Peticija za Damira Dokića

Izvor: Politika, 11.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za Damira Dokića

Ruma – Damir Dokić (50), otac poznate teniserke Jelene Dokić, koji je uhapšen 6. maja na svom imanju u Vrdniku, zbog sumnje da je pretio australijskoj ambasadorki u Beogradu Klari Birgin i njenom suprugu Bernardu Kevinu Ruanu da će na njih ispaliti „zolju”, te zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, ostaje u pritvoru 30 dana, koliko mu je 7. maja odredio istražni sudija Opštinskog suda u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rumi Borislav Rakinić.

Sudsko veće Opštinskog suda odbacilo je juče žalbu Dokićevog advokata Bosiljke Đukić, koja pobija rešenje o određivanju pritvora njenom štićeniku, i smatra ga nezakonitim. Pored žalbe branioca Damira Dokića, Opštinskom sudu u Rumi stigla je i peticija Građanske inicijative za njegovo puštanje da se brani sa slobode. Peticiju je potpisalo 186 građana Vrdnika, Iriga i Rivice. Svetozar Antonijević, organizator prikupljanja potpisa kaže:

– Mi tražimo da se Damir Dokić, naš komšija i prijatelj, zbog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja pusti da se brani sa slobode. On je šećerni bolesnik, a ima i visok krvni pritisak, pa boravak u pritvoru može imati teške posledice. Mislimo da nema razloga da se Dokić drži u pritvoru dok traje istraga, jer bi on, ako se pusti na slobodu, bio uvek dostupan sudskim organima.

Istražni sudija Opštinskog suda u Rumi Borislav Rakinić potvrđuje da je u sud stigla peticija građana ali da ona nema uticaja na odluku Sudskog veća.

Sudija Rakinić kaže i to da je Damirovom sinu Savi Dokiću dao stalnu propusnicu za ulazak u Pritvorsku jedinicu u KPZ Sremska Mitrovica, kako bi mogao da ga snabdeva potrebnim lekovima i bude stalno u kontaktu sa ocem.

U Pritvorskoj jedinici KPZ Sremska Mitrovica, naš izvor kaže da Damir Dokić ne može da shvati da je zatvoren. Uporno tvrdi da nije pretio ambasadorki Australije u Beogradu i njenom suprugu, da je u telefonskom razgovoru sa službenikom ambasade molio da mu se pomogne, da se zaustavi blaćenje njegove porodice u australijskoj štampi.

Istražni sudija Rakinić kaže da će 19. maja saslušati i službenika ambasade Australije u Beogradu, sa kojim je kontaktirao Damir Dokić, na okolnost da li je Damir u tom razgovoru pretio ambasadorki i njenom suprugu, ili je, kako je izjavio na prvom saslušanju, molio da ga zaštite od klevete da je zlostavljao svoju kćerku Jelenu. Tvrdi i da je sin Sava, u razgovoru sa sestrom Jelenom, čuo od nje da ona nije za novine u Australiji izjavila da je zlostavljana od strane oca.

J. Slatinac

[objavljeno: 12/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.