Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2017, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 08.02.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 07.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 08.02
.
 


Zaharčenko o ubistvu Givija: I mrtvi ćemo vam doći i uništiti vas - Predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko dao je izjavu za štampu povodom ubistva komandanta "Givija".

"Dragi novinari, danas, kao što ste već čuli, Mihail Tolstih, komandant batljona "Somali" pod nadimkom "Givi", podlo je ubijen. Preliminarna istraga je pokazala da je to bio teroristički napad", rekao je Zaharčenko.

"Istražni tim radi svoj posao, a mi ćemo počinioce naći u bliskoj budućnosti."



"Želeo bih da naglasim da se ovakvim radnjama Ukrajina pretvorila u terorističku organizaciju. Ne mogu nas pobediti na bojnom polju, a onda zalaze u "džepove" nakon svake ofanzive i podlo nas ubijaju. Obraćam se svim ukrajinskim vlastima, vojnim, nikada nas sve nećete uspeti pobiti. I mrtvi ćemo doći do vas i uništiti vas. Upravo ste nam dali pravo na to ", rekao je predsednik Donjecke Narodne Republike.

"Obraćam se celoj svetskoj zajednici i smatram da bi ukrajinske vlasti trebalo staviti na listu terorističkih organizacija", rekao je Zaharčenko.

Kominternovo - dejstvo snajpera kijevskih snaga 

Napadi kijevskih snaga na sedam područja - Kijevske snage nastavile su sa napadima na sedam područja linije razdvajanja u DNR. Napadi su vršeni iz teške artiljerije i minobacača do ranih jutarnjih časova, saopštila je narodna vojska DNR.

"Ukrajinska strana je od 18:00 do 05:00 dejstvovala na području aerodroma u Donjecku, naselja Ozerjanovka kod Gorlovke, sela Novolaspa, Novaja Marijevka u Telmanovskom okrugu, Lenjinskoe, Oktjabr u Novoazovskom okrugu. Neprijatelj je dejstvovao artiljerijom kalibra 152 mm i minobacačima kalibra 82 i 120 mm ", dodaje se u saopštenju.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 607 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Jakovljevku, Spartak, Žabičevo, Krutu Balku, aerodrom, Petrovski i Kijevski rejon Donjecka, Zajcevo, Široku Balku i Dokučaevsk. Tokom napada poginula su dva vojnika DNR a jedan je ranjen.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana četiri puta napale pozicije NM u području naselja Frunze, Donjecki, Smeloe i Logvinovo.




Ubijen komandant „Givi“
 - Komandant jedinice "Somali" Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Mihail Tolstih, poznatiji kao "Givi" ubijen je u terorističkom napadu u Donjecku, saopštila je Donjecka informativna agencija, pozivajući se na operativnu komandu Narodne vojske DNR.

Snimak sa mesta tragedije


„Danas u 6.02 u terorističkom napadu je poginuo heroj DNR-a, komandant bataljona ‘Somali’ pukovnik Mihail Tolstij, poznatiji kao ‘Givi’. Ovo je nastavak teroristoičkog rata koji je pokrenula kijevska hunta protiv Donbasa“, navodi se u saopštenju.

Eksplozija se desila u sedištu bataljona "Somali".

Lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko sazvao je hitan sastanak Vlade zbog terorističkog napada. Pojačane su mere bezbednosti u gradu.

Istraga je u toku.

Snimak sa mesta tragedije



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 08.02.
 

Peskov: Ubistvo Givija pokušaj destabilizacije situacije u Donbasu  - U Kremlju se nadaju da postoji „dovoljno čvrstine“ kako bi se izbegla dalja eskalacija sukoba u Donbasu nakon ubistva komandira bataljona „Somali“ Mihaila Tolstija, poznatijeg kao Givi, izjavio je novinarima portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Očigledno se radi o pokušajima destabilizacije situacije u Donbasu. Mi se nadamo da postoji dovoljno čvrstine i da oni koji stoje iza takvih ubistava neće uspeti da dovedu do dalje eskalacije, jer situacija i bez toga ostaje, nažalost, veoma napeta zbog agresivnih akcija koje preduzima ukrajinska strana“, rekao je Peskov.

Peskov je negirao optužbe nekih ukrajinskih medija i blogera da su u ubistvo Givija navodno umešane ruske specijalne službe.

„Ko je kriv za ubistvo ustanoviće istraga“, zaključio je portparol predsednika Rusije.

Tužilaštvo DNR-a je saopštilo da iza ubistva Givija stoje ukrajinske specijalne službe, dok su neposredni izvršioci terorističkog napada „diverzantsko-obaveštajne grupe“.  

SAD ne vide masovno kretanje ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom  - SAD ne vide masovno kretanje ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom, izjavio je portparol Pentagona Džef Dejvis.

„Nismo videli nikakva velika premeštanja ruskih snaga, koja bi mogli da ukazuju da su deo nečeg većeg. Postoji pogoršanje nasilja, ali u ovom trenutku ne vidimo razlog da verujemo da je to deo šireg problema, ili priprema za nešto nešto veće“, rekao je Dejvis.

