Vreme je da tenis dobije veliku trojku

Izvor: Politika, 31.Jan.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je da tenis dobije veliku trojku

Pred našim asom Novakom Đokovićem još veći izazov – da oduzme pravo Federeru i Nadalu na celivanje dva najvrednija trofeja belog sporta: vimbldonskog i na Rolan Garosu

Sigurno je da Đokovićev život u koferima, u avionima, po hotelskim sobama, ne izgleda tako zanosno kao što to nama, poklonicima sporta, naš teniski as izgleda dok briljira na terenu. Dok i njegova čerga neprestano juri za suncem preko kontinenata, on je jedan od najglasnijih pobornika solidarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mišljenja da i teniseri imaju dušu.

Ali, duga sezona, rasparčana u kalendaru takmičenja tako da u svakom njenom delu ima važnih turnira, i nomadski život na koji su njihovi protagonisti naterani cena su profesionalizma. Sad, i profesionalizam ima cenu i to sve veću, to jest, sve  je bolje plaćen. Đoković je tako za trijumf na Međunarodnom prvenstvu Australije nagrađen s 2.200.000 australijskih dolara (gotovo jednak američkom). Domaća legenda Rod Lejver, po kome u Melburnu i nosi ime stadion na kojem je naš as ostvario najveće uspehe, dobio je čak 440 puta manje od njega za pobedu 1969. U godini kojom je počela takozvana era profesionalizma čuveni australijski teniser je osvojio i ostala tri najuglednija turnira belog sporta. I dan-danas su Amerikanac Donald Badž (1938) i on jedini koji imaju gren-slem, s tim što je Lejveru to pošlo za rukom i u amaterskom dobu (1962).

Ustranu sad što i Đoković za svoju muku ima zadovoljenje u novcu. Dok je njegovo telo vapilo za odmorom valjda više nego ikada, načinio je podvig koji niko nije u prethodnih 18 godina. Trijumfalno se vraća s teniskog kontinenta samo dva meseca posle istorijske pobede naše reprezentacije u finalu Dejvisovog kupa, kojoj je doprineo neprikosnovenom igrom na oba svoja meča. Američki teniser Džim Kurijer je 1993. produžio mandat na tronu u Melburnu, a sezonu pre završio je kao član tima koji je u Teksasu savladao Švajcarsku s 3:1 u borbi za trofej u nezvaničnom svetskom ekipnom prvenstvu pod kapom Međunarodne teniske federacije. Za razliku od Đokovića, koji je preslišao oba francuska igrača, Kurijer je prvog dana finala pretrpeo poraz u pet setova protiv Marka Rosea. Pobeda švajcarske uzdanice je imala odjek ne samo zbog toga što je gostima bila dašak nade protiv potpunog favorita nego i što je bio savladan prvi reket sveta.

Kurijer je svoj trag u tenisu ostavio duboko. Sada uživa na lovorikama svog uspeha. U Melburnu je bio prvi koji je još na terenu, s mikrofonom u rukama, pričekivao pobednike da daju izjavu pred gledalištem.

Đokovića je trijumf reprezentacije izgleda toliko nadahnuo da mu je i ono malo predaha između dve sezone bilo dovoljno da napuni baterije. Ne treba smetnuti s uma da je neporažen bio i na Hopmanovom kupu u Pertu, ma koliko da je to takmičenje za mešovite parove revijalno. Pobedio je tri protivnika, a zbog povrede Ane Ivanović, s kojom je na poziv organizatora predstavljao Srbiju, ostao je uskraćen duela s američkim dvomatrašem Džonom Iznerom u finalu.

I kada je naš as trijumfovao u Melburnu pre tri godine, postavljeno je pitanje dugovečnosti jednog od najvećih suparništava svih vremena u sportu. Španski as Rafael Nadal i Švajcarac Rože Federer su, međutim, tek te godine odigrali meč za nezaborav – pet uzbudljivih setova u finalu Vimbldona. Njihovi uspesi su nastavljeni i dalje. Zato je sada, kad je naš as ponovo na lovorima, vredno podsetiti na njegovu izjavu da Federerovo kraljevstvo još ima čvrste zidine. Dao ju je neposredno posle pobede protiv Francuza Conge u finalu 2008, dakle, tri dana pošto je uraganskom igrom u polufinalu rastavio švajcarskog velikana s prestolom u Melburnu.

Učinio je isto i ovaj put. Nadal je zbog povrede više statirao u četvrtfinalu nego što je pružao otpor zemljaku Davidu Fereru. Sada se ponovo teniski svet pita nadire li Đoković ka prvom mestu svetske liste, s obzirom da Federera stižu godine, Nadala sve češće muče povrede, a vreme našeg asa tek dolazi. U Đokovićevim rečima i posle još jedne velike pobede opet, međutim, ima uvažavanja za najbolji dvojac svetskog tenisa.

p7– _langnp10266S velikim uvažavanjem se odnosim prema Federeru i Nadalu. Oni su obrazac šampiona i na terenu i izvan njega. Ako me ljudi smatraju delom velike trojke, to je sjajno, ali da bi im stao uz rame, moram da popunim kolekciju i trofejima s drugih turnira. Moj cilj tako nije samo da poboljšam igru na šljaci, već i da trijumfujem na Rolan Garosu. Poslednje tri godine moje karijere su obeležili usponi i padovi. Nisam uvek verovao u sebe, ali već pola godine sam pun samopouzdanja i vere da mogu da pobeđujem na najuglednijim teniskim takmičenjima. Poslednja dva meseca igram najbolje u svojoj karijeri. Nisam mogao ni da poželim lepši kraj prethodne sezone i početak ove – kazao je Đoković.

Jutro posle trijumfa, dok je u Melburnu pozirao s trofejem, rekao je:

– Posle pobede u finalu otišao sam s ljudima koji su mi pružali najveću podršku u restoran sa živom srpskom muzikom. Ostali smo do dva ujutru. To je sve čega se sećam. Ništa strašno. U takvoj noći može da se radi čak i to o čemu je bolje ne sećati se posle.

Đoković je nesumnjivo dao autoritet trećem mestu svetske liste više nego bilo koji teniser pre njega. Ne želi da se upoređuje s Federerom i Nadalom, za koje je nebrojeno puta rekao da su najbolji teniseri u istoriji. Ali, naš as je već viđen na prvom mestu u najskorijoj budućnosti. Njegova nova budućnost počinje 17. maja, kada u Parizu počinje Rolan Garos, omiljeni Nadalov turnir. Njegova nova budućnost počinje i 20. juna, kada u Londonu kreće Vimbldon, omiljeni Federerov turnir. Pred Đokovićem je izazov da im oduzme pravo da celivaju dva najvrednija trofeja belog sporta.

G. A.

objavljeno: 01.02.2011.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.