu, klub iz okoline Porta je poboljšao svoj imidž. Sada će probati da izvadi fleke, kako bi se još više izvukla iz "crvene linije". Povrh toga, trener Pepa vratio je poverenje uprave, uprkos činjenici da nije dobro započeo svoj mandat u septembru.

PORTIMONENSE (16. bodova)

Najveće razočaranje ovogodišnjeg izdanja Primere je Portimonense. Tim koji ima sposobne igrače, posebno u vezi i navali, plaća svoju naivnost i nesposobnost da "dovrši" rivale. Pored toga, crno-beli iščekuju prvu pobedu još od 30. novembra 2019. Od tada je na 12 mečeva izvukao svega pet remija. Dakle, Portimonense ima planinu ispred sebe. Na klupi je od februara Paulo Seržo, ali nije bilo vidljivog napretka.

AVEŠ (13 bodova)

Aveš će verovatno morati da već počne da planira sledeću sezonu, i to za niži rang. Tim bez "početka, sredine i kraja", sa odbrambenim problemima, nalazi se u poziciji fenjeraša još od šestog kola i od tada nije uspeo da "digne glavu", uprkos činjenici da je sa Nuno Mandom na klupi od novembra pokazao određeno poboljšanje. Kada se svemu tome dodaju i finansijski problemi koji su zadesili klub, a fudbaleri bili neplaćeni nekoliko meseci, onda nije ni čudo...

PRIMEIRA - 25. KOLO

Sreda

20.00: (2,40) Portimonense (3,10) Žil Visente (3,20)

22.15: (7,50) Famalikao (4,40) Porto (1,45)

Četvrtak

20.00: (2,30) Maritimo (3,00) Setubal (3,50)

20.15: (1,18) Benfika (7,25) Tondela (15,0)

22.15: (2,60) Gimaraiš (3,25) Sporting (2,75)

Petak

20.00: (6,25) Santa Klara (4,00) Braga (1,55)

22.15: (2,90) Aveš (3,10) Belenenseš (2,55)

Subota

22.15: (2,55) Boavista (2,95) Moreirense (3,05)

Nedelja

22.00: (1,65) Rio Ave (3,80) Pasoš Fereira (5,50)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.