Srbija prošla kroz trijumfalnu kapiju

Izvor: Politika, 05.Dec.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prošla kroz trijumfalnu kapiju

Naša teniska reprezentacija 13. pobednik Dejvisovog kupa. – U finalu u Beogradskoj areni savladana Francuska s 3:2. – U mečevima odluke Đoković – Monfis 6:2, 6:2, 6:4, Troicki – Lodra 6:2, 6:2, 6:3. – Maestralna igra junaka istorijskog uspeha. – Publika osvetlala obraz

Nije bilo na svetu mesta opijenijeg radošću od Beogradske arene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Naša teniska reprezentacija je u njoj postala 13. pobednik u istoriji Dejvisovog kupa. Do sada smo sportske junake dočekivali s raznih strana. Jedna od najslavnijih pobeda našeg sporta iskovana je ovaj put na sopstvenoj grudi.

Finala su mečevi s kojih istina može i da trpi kada se oduševljeni opisivači događaja late pera, ali u danu odluke u bici za čuvenu „salataru” nije bilo duela kakvi do sada viđeni nisu.

Nije bilo čak ni dramatičnih zapleta zbog kojih srce silazi u pete, a krv se ledi u žilama. Obojica naših tenisera su igrali u velikom stilu. Maestralno. Imali su veliku pomoć publike koja je juče ispunila dvoranu do poslednjeg mesta i bila je fantastična – angažovana i sjedinjena u jednoj želji.

Đoković je protiv najveće francuske uzdanice Monfisa potvrdio vrhunsku klasu. Suvereno, sa 6:2, 6:2, 6:4, vratio je nadu u trijumf našem timu, koji je gubio s 2:1 u pobedama. Da li je bilo ikoga kome je tenis ušao u kuću da je posumnjao u njegov uspeh? Dok smo ga gledali kako nepogrešivo i s autoritetom asa kontroliše razvoj događaja na igralištu protiv bespomoćnog suparnika, misli su nam već bile na odsudnom meču. Bilo je jasno da selektor Gi Forže u presudan boj šalje Lodru, jednog od tvoraca francuskog vaskrsnuća u igri parova prethodnog dana, koga nije bilo na klupi. Među našim igračima koji su bodrili Đokovića od početka je nedostajao Tipsarević, a ubrzo mu se pridružio i Troicki. Dilema o našem izboru za peti meč otklonjena je neposredno pre njega. Od uveta do uveta kružila je vest da će na teren Troicki.

Naš stručni štab je procenio da njemu više odgovara Lodrina romantična igra s oštrim servisom i britkim volejem. Odluka je bila pronicljiva. Troicki je snažnim uzvratnim udarcima potpuno razbio protivnikove adute posle njegovog servisa. Voleji francuskog igrača nisu imali prepoznatljivu neophodnu finoću. Bili su kruti, s malo osećaja, a zbog toga je ostajao na vetrometini. Junak našeg trijumfa je onda pogađao same linije suparničkog polja, grabeći ka pobedi.

Na meču na kojem bi se mnogima stegli i srce i ruka ispoljio je savršeni umni spokoj i staloženost. Možda je postojala bojazan kako će da se ponese u važnom duelu. Da li će da klone duhom ako kola krenu nizbrdo? Da li će uspeti da se odupre Lodri ukoliko ovaj zablista kao na nedavnom turniru iz masters serije u pariskom „Bersiju”? Francuski teniser je tada na krilima publike ušao u polufinale, a pod utiskom te njegove igre dočekan je i presudan susret u finalu Dejvisovog kupa. Izgleda da smo ga precenili.

Troicki je odigrao briljantno. Na verovatno jednom od najboljih mečeva u karijeri servirao je neumoljivo, kudikamo bolje nego kada je u paru sa Zimonjićem stvar pošla naopako. U jednom delu je osvojio osam gemova uzastopce, od Lodrinog vođstva s 2:0 u drugom setu do svoje zalihe s 2:0 u potonjem. Kad se to učini u velikom finalu, onda je jasno u čijim su rukama bili konci igre.

