Amerika pohvalila Tursku zbog prihvatanja Finske u NATO: Sledeća Švedska

Izvor: B92, 17.Mar.2023, 21:41

Amerika pohvalila Tursku zbog prihvatanja Finske u NATO: Sledeća Švedska

SAD su pozdravile najavu turskog predsednika Redžipa Tajipa Erdogana da će turski parlament započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO.

Amerika je ohrabrile Ankaru da isto učini i sa švedskom aplikacijom.

''Švedska i Finska su jaki, sposobni partneri koji dele vrednosti NATO-a i koji će ojačati Alijansu i doprineti evropskoj bezbednosti. Sjedinjene Države veruju da obe zemlje treba da postanu članice NATO-a što je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moguće", ocenio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Rojters.

Ranije danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je Finska preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora da ratifikuje aplikacije, a Mađarska i Turska to do sada nisu učinile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kirbi: SAD zabrinute da bi Kina mogla da se pozicionira kao mirotvorac u Ukrajini

Izvor: Blic, 18.Mar.2023, 00:28

Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute da bi Kina mogla da pokuša da se pozicionira kao mirotvorac u ratu u Ukrajini promovišući prekid vatre, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.