„Ovo je razbuktavanje nasilja. To je značajno razbuktavanje, najznačajnije koje smo videli još od 2015.“

Pentagon je u utorak saopštio da je uveren da ne postoji vojno rešenje sukoba i da je Minski sporazum jedini način da se konflikt reši mirno. 

Gruško: Pogoršanje situacije u Donbasu deo političkog plana  - "Pogoršanje situacije u Donbasu je deo političkog plana, a Kijev i dalje ne realizuje Minske sporazume", rekao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

„Problem je u tome što Ukrajina ne ispunjava Minske sporazume. Štaviše, stiče se utisak da je pogoršanje trenutno rezultat nekog političkog plana. On očigledno sadrži i političku komponentu koja se sastoji od toga da je režim osetio da tema Ukrajine, kako vole da kažu na Zapadu, odlazi sa političkog radara“, istakao je Gruško. 

Čurkin: Mogući cilj z
aoštravanja situacije u Avdejevki sprečavanje razvoja odnosa SAD i Rusije  - "Rusija ne očekuje čuda kada je reč o perspektivama odnosa Moskve i Vašingtona, ali je neophodno imati strpljenja i raditi", izjavio je za RT Vitalij Čurkin.

„Ne očekujemo čuda. Oni treba da formiraju tim. Imenovanje je tek mali kora. Moramo da se naoružamo strpljenjem i radimo“, istakao je on.

"Novi stalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli predstavila je u Savetu bezbednosti poznati stav Sjedinjenih Država, ali njen ton je bio znatno drugačiji", dodao je Čurkin. 

Part of my interview with Ambassador Churkin regarding #Yemen and #Iranhttps://t.co/7GregiF68l
— Alexey Yaroshevsky (@Yaro_RT) February 8, 2017
„Nisam očekivao da će odstupiti od standardnog stava. Ali je ton njene izjave bio potpuno drugačiji“, rekao je Čurkin.

On smatra da su dobar signal reči Hejlijeve da ne želi da pokvari odnose sa Rusijom.

Ranije je ona izjavila da će američke sankcije ostati na snazi sve dok Krim ne bude stavljen pod kontrolu Ukrajine. Bela kuća podržala je njenu izjavu.

Čurkin je odgovorio na njenu izjavu frazom iz američkog ustava i istakao da su stanovnici poluostrva izrazili svoju volju na referendumu.

Čurkin je dodao da bi zaoštravanje situacije u Avdejevki moglo da bude provokacija koja ima za cilj sprečavanje razvoja odnosa SAD i Rusije.

„To bi mogao da bude jedan od ciljeva: sprečavanje poboljšanja rusko-američkih odnosa“, istakao je Čurkin.

On je dodao da Ukrajina nije dobila podršku Saveta bezbednosti UN na sednici o stanju u Avdejevki.

Lavrov i Gabrijel razgovarali o realizaciji Minskog sporazuma - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel razgovarali su telefonom o koracima intenziviranja učešća „normandijskog formata“ u realizaciji Minskih sporazuma o Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Nakon telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, ministri su razgovarali o koracima za intenzivnije uključivanje ’normandijskog formata‘ za realizaciju Minskih sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini, uključujući obezbeđivanje zone sukoba i nastavak političkog procesa“, piše u saopštenju Ministarstva.

Merkelova: Izgradnja „Severnog toka 2“ može biti štetna za Ukrajinu - Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom razgovora u Varšavi sa premijerom Poljske Betom Šidlo priznala da izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ sa političkog stanovišta može da bude štetna za Ukrajinu, izjavio je zvanični predstavnik poljske vlade Rafal Bohenek.

„Kancelarka naglašava prvenstveno komercijalni aspekt ovog projekta. Međutim, u razgovoru sa premijerom Poljske, ona je izjavila da vidi i politički aspekt koji može da bude štetan za Ukrajinu“, rekao je Bohenek za poljski radio.

On je, takođe, podsetio da je poljska vlada prvobitno imala negativan stav prema „Severnom toku 2“. „On ne služi za energetsku sigurnost EU, već da učini Savez zavisnim od Rusije. Izgradnja ’Severnog toka 2‘ dovešće do toga da će Ukrajina biti još više u zoni uticaja Rusije“, podsetio je Bohenek na stav Poljske.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dve linije gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje sa obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Planira se da se novi gasovod izgradi pored „Severnog toka“.

Timošenkova: Tramp odlično zna šta se dešava u Donbasu - Predsednik SAD Donald Tramp odlično zna šta se dešava u Donbasu, izjavila je liderka partije „Batkivščina“ Julija Timošenko ukrajinskoj televiziji Aj–Si.

„Predsednik SAD apsolutno dobro shvata šta se ovde dešava i obećao je punu podršku Ukrajini“, izjavila je ona, ispričavši o neformalnom sastanku sa američkim liderom u Vašingtonu.

Ona je takođe navela da se sastala sa predstavnicima Bele kuće. Timošenkova se Trampu obratila sa molbom za pružanje vojne pomoći Kijevu, ali nije navela šta su joj odgovorili.

Sam Tramp je u intervjuu „Foks njuzu“ naveo da SAD ne znaju tačno šta se dešava na istoku Ukrajine i da to tek treba da saznaju.

Ukrajina - iz minuta u minut -


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 08.02.

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 08.02.. . . Borbe u Deir...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.