Troicki je pobedio sa 6:2, 6:2, 6:3. Odlučujući poen, ostvaren na servis Lodre koji je njim trebalo da se hvata za slamku spasa, bio je slika i prilika na koji je način naš teniser dovodio protivnika do očaja. Francuski igrač je spasio prvu od dve uzastopne meč-lopte. Na drugu je ponovo pokušao da iznenadi Troickog pred mrežom, ali je naš junak video da je njegov rival ni tamo ni ovamo. Loptica, upućena dijagonalno s mnogo tehničkog umeća, neuhvatljivo je prohujala pored njega, a naši pogledi su ostali prikovani za mesto gde je pala – tik uz liniju.

Beogradsku arenu je oduševljenost zahvatila uraganskom snagom. Naši teniseri i stručni štab, znani ali i neznani, pohrlili su Troickom u zagrljaj. Dok su mu suze rosile lice, podigli su ga na ramena, kao što su i Tipsarevića, junaka pobede našeg tima u petom okršaju s Česima.

----------------------------------------------

Tipsarević predložio tetoviranje

Naši sportski junaci su na pres-konferenciju došli opijeni srećom, a na njenom kraju su zapevali „Marš na Drinu”. Junak našeg trijumfa Viktor Troicki je na pres-konferenciji izjavio:

– Imao sam tremu na početku meča i u finišu, ali sam sačuvao koncentraciju. Trudio sam se da ne mislim na to da moja pobeda donosi ulazak u istoriju. Još nisam svestan uspeha. Nisam samo ja junak trijumfa. Svi smo podjednako zaslužni. Snaga našeg tima je međusobna bliskost. Ja bliže nemam. Kao da smo rođena braća.

Selektor Bogdan Obradović kaže da je odluka o tome da peti meč igra Troicki a ne Tipsarević doneta prekjuče ujutru.

– I ranije smo razgovarali o tome. Posle mečeva u petak načelno smo odlučili da to bude Troicki, ali smo rešili da to prenoći, jer je jutro pametnije od večeri. Sve dogovore smo postigli u iskrenom razgovoru. To je najveća snaga našeg tima kome idu čestitke, a ne pojedincu. Dovoljno je reći da su svetski prvaci – istakao je Obradović.

Novak Đoković, koji je ove godine ostvario svih osam pobeda u Dejvis kupu, smatra da je uspeh teniskog tima isti kao kada bi fudbalski trijumfovao na mundijalu.

– Bio je veliki pritisak posle poraza u igri parova, ali sada je sve istorija... To je najveći uspeh u našim karijerama, sigurno jedan od najvećih u istoriji našeg sporta. Ne bih da ističem pojedince, jer je ovo timska pobeda. Predstavljamo svoju zemlju, a ne svoja prezimena. Meni mnogo prija igranje u Dejvis kupu, pruža mi veliku podršku jer nikada se ne osećam kao kada sam sam. Gledaoci su prevazišli očekivanja. Osećali smo se kao na krovu sveta. Publika je odlučila da meč u dublu pripadne Francuzima, ali poslednjeg dana nisu imali šanse – rekao je Đoković, koji je nosio majicu na kojoj je pisalo „šampioni”.

Nenad Zimonjić u reprezentaciji igra od 1995, dakle, od kada su ukinute sankcije.

– Uvek sam se nadao trofeju, ali sam se pitao da li ću dovoljno dugo da trajem. Onda je došao Tipsarević kao talentovani junior, pa Đoković i Troicki. Hvala im što su mi omogućili da ovo doživim – rekao je Zimonjić.

– Sudeći po ishodima mečeva, ja kao da sam dao sve od sebe da se ne ošišam do glave – kazao je Tipsarević, koji je na prvom meču izgubio od Monfisa s 3:0 u setovima. – Sledeće sezone, ako budemo u finalu i opet pobedimo, mora da padne neko tetoviranje ili bušenje kože.

----------------------------------------------

Pilić: I dogodine finale makar i protiv Hrvatske

Splićanin Nikola Pilić, koji je pre tri godine prihvatio da bude savetnik selektora u našoj teniskoj reprezentaciji, osetio je slast pobede u još jednom finalu Dejvis kupa (tri puta je to učinio kao glavni trener Nemačke, a jednom predvodeći Hrvatsku). Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, koji nije bio u našem stručnom štabu na četvrtfinalnom susretu u njegovom rodnom gradu, rekao je da već sada potpisuje da će Srbija i dogodine da igra u finalu makar to bilo i s Hrvatskom.

– Izuzetno sam ponosan na ove momke. Neverovatan je naboj s kojim igraju za svoju zemlju. Protiv Češke je junak pobede bio Tipsarević. Sada je nadahnut bio Troicki. Nisam slučajno prihvatio ovu funkciju. Nisam došao da bismo prošli samo prvo kolo. Video sam da u srpskoj reprezentaciji ima srca i kvaliteta, da ovi momci grizu jedan za drugoga, gore za pobedu svi za jednog, jedan za sve. Drago mi je što sam pomogao u organizaciji i pitanjima discipline – rekao je Pilić.

----------------------------------------------

Forže: Srpska publika je sjajna, ali je bilo i nekoliko idiota

Francuska teniska reprezentacija nije uspela da trijumfuje u Dejvis kupu deseti put, a ni treći put uzastopno u gostima. Njen selektor Gi Forže je posle finala izjavio:

– Srbija je zasluženo pobedila. U odlučujućim mečevima i Đoković i Troicki su odlično igrali. Možda bi bilo drugačije da smo se sastali u Parizu ili nekom drugom francuskom gradu. U Beogradu je srpsku reprezentaciju gurala publika. Dvorana je i lepa i bučna. Gledaoci su bili fantastični, ali se uvek našlo 20-30 idiota koji su kvarili atmosferu, zviždeći i galameći kada se servira. To je frustrirajuće. Takvima nije mesto na sportskim događajima. Nadam se da ćete ih se rešiti – mišljenja je Forže.

O odluci da u poslednjem meču igra Lodra kazao je:

– Verovao sam mu cele godine. Pobedio je u svim mečevima. On je 20. na svetskoj listi. Bio sam ubeđen da je najbolje rešenje, ali, iskreno, nisam očekivao tako dobru igru Troickog. Nikada nisam video da neko tako dobro vraća Lodrin servis. Đoković je treći na svetu. Na svom terenu on je neprikosnoveni favorit, ali je i on prevazišao moja očekivanja.

Žo Vilfrid Conga zbog povrede nije igrao protiv našeg tima, ali je sva tri dana bio na francuskoj klupi. Primio je i on malu kopiju trofeja Dejvisovog kupa koja sleduje poraženima.

– Ne mora da znači da bi bilo drugačije da sam igrao. Moji saigrači su dali sve od sebe – rekao je Conga.

----------------------------------------------

Pobednici Dejvis kupa

SAD

32 puta

Australija

28

Francuska

9

Velika Britanija

9

Švedska

7

Španija

4

Nemačka

3

Rusija

2

SRBIJA

1

Hrvatska

1

Češka

1

Italija

1

Južna Afrika

1 (Indija 1974. nije izašla na megdan u finalu)

----------------------------------------------

Za trijumf 1.150.000 dolara

Za trijumf u Dejvisovom kupu Međunarodna teniska federacija daje 1.150.000 dolara. Od toga Teniskom savezu Srbije pripada 30 odsto, a igračima ostatak. Takav je dogovor postignut s njima, a novac će da podele po zaslugama.

----------------------------------------------

Tadić peti meč odgledao na nogama

Predsednik Srbije Boris je stigao u dvoranu neposredno uoči odlučujućeg meča. Odgledao ga je na nogama, tik uz ložu. Oko vrata je nosio šal na kojem je pisalo Srbija. Tadić je i ranije dolazio na mečeve naših teniskih reprezentacija u Beogradskoj areni, ali je uvek sedeo u prvom redu u loži iza terena.

– Srbija je u centru sveta. U jednom trenutku meča između Troickog i Lodre uplašio sam se da francuski igrač ne načini preokret, ali se sve dobro završilo. Ove je vreme srpskih tenisera i trenutak za radost naših građana – kazao je Tadić.

G. Anđelić

objavljeno: 05.12.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Troicki doneo Srbiji Dejvis kup

Izvor: Večernje novosti, 05.Dec.2010

Viktor je u odlučujućem meču finala savladao Ljodru sa 6:2, 6:2, 6:3 i na taj način odveo Srbiju na krov sveta

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.