Kvitova obolela uoči finala sa Srbijom

Izvor: Politika, 24.Okt.2012, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvitova obolela uoči finala sa Srbijom

Najbolja češka teniserka napustila završni VTA turnir, ali je ostala u timu za Prag, sa Šafarovom, Hradeckom i Hlavačkovom. – Vraneš sa očekivanim, najjačim sastavom

Deset dana uoči velikog finala Fed kupa, stigle su dve dve različite vesti iz štaba naših protivnica. Iako je selektor Češke Petar Pal juče saopštio očekivani sastav, čija je zvezda Petra Kvitova (22), u isto vreme je iz Istanbula javljeno da je šesta igračica sveta napustila završni VTA turnir >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – zbog virusne bolesti.

Pored šeste teniserke sveta, za meč u Pragu 3. i 4. novembra, prijavljene su 17. na VTA listi Lucija Šafarova (25), 46. Lucija Hradecka (27) i 63. Andrea Hlavačkova (26).

Selektor Srbije Dejan Vraneš osloniće se na najbolji i najzaslužniji sastav. Uz 12. na svetu Anu Ivanović (24) i 22. Jelenu Janković (27) biće mlade teniserke koje su dale ogroman doprinos igrom i borbenošću: 57. Bojana Jovanovski (20) i 168. Aleksandra Krunić (19 godina).

Meč u Pragu ima istorijski značaj za obe zemlje. Češka ne samo što brani titulu u ženskoj konkurenciji, nego na domaćem terenu igra za duplu krunu u istom mesecu. Samo dve nedelje posle teniserki, prašku O2 arenu zauzeće češki teniseri, u finalnom meču Dejvis kupa, protiv Španije. Česi su u Pragu osvojili Dejvis kup 1980, a ovo im je tek drugo finale od tada. Nadu im uliva dobra forma Berdiha, koji se upravo kvalifikovao za završni masters u Londonu, visok kvalitet u igru parova, ali i ogromna borbenost veterana Štepaneka.

Zato su za finale Fed kupa – kao prvu od dve velike praške predstave – sve karte raprodate za samo šest sati. Valja reći da nedavno obnovljena O2 hala ima kapacitet za 18.000 mesta, a Teniski savez Srbije se nada da će veoma povoljnim turističkim aranžmanom da obezbedi barem 300 navijača kao podršku našim junakinjama.

Prvi put za više od 40 godina, otkako Jugoslavija učestvuje u Fed kupu, naše teniserke su stigle do polufinala, a zatim i finala. Nezaboravne su četiri dramatične poslednje pobede od 3:2, a poseban podvig je bio uspeh protiv Rusije u Moskvi.

Za poslednji korak ka tronu od velikog značaja biