Otvorena istraga o antiturskom skupu u Bernu

Izvor: RTS, 27.Mar.2017, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena istraga o antiturskom skupu u Bernu

Švajcarsko pravosuđe pokrenulo je krivični postupak posle skupa u Bernu protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom kojeg je istaknut plakat s njegovim likom sa pištoljem na slepočnici.
Postupak je pokrenulo pravosuđe kantona Berna jer je na spornom plakatu na engleskom pisalo "Ubite Erdogana njegovim oružjem".

Turska je reagovala posle tog skupa održanog u subotu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poziv kurdskih organizacija i političkih stranaka u Švajcarskoj. Vlasti su pozvale na razgovor ambasadora Švajcarske u Turskoj da bi mu prenele nezadovoljstvo zbog prokurdskog skupa koje su vlasti u Ankari okarakterisale kao "teroristički miting".
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom i preneo mu "žestoku reakciju Turske zbog tog zlog incidenta".
Taj skup je održan dok Turska ima već zategnute odnose sa Evropskom unijom zbog zabrane skupova turske zajednice na kojima je trebalo da bude pružena podrška referendumu o jačanju predsedničkih ovlašćenja u Turskoj.
Takav skup podrške Erdoganu otkazan je polovinom marta i u Švajcarskoj. Hotel u Cirihu u kojem je trebalo da se održi miting na kojem je trebalo da se obrati Čavušoglu, odbio je da iznajmi salu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.