Cirih, istraga o plakatu koji poziva na ubistvo Erdogana

Izvor: RTS, 27.Mar.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cirih, istraga o plakatu koji poziva na ubistvo Erdogana

Švajcarski tužioci istražuju da li je plakat na protestima održanim u Bernu kojim se poziva na ubistvo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, prekršio zakon protiv podsticanja nasilja, saopštila je policija.
Ljudi koji su protestovali u subotu protiv proširenja ovlašćenja Erdoganu nosili su plakat na kom je pisalo "Ubijte Erdogana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa njegovim oružjem" i sliku sa pištoljem uperenim u njegovu glavu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je protestovalo kod švajcarskog otpravnika poslova u Ankari.
Tursko ministarstvo je saopštilo da je na tom skupu podržan terorizam, preneo je Rojters.
U saopštenju, ministarstvo je takođe pozvalo švajcarske vlasti da pokrenu krivičnu istragu zbog ovakvih demonstracija.
Tokom govora održanog danas u Istanbulu, Erdogan je još jednom napao evropske države da preko svojih medija vode kampanju protiv usvajanja ustavnih reformi na referendumu u Turskoj.
"Švajcarska je učinila još jedan korak... Njihove levičarske partije i teroristi... su se okupili i održali marš. U švajcarskom parlamentu, okačili su moju sliku sa pištoljem uperenim u mene. Švajcarski parlament se nije oglasio o ovom pitanju", rekao je Erdogan.
Portparol švajcarskog ministarstva inostranih poslova nije želeo da komentariše Erdoganove optužbe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvorena istraga o antiturskom skupu u Bernu

Izvor: RTS, 27.Mar.2017

Švajcarsko pravosuđe pokrenulo je krivični postupak posle skupa u Bernu protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom kojeg je istaknut plakat s njegovim likom sa pištoljem na slepočnici. . Postupak je pokrenulo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.