Tenis: Nole u finalu Australija opena

Izvor: Dzungla.org, 27.Jan.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenis: Nole u finalu Australija opena

Prvi reket sveta Novak Đoković plasirao se u finale Australijan Opena, pobedom nad Britancem Endijem Marijem.

Đoković je u reprizi prošlogodišnjeg finala, protiv Marija, zabeležio 400. pobedu u karijeri, a do nje je došao sa 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5
Srpski teniser će se za svoju treću titulu u Melburnu u nedelju boriti sa Špancem Rafaelom Nadalom, koji je još u četvrtak slavio protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << Rodžera Federera sa 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:5), 6:4.
Đoković je sigurno ušao u meč udarcima sa osnovne linije, što je rezultiralo vođstvom od 40:0. Prvu grešku napravio je u petom poenu, kada je pogodio mrežu, dok je Mari sa druge stane bio poprilično nesiguran, pošto je nekoliko puta izbacio loptu u aut. Takav slučaj je bio i pri drugoj brejk lopti za Đokovića, pa je srpski teniser brzo poveo sa 1:0.
U narednom gemu, Mari je imao velikih problema da zadrži svoj servis, pošto je Đoković imao dve brejk prilike. Britanac je uspeo da se odbrani, a potom i izjednači zahvaljujući greškama prvog reketa sveta. Đoković je mnogo grešio pri svom narednom servis gemu, imao je problema sa prvim servisom, što je Mari iskoristio i došao do prilike za brejk. Ipak, srpski teniser je hrabrim drugim servisom na brejk poen Britanca izjednačio, da bi as udarcem preokrenuo, a potom i ponovo poveo.
Mari je u nastavku terao Đokovića da mnogo trči, ali mu je naš teniser sve vraćao. Britanac je pravio i velike greške, a jedna od takvih je bila kada je istrčao i imao ‘zicer’, ali je lopticu poslao pravo u mrežu. Prvi reket sveta ponovo je imao brejk priliku, koju je iskoristio posle neverovatno lošeg servisa Marija za 3:1.
Iako je odlično ušao u naredni gem, Đoković je ponovo imao problem sa servisom, iako nije igrao toliko dobro Mari je uspeo da izjednač. Britanac se nije na tome zaustavio pa je zahvaljujući izlasku na mrežu i velikom promašaju Đokovića došao do nove šanse za brejk, koju je i iskoristio za 4:2.
Đoković je pokazao neverovatnu preciznost u četvrtom gemu, kada je posle vođstva Marija od 30:0 došao do izjednačenja. Zahvaljujući tome što je Britanac poslao loptu u aut posle dobrog napada, Đoković je vrlo brzo došao do gem lopte, ali je dvostrukom servis greškom ostavio Marija u igri. Njih dvojica su se nekoliko puta smenjivali u vođstvu, ali je Đoković u ključnom trenutku poslao loptu u aut za izjednačenje Marija.
Britanac je nastavio u istom ritmu pa je u narednom gemu došao do prvog vođstva na meču. Đoković je puno grešio na servisu, a i kada mu je on išao od ruke, nekoliko puta je izbacio loptu u aut, pa je Mari poveo sa 4:2. Ipak, naredni gem je započeo dvostrukom servis greškom, a iako je uspeo da se odupre napadima Đokovića, na kraju je popustio, pa je prvi reket sveta došao do brejka za 4:3.
Đoković, ipak, nije uspeo da se potpuno vrati u set, pošto je Mari odmah napravio novi brejk i već u devetom gemu je servirao za izjednačenje u setovima. Srpski teniser je odigrao početak sledećeg gema mnogo bolje, imao je dve brejk prilike, ali ih je propustio zbog svojih grešaka, pa je Britanac as udarcem rešio set sa 6:3.

Srpski teniser je na početku trećeg seta izgledao poprilično premoreno, pravio je brojne greške, dok je Mari sve stizao. Tako je britanski teniser došao do brejk lopte na samom startu, ali je Đoković posle pet izjednačenja uspeo da se vrati za 1:0. Ipak, to nije pomelo Marija, koji je bez problema osvojio svoj servis gem, a potom i brejk, ali je u četvrtom brejku napravio veliki broj grešaka pa je došlo do izjednačenja.
U naredna dva gema obojica su imali pojedine probleme da zadrže svoje servise, ali su uspeli u tome. Đoković je zaigrao malo bolje pa je na početku sedmog gema posle dugo vremena imao as, da bi poveo prvi put posle 2:1 i drugom setu. Mari je odmah uzvratio, a iako je Đoković imao gve gem lopte prokockao ih je greškama, da bi, ipak, došao do 5:4. U sledećem gemu imao je i tri brejk prilike, ali se Mari svaki put herojski vraćao i na kraju izjednačio.
Britanac je tako i nastavio i bez većih problema došao do novog brejka i šanse da servira za set. Usledilo je buđenje Đokovića, koji je iskoristio drugu priliku, pa je set ušao u taj brejk. Mari je bolje ušao u taj brek i poveo sa 3:1, da bi se Đoković vratio i izjednačio. Ipak, u tim trenucima britanski teniser je igrao veoma agresivno, na šta prvi reket sveta nije imao odgovor, a iako je spasao prvu set loptu, drugu nije, pa je Mari poveo sa 2:1.
Uprkos osvajanju prethodnog seta, Mari je veoma nesigurno započeo četvrti, napravio je mnogo grešaka, što je Đoković iskoristio i došao do brejka za 1:0. Srpski teniser je od tada zaigrao mnogo sigurnije i drugi gem je osvojio bez izgubljenog poena, a potom nastavio dalje u istom ritmu, i uz brejk i siguran servis povećao svoju prednost na 4:0.
Mari se konačno probudio u petom gemu, kada je osvojio svoj prvi u četvrtom setu. Odmah potom imao je i dve prilike za brejk, ali se Đoković vratio, poveo sa 5:1, a odmah potom na servis Britanca bez izgubljenog poena izjednačio na 2:2.
Odlučujući set Đoković je započeo sigurnim servis gemom, da bi mu Mari uzvratio. Srpski teniser se malo potom mučio na servisu, ali, ipak, protivniku nije dozvolio ni da dođe do šanse za brejk. U narednom gemu Đoković je baš u tome uspeo, ali se Mari prvobitno odbranio, ali je posle nekoliko izjednačenja Britanac došao do 2:2. Ipak, usledio je niz srpskog tenisera, pa je Mari u osmom gemu servirao za ostanak u meču, u čemu je tada uspeo.
Đoković je već u devetom gemu servirao za meč, ali je zbog svojih grešaka Mariju, koji je odigrao zaista dobro, dozvolio da smanji njegovu prednost, a potom i izjednači. Britanac je vrlo brzo imao novu priliku da oduzme servis Đokoviću, ali se srpski teniser svaki put vraćao,
(Izvor: B92)
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Novak Đoković

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.