Nadal: I Federer je zaslužio trofej na Vimbldonu

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadal: I Federer je zaslužio trofej na Vimbldonu

Moglo se namirisati u vazduhu, ali niko nije smeo javno reći da je došlo vreme promena u svetskom tenisu. Od nedelje, 6. jula 2008. godine, teniskim terenima duvaju neki novi vetrovi donoseći novi talas osveženja u belom sportu. Najzaslužniji za to svakako je španski „gladijator" Rafael Nadal koji je posle pet godina suverene vladavine Rodžera Federera na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolena bacio jednog od najvećih igrača svih vremena i prigrlio vimbldonski pehar najprestižnijeg teniskog takmičenja na svetu.

Da li je to bilo najuzbudljivije finale u istoriji Vimbldona, teško je reći. Najduže svakako jeste. Čak četiri sata i 48 minuta bespoštedne i vrhunske borbe dvojice najboljih tenisera današnjice oduševili su ljubitelje tenisa širom sveta. Ipak, jedan je morao izgubiti...

- Kada sam bio klinac, sanjao sam trenutak kada podižem pehar namenjen pobedniku Vimbldona. Međutim, kada se to stvarno dogodi, osećaj je jedinstven. Ne bih želeo da poredim trofeje u Parizu i Londonu. Prva pobeda na Rolan Garosu bila je jednako nestvarna, ali bih naglasio da je Vimbldon poseban turnir za svakog tenisera zbog tradicije i svega što ga prati. Za mene pobediti u Engleskoj je mnogo veće iznenađenje nego osvojiti turnir u Parizu - rekao je Nadal.

Da je veliki sportsmen, Nadal je potvrdio i na londonskoj travi.

- Po završetku meča rekao sam Federeru „dobar turnir i oprosti", jer znam koliko je teško izgubiti u finalu. Prošle godine sam na sličan način ja poražen, ali je ovo finale bilo još okrutnije. On je veliki šampion. I kada gubi ima pozitivan stav, slično kao i kada pobeđuje. Uvek sam ga cenio i divio mu se u isto vreme. Koliko sam srećan zbog sebe, toliko sam tužan zbog njega. I on zaslužuje ovu titulu - izjavio je Nadal.

Švajcarac nije mogao sakriti suze po završetku finala:

- Ovo je moj najteži poraz u karijeri. Ono što se desilo u Parizu nije ništa, ovo je katastrofa. Sada će krenuti razne priče, posebno novinarske, ali to me ne tangira. Želim svima da najavim da planiram da osvojim olimpijsko zlato i US open i na taj način uspešno završim godinu.

Sa završetkom Vimbldona, izašla je i nova ATP i WTA rang-lista. Nadal je sada nikad bliži prvom mestu i za Federerom zaostaje samo 545 bodova. Najbolji srpski teniser Novak Đoković izgubio je značajan bodovni saldo ranom eliminacijom iz Londona, ali i dalje suvereno drži treće mesto sa 4.945 bodova. Najveća promena zabeležena je na poziciji broj četiri, gde je David Ferer zamenio Nikolaja Davidenka. Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Janko Tipsarević je pao sa 40. na 42. mesto, iako je u Londonu odbranio bodove osvojene prošle godine. Viktor Troicki napredovao je za dva mesta i sada je 87, ali je Boris Pašanski doživeo pad od 19 mesta, na 133. poziciju. Iskusni Dušan Vemić je 158, a Ilija Bozoljac 164. na ATP listi, što je napredak za 33 mesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.