Nole ulazi u istoriju

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nole ulazi u istoriju

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković na korak je to pete titule i ulaska u istoriju Australijen opena. U polufinalnom triler meču savladao je Stanislasa Vavrinku, a u nedjelju će se boriti za trofej sa Endijem Marijem.

Ukoliko slavi, biće jedini igrač u open eri (od 1968. godine) koji je osvojio pet titula u Melburnu. Po četiri imaju i Andre Agasi i Rodžer Federer.

Srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << teniser danas je Vavrinku savladao sa 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0. I jedan i drugi su imali odličnih poeteza, ali su i griješili. Bilo je teških trenutaka za Đokovića, emotivno ih je preživljavao, baš kao i njegov trener Boris Beker i navijači širom svijeta, a na početku petog seta preko društvenih mreža oglasila se Noletova supruga Jelena, koja je sa sinom Stefanom kod kuće gledala meč. Uz fotografiju iz doma, napisala je poruku: "Šaljemo energiju tati! Težak meč protv Vavrinke, uvek je pravo sportsko rivalstvo među njima." Ubrzo je Đoković pokazao zašto je najbolji, pa je stigao još jedan Jelenin komentar: "Tako sam srećna! Bravooo ideeeemoooooooo!"

"Tri i po sata je trajala bitka. Gurali smo jedan drugog do limita. Vavrinka je kvalitetan igrač, ali sam sam sebi zagorčao život. Igranje protiv branioca titule donosi mnogo tenzija, emocija... Malo sam imao problema, a moja igra zavisi od toga kako se krećem. Bio sam previše defanzivan u drugom i četvrtom setu i Vavrinka je preuzeo inicijativu. Posle sam uhvatio pravi ritam, ostao koncentrisan i servirao dobro", rekao je Đoković, koji se revanširao Vavrinki za poraz u prošlogodišnjem četvrtfinalu.

Na koncentraciju polufinalista uticale su linijske sudije, pa su igrači osam puta opravdano tražili čelendž. U trećem setu bile su četiri pogrešne odluke arbitara, a prilikom jedne je reagovao glavni sudija Džejms Kjotavong.

Đoković (prvi nosilac) i Mari (6) su odigrali 23 meča, Nole je slavio 15 puta, a tradicija u Melburnu je na njegovoj strani. Igrao je četiri finala i osvojio četiri titule, dok je Britanac tri puta poražen u mečevima za trofej (dva puta od Đokovića). Mari je rekao da je razočaravajuće gubiti finala, ali i da je velika stvar stići do njih. Naveo je da je imao neke dobre segmente igre u četvrtak u polufinalu protiv Tomaša Berdiha i da će morati da ih ponovi protiv Novaka.

"Endi je u dobroj formi i očekujem veliku borbu. Finale se neće mnogo razlikovati od polufinala, možda će biti teže. Moraću da odigram svoj najbolji meč na turniru", istakao je Đoković.

Amerikanka Betani Matek-Sends i Čehinja Lusi Safarova pobijedile su u finalu dubla Jung-Jan Čan iz Tajpeja i Kineskinju Đie Ženg (14) sa 6:4, 7:6 (5), a Amerikanka Serena Vilijams (1) i Ruskinja Marija Šarapova (2) će u subotu (9.30 časova) igrati za trofej u singlu. Biće to duel prve i druge igračice svijeta, a u međusobnim mečevima Serena vodi 16-2. (Agencije)

Veliku pažnju u Hrvatskoj izazvala je fotografija iz Melburna na kojoj su srpska navijačica i bivši hrvatski teniser Goran Ivanišević. Nekima su zasmetala obilježja na navijačici pa su se "odrekli" popularnog Zeca, a nekima je sve to bilo simpatično.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.