Izvor: Blic, Beta, 29.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština opet čekala TV prenos

U Skupštini Srbije juče je treći dan za redom odložen početak sednice jer se čekalo da na se na Drugom programu RTS završi prenos tenisa iz Australije. Pored svih svađa u Skupštini, šefovi poslaničkih grupa složili su se da parlament ne radi ako nema prenosa, a jedino su DS i LDP saopštili da se sa tim ne slažu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović najavila da je za ponedeljak zakazala sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šefova poslaničkih grupa sa direktorom RTS Aleksandrom Tijanićem na kome bi trebalo da se postigne dogovor o direktnim i odloženim prenosima sednica kome, kako su najavili, neće prisustvovati šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović.

- Parlamentarci neće prihvatiti da se poslovnikom ukinu prenosi sednice Skupštine. To ne bi bilo dobro jer postoji potreba građana da budu informisani - kaže ona.

Prema njenim rečima, trebalo bi pitati građane da li bi više voleli da gledaju sportske prenose ili sednice Skupštine „jer su oni ti koji svoji dinar daju za RTS". Ona jedino prihvata da se tehničke sednice prenose odloženo, ali se protivi da odloženi prenosi postanu praksa.

S druge strane, direktor RTS juče je uputio pismo sekretaru Skupštine Veljku Odaloviću u kojem podseća da RTS godinama direktno prenosi skupštinska zasedanja smatrajući takvu praksu korisnom za tranziciono razdoblje. Tijanić je naveo da je, u međuvremenu, osnivanjem Javnog servisa Srbije, takva praksa postala suprotna važećim propisima kao i da proizvodi direktnu materijalnu štetu RTS-u.

Poslanica DS Jelena Trivan smatra da nikome ne treba da bude dopušteno da radi samo ukoliko ima direktnog prenosa.

- Treba da donosimo zakone, a ne da nastupamo na televiziji - zaključuje Trivan.

Poslanik DSS Dragan Šormaz izjavio je juče za govornicom da „ukoliko RTS želi da se ponaša komercijalno, onda bi poslanici mogli da donesu odluku o ukidanju preplate". A šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović smatra da „neko stoji iza Tijanića i omogućava mu da se igra sa Skupštinom". Direktor agencije „AGB Nilsen medija riserč" koja meri gledanost televizija Dar­ko Broćić rekao je da su prenosi teniskih mečeva gledaniji od Skupštine.

- Prenose sednica Skupštine u januaru u proseku svakog trenutka pratilo je 203.000 gledalaca, što je manje od tri odsto - kazao je on.

Kacin: EU ne razume srpske parlamentarace

Niko u EU ne može da shvati neodgovorno ponašanje srpskih parlamentaraca, koji prekidaju zasedanje zbog televizijskog prenosa, u vreme kada najviše posla u parlamentu ima upravo oko evropskih integracija - rekao je Jelko Kacin u Briselu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.