Turska i dalje odugovlači sa puštanjem Švedske u NATO

Izvor: B92, 23.Nov.2023, 12:15

Turska i dalje odugovlači sa puštanjem Švedske u NATO

Turska je obavestila NATO da ratifikacija švedskog članstva neće biti završena na vreme da zemlja pristupi alijansi u toku sledeće nedelje, kako se očekivalo.

Prošle nedelje, spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odložio je glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućile dalje diskusije o ovoj temi.

Komitet će verovatno nastaviti raspravu o tom pitanju u utorak ili sredu, rekao je jedan od izvora.

Ministri spoljnih poslova NATO-a sastaće se u Briselu upravo tih dana, 28. i 29. novembra, a neki u zapadnom odbrambenom bloku su se nadali da će taj sastanak označiti prijem Švedske.

I Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO prošlog maja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U to vreme Erdogan usprotivio se oba zahteva zbog, kako je rekao, severnih zemalja koje štite one koje Turska smatra teroristima, kao i embarga na oružje.

Turska je podržala kandidaturu Finske u aprilu, ali je pustila Švedsku da sačeka.

Turska je zahtevala da Švedska preduzme više koraka da obuzda lokalne članove Radničke partije Kurdistana, koju Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom grupom.

Kao odgovor, Stokholm je predstavio nacrt zakona o borbi protiv terorizma kojim bi članstvo u terorističkoj organizaciji postalo nezakonito, a takođe je ukinuo ograničenja na izvoz oružja u Tursku.

Kažu da su svoj deo ugovora potpisanog prošle godine ispunili.

Za ratifikaciju, predlog zakona treba da odobri skupštinski odbor za spoljne poslove pre nego što bude poslat parlamentu na glasanje, koje bi moglo da dođe danima ili nedeljama kasnije.

Erdogan bi ga potom potpisao kao zakon kako bi se zaključio proces, čija je dužina frustrirala saveznike Ankare i testirala njene zapadne veze.

Mađarska takođe nije ratifikovala članstvo Švedske, ali se Turska vidi kao glavna prepreka njenom pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.