Ukrajinska kriza iz dana u dan: SB UN o Zaporožju; Nebenzja: Svet je na ivici nuklearne katastrofe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 07:10

Ukrajinska kriza iz dana u dan: SB UN o Zaporožju; Nebenzja: Svet je na ivici nuklearne katastrofe

Sto šezdeset deveti dan rata u Ukrajini. Na zahtev Rusije, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas o nuklearnoj elektrani Zaporožje. 

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam pozvali Moskvu da Ukrajini "odmah vrati punu kontrolu" nad elektranom. Zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju stupila na snagu.

23.01 - IAEA: Ne vidimo direktnu pretnju po nuklearnu bezbednost

Međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija za atomsku energiju (IAEA) trenutno ne vidi direktnu pretnju po nuklearnu bezbednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja njenih prostorija, izjavio je danas generalni direktor IAEA Rafael Grosi na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji oko nuklearke u Zaporožju.

22.31 - Nebenzja: Svet je na ivici nuklearne katastrofe

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da, kako je rekao, zločinacke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

22.41 - Kina: Strane da sednu za sto i dogovore se oko Zaporožja

Peking poziva Rusiju i Ukrajinu da sednu za pregovarački sto u svetlu situacije oko nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

22.16 - Maročko: LNR još ne može da garantuje bezbednost stanovnicima

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila celu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbednost svojih stanovnika, rekao je danas portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

21.20 - Medvedev se sastao sa šefovima DNR

Zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev posetio je danas samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR), gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

20.38 - Mediji: Nemačka u oktobru domaćin konferencije o Ukrajini

Nemačka planira da bude domaćin međunarodne konferencije, verovatno u oktobru, na kojoj bi se razgovaralo o obnovi Ukrajine nakon sukoba u toj zemlji, rekao je danas za Rojters izvor iz nemačke vlade.

20.34 - Vereščuk: Evakuacija stanovništva na istoku Donjecka pre zime

Ukrajina ima za cilj da pre zime evakuiše dve trećine stanovnika iz oblasti koje kontroliše u istočnom području Donjecka gde se odvijaju borbe, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbede grejanje usred ratom oštećene infrastrukture, rekla je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

19.48 - Obećana 1,5 milijarda evra pomoći Ukrajini

Zapadne zemlje danas su obećale da će izdvojiti više od 1,5 milijarde evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, saopštio je danski ministar odbrane Morten Bodskov.

19.22 - SAD za demilitarizovanu zonu oko nuklearne elektrane Zaporožje

Sjedinjene Američke Države podržavaju pozive da se formira demilitarizovana zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, nakon borbi u kojima su učestvovale ruske i ukrajinske snage u blizini elektrane, izjavio je danas portparol Stejt departmenta.

18.49 - Balicki: Vlasti Zaporožja spremne da prime Gutereša i IAEA

Vlasti Zaporožja spremne su da prime generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), osiguraju njihovu bezbednost i iznesu dokaze o tome da su nuklearnu elektranu Zaporožje bombardovale ukrajinske oružane snage, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

17.56 - Ukrajina očekuje brod koji ce utovariti žito za Etiopiju

Ukrajina očekuje da sutra stigne brod koji će utovariti žito za Etiopiju u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, izjavio je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

16.30 - Ukrajina ponovo granatirala nuklearku Zaporožje

Oružane snage Ukrajine granatirale su, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

15.00 - Džonson: Saradnja Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata oko Ukrajine važna za svet

Britanski premijer Boris Džonson rekao je predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata šeiku Mohamedu bin Zajedu al-Nahjanu tokom telefonskog razgovora da je saradnja između dve zemlje po pitanju Ukrajine i regionalne stabilnosti veoma važna za svet, izjavio je danas portparol britanskog premijera.

14.34 - Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama

Estonija će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

14.30 - Šolc: Ukrajina je trenutno najveći izazov za svet

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je napad Rusije na Ukrajinu najveći izazov sa kojim se Nemačka i svet suočavaju u ovom trenutku.

10.59 - Loše vreme odlaže današnje isplovljavanje broda sa žitom

Brod za prevoz žitarica, koji je danas trebalo da krene iz ukrajinske luke Černomorsk, nije mogao da isplovi zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

09.35 - Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

08.07 - DNR: Zustavljeno curenje amonijaka iz granatirane pivare

Ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je danas da je zaustavilo curenje amonijaka koje je nastalo nakon ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku.

07.14 - Satelitski snimci pokazuju oštećenja u ruskoj bazi na Krimu

Najmanje osam vojnih aviona uništeno je u eksploziji koja se dogodila u utorak u ruskoj vazdušnoj bazi Saki na Krimu, pokazuju satelitski snimci koje je napravila američka kompanija Planet Labs.

06.28 - Zelenski: Odgovorićemo na rusko granatiranje Marganeca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da će Kijev odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec, kao i da će razmotriti sve načine kako bi Rusiji naneo što više štete i tako brzo okončao rat.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žestoke borbe oko ključnog mesta: "Glavni cilj je slamanje Rusije"

Izvor: B92, 11.Avg.2022

Žestoke borbe vođene su u četvrtak kod ukrajinskog sela Piski jer, kako navodi Rojters, Rusija želi da što pre zauzme Donbas...Istovremeno, Kijev je optužio Moskvu da krije svoju artiljeriju iza nuklearne elektrane u Zaporožju...Zvaničnik Donjecke Narodne Republike rekao je da Rusi i proruski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.