Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 06:54

Posle Londona, Zelenski stigao u Pariz; oštre reakcije zbog tvrdnji da su SAD umešane u eksploziju na Severnom toku

Rat u Ukrajini – 350. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio je u poseti Londonu, gde se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom Trećim. Britanija razmatra slanje aviona Kijevu i obećava obuku ukrajinskih pilota. U Parizu "večera iza zatvorenih vrata" - Zelenski, Makron i Šolc. U međuvremenu, potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da su ruski naftni proizvodi i dalje traženi u zemljama EU.
Dok se bitka za Donjeck odvija nesmanjenom žestinom, nastavlja se trka sa vremenom zapadnih saveznika Kijeva kako bi što pre isporučili obećane teške borbene tenkove.

Vlada Nemačke odlučila je da ukrajinskim snagama pošalje 178 "leoparda 1" iz industrijskih zaliha, tenkova starije generacije.
Iz kompanije koja ih proizvodi, "Rajnmetala", navode da ove godine to neće biti više od 25, dok nemački ministar odbrane iz Kijeva obećava da će do kraja marta ukrajinska vojska dobiti "leoparde 2".
Sa druge strane, nemački vicekancelar Robert Habek, koji se nalazi u poseti Vašingtonu, obećava da bi Ukrajina do kraja prvog kvartala trebalo da ima na raspolaganju "dvocifreni broj" 'leoparda 1'".
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov tvrdi da je "pitanje vremena" kada će ta zemlja dobiti borbene avione F-16 američke proizvodnje.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ponavlja upozorenje Moskve da pošiljke zapadnog oružja Ukrajini uvlače NATO u sukob, upozoravajući da bi to moglo dovesti do "nepredvidivog nivoa eskalacije".
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na "prekid širenja glasina ili bilo koje drugačije pseudoinformacije koje bi mogle da naruše jedinstvo u ratu protiv Rusije", očigledno reagujući na navode o smeni ministra odbrane Oleksija Reznjikova.
Naglasio je da takve odluke donosi samo predsednik.
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja zatražio je od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojd, Rodžera Votersa, da govori na sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.
Pogledaj vesti o: Vašington,   NATO

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski u Londonu sa premijerom i kraljem; Oštre reakcije zbog tvrdnji da su SAD umešane u eksploziju na Severnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023

Rat u Ukrajini – 350. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravi u poseti Velikoj Britaniji, gde se sastao sa premijerom i kraljem Čarlsom Trećim. Britanija razmatra slanje aviona Kijevu i obećava obuku ukrajinskih pilota. U međuvremenu, potpredsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.