Šta ćemo da radimo sa životinjskim otpadom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ćemo da radimo sa životinjskim otpadom?

Za nedelju u Srbiju bi trebalo da stignu predstavnici mesne fabrike Tenis, sa kojima će se pregovarati u vezi sa detaljima oko farmi svinja i proizvodnje mesa. U Upravi za veterinu kažu da je Srbija, kada se radi o uklanjanju sporednih proizvoda životinjskog porekla, spremna za dolazak velikih evropskih mesnih proizvođača. Sa druge strane, sa 80 odsto nepropisno odloženog otpada u Srbiji, što je trenutno stanje, postavlja se pitanje kako će se to izvesti.

Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve bude po planu, Industrija mesa "Mitros" u Sremskoj Mitrovici, ovog meseca trebalo bi da počne proizvodnju. To znači dnevnu prerada oko hiljadu svinja i otpada od oko 30 tona. Po toj računici, na godišnjem nivou najmanje 11 hiljada tona klaničnog otpada nastalog samo iz te fabrike. Gradonačelnik Sremske Mitrovice tvrdi da to neće biti problem.

"Mitros će sam iznaći način i postoje mogućnosti za to, jer lakše je privatnim kompanijama da nađu rešenje, nego lokalnim samoupravama, pre svega zbog ogromne količine novca koji je potreban da bi se ovaj problem rešio", objašnjava Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Mitros već jeste našao način, jer, kako je potvrđeno Radio-televiziji Vojvodine u somborskoj kafileriji "Proteinka", postoji plan da "Mitros" tamo odlaže otpad.

"Mi smo pre 10 dana otvorili novu liniju gde ćemo povećati kapacitet prerade i preuzeti proces prerade 30 do 40 odsto. Tako da sa njihovim količinama konfiskata koje su ponudili mislim da će "Proteinka" moći to da odradi", izjavio je Borislav Tomić, direktor "Proteinke".

"Proteinka" dnevno preradi 50 tona životinjskog otpada, ali kako je to jedina kafilerija koja trenutno radi u Srbiji, 40 tona dnevno ostane neprerađeno.

Na takvu situaciju, u Srbiju stiže nemački Tenis, koji prema najavama premijera, planira da duplira ukupan uzgoj svinja, odnosno više od šest miliona godišnje.

To neće ugroziti odlaganje otpada, kažu u Upravi za veterinu.

"Dolazak veliki evropskih proizvođača ne zahteva pravljenje novih kafilerija. Mi trenutno imamo kafilerije koje prerađuju sporedne proizvode životinjskog porekla koji su razvrstani na katerogiju I i kategoriju III", navodi Slavica Nikolić Stajković iz Uprave za veterinu.

Kategorije I i III podrazumevaju preradu životinjskih leševa i klaničnog otpada. Srbija nema adekvatno rešenje za taj problem, upozoravaju iz pokrajinske administracije.

"U Srbiji se trenutno proizvodi preko 200 hiljada tona animalnog otpada u klanicama, farmama. Oko 80 odsto toga završi ko zna gde, a trebalo bi da završi u kafilerijama. Ali neće ljudi da nose otpad tamo jer moraju da plate", ističe Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine.

Sa planiranih 20 farmi, Tenis bi trebalo da otvori sopstvenu klanicu. Najveći problem ostaju mali punktovi za proizvodnju mesa, koji nekontrolisano odlažu otpad, a lokalne samouprave, u čijoj su nadležnosti, nemaju sredstava da reše taj problem.

332
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.