Mari na Novaka u velikom finalu

Izvor: B92, 05.Jul.2013, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mari na Novaka u velikom finalu

Britanski teniser Endi Mari igraće drugu godinu zaredom u finalu Vimbldona, pošto je u polufinalu pobedio Poljaka Jeržija Janoviča.

Mari je Janoviča pobedio sa 6:7, 6:4, 6:4, 6:3, posle dva sata i 51 minuta igre, i izborio duel sa Novakom Đokovićem, koji je posle pet setova eliminisao Argentinca Huana Martina del Potra.

Veliko finale igra se u nedelju u 15 časova, uz direktan prenos na televiziji B92.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Britanski i poljski teniser su odigrali zanimljiv meč, ali ni izbliza uzbudljiv kakav je bio duel Đokovića i Del Potra. Janovič je zasluženo uspeo da osvoji prvi set, ali je ostatak meča, osim na početku trećeg seta, protekao u znaku Marija. Što se tiče vinera i osvojenih poena, nijanse su odlučile između dvojice tenisera, ali je Janovič imao čak 43 neiznuđene greške, nasuprot samo 13 domaćeg tenisera. Mari je, takođe, imao bolju uspešnost servisa i na kraju je zasluženo slavio.

Mari i Janovič su od samog početka meča vodili veliku borbu, igralo se gem za gem, a brejkova nije bilo, pa je set ušao u taj-brejk. Janovič je najvažniji meč u svojoj seniorskoj karijeri otvorio bez imalo zadrške, "bombardovao" je rivala i iz servisa, ali i u igri sa osnovne linije. Hrabru i preciznu igru mladi Poljak je iskoristio na najbolji način, kaznio je trenutke Marijeve pasivnosti i u takozvanom produženom setu je imao rešenja za svaki udarac miljenika domaće publike i osvojio ga je sa 7:2 za 1:0 u setovima.

Mari je zaigrao znatno agresivnije u drugom setu, došao je do brejka već u prvom gemu, a potom je gotovo bez problema održavao tu prednost. Ipak, Janovič ga je pritisao u osmom gemu, kada je došao do najbolje šanse da mu oduzme servis, ali je baš u tim trenucima Britanac odigrao najbolje što je mogao, odbranio se i poveo sa 5:3. Janovič je u sledećem gemu samo uspeo da produži set, pošto je Mari odmah potom došao do izjednačenja sa 6:4.

Početak trećeg seta prošao je u znaku Janoviča, koji je odlično igrao i u četvrtom gemu došao do brejka. Kada je osigurao taj brejk i poveo sa 4:1, došlo je do preokreta, pošto je Mari nošen podrškom publike na Centralnom terenu brzo vratio brejk, potom osvojio još jedan i već u desetom gemu servirao za set. U tome je i uspeo, iako mu je Poljak pružio veliki otpor, a tada je doneta odluka da se krov nad terenom zatvori, zbog čega je Mari izrazio veliko negodovanje.

Ipak, pauza između trećeg i četvrtog seta uopšte nije smetala Mariju, čak štaviše zaigrao je agresivnije i vrlo brzo došao do brejka. Svoju prednost je lako održavao, protivniku nije davao ni šansu da mu uzvrati i na oduševljenje prepunih tribina na Centralnom terenu ponovo je izborio finale najprestižnijeg turnira na svetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.