MIRZA JE BIO VIRTUOZ NA TERENU I MOGAO JE POBEDITI SVAKOG: Jedan PROTIVNIK ga je KOŠTAO glave

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2023, 18:05

MIRZA JE BIO VIRTUOZ NA TERENU I MOGAO JE POBEDITI SVAKOG: Jedan PROTIVNIK ga je KOŠTAO glave

Imao je samo 47 leta kada nas je napustio.

Bio je mađioničar pod obručima, mogao je sve što zaželi da uradi, ali alkohol mu je došao glave. Mirza Delibašić je imao samo 47 leta kada nas je prerano napustio i to na današnji dan pre 22 godine.

Prvo je trenirao tenis i bio je jako uspešan u tom sportu. Bio je pionirski šampion Bosne i Hercegovine, međutim, kasnije se zaljubio u košarku, a 1968. godine postao je član tuzlanske Slobode.

Sa Draganom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kićanovićem je predvodio kadetsku reprezentaciju Jugoslavije do titule na Evropskom prvenstvu u Gorici, a samo godinu dana kasnije (1972.) osvojili su i šampionat sveta.

Želeli su ga mnogi, a on je otišao u Bosnu Sa njom je popularni Kinđe dva puta osvojio titulu prvaka države, jednom Kup tadašnje Jugoslavije, a 1979. godine u Grenoblu, pobedom u finalu protiv italijanskog Emersona (96:93) i titulu prvaka Evrope.

Godinu dana nakon toga dobio je ponudu Reala koja se ne odbija. Kraljevski klub iz Madrida je želeo Mirzu. Ta 1980. je bila najbolja sezona njegovog života. Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi s reprezentacijom Jugoslavije, a iduće godine je osvojio špansko prvenstvo s Realom, a sledeće se okitio i sa titulom nezvaničnog klupskog šampiona sveta.

Problemi sa zdravljem počinju 1983. godine kada je doživeo je moždani udar i završio na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu. Njegova košarkaška karijera bila je završena i počela je borba za život.

Nije mogao da se kreće ni da govori, a oporavak je trajao jako dugo. To ga nije sprečilo da nastavi da pije, a na kraju ga je taj porok i ubio. Kinđe je bio virtuoz i svakog je mogao dobiti jedan na jedan. Doduše ne svakog, alkoholizam je bio jači od njega.
Pogledaj vesti o: Tenis,   Košarka,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.