Red uspeha, red neuspeha

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Red uspeha, red neuspeha

Beograd - Nikada masovnije učešće tenisera i teniserki iz Srbije na Vimbldonu proteklo je u znaku iznenađujuće dobrih, ali i razočaravajućih rezultata, u zavisnosti o kojem pojedincu je reč. Neki od rekordnih desetoro predstavnika naše zemlje na jednom grend slemu turniru (u Melburnu i Parizu ih je bivalo po devetoro) prebacili su lična i stručna očekivanja, a drugi potpuno podbacili.

Jelena Janković otišla je najdalje u odnosu na svoje trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << mogućnosti, rangiranost i prošle nastupe. Ulaskom u osminu finala napravila je najbolji rezultat u istoriji nastupa na turnirima velike četvorke, a ni Poljakinji Agnješki Radvanskoj nije lako predala "oružje". Za pohvalu je i, njoj ne baš svojstvena, psihička stabilnost demonstrirana protiv Petre Kvitove, jer je protiv prošlogodišnje pobednice Otvorenog prvenstva Engleske iz Češke dobila maltene već izgubljen duel, priredivši najveću senzaciju od početka aktuelnog Vimbldona.

I Viktor Tricki je daleko dogurao, mada je to bilo predvidljivo, s obzirom na to da u velikom stilu "krcka" povratničku sezonu posle preduge takmičarske pauze zbog kršenja doping pravila i da je imao prilično dobar žreb na londonskoj travi. Šteta je samo što je bio najslabiji kada je bilo najvažnije, pa je ispuštanjem prednosti od dva seta protiv Kanađanina Vaseka Pospišila proćerdao najveći uspeh u profesionalnoj karijeri. Aleksandra Krunić je zato, kao i Jankovićeva, pomerila lične granice. Sa dva preskočena vimbldonska kola ispisala je prošle nedelje svoju najlepšu grendslemovsku priču, a da posle toga nije naletela na vremešnu, ali još bolju Amerikanku Venus Vilijams možda bi nastavila da čini čuda.

Na drugoj strani, Ana Ivanović je ekspresno napustila englesku prestonicu. Sedmoplasirana teniserka sa WTA liste stigla je u London kao favoritkinja iz drugog plana, ali je posle eliminacije od slabašne Amerikanke Betani Matek - Sands u drugoj rundi još jedno leto ostala daleko ispod finala iz 2007. godine. Više se očekivalo i od jednog od najboljih deset dubl igrača na svetu Nenada Zimonjića, međutim njegov pohod na titulu sa Poljakom Marcinom Matkovskim zaustavljen je u četvrtfinalu.

Učešće ostalih uklopilo se u prognoze. Filip Krajinović, Dušan Lajović i Bojana Jovanovski umeju i mogu da iznenade, ali to retko čine, dok Janko Tipsarević još plaća ceh višemesečnom oporavku od operacije pete, pa se niko nije začudio njihovim brzim oproštajem od Vimbldona. Baš kao što su svi tipovali na Novaka Đokovića, jer je prvi reket sveta i branilac trofeja u odličnoj psiho-fizičkoj formi. Što je pokazao i preokretom u maratonskoj osmini finala sa Južnoafrikancem Kevinom Andersonom, uoči sinoćnjeg duela s Hrvatom Marinom Čilićem.

Đoković: Razmišljam o Argentini

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović nije stavio Novaka Đokovića na spisak igrača za četvrtfinalni meč sa Argentinom (17-19. jul), iz obzira prema enormnom trošenju i dugom boravku prvog reketa sveta na Vimbldonu, ali to ne isključuje sasvim njegov nastup u Buenos Airesu. - Ništa nisam odlučio, jer prema pravilima to mogu da uradim pred meč, odnosno do žreba. Odluka zavisi od zdravlja, rezultata, umora... mnogo stvari - objašnjava Novak.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Jelena Janković

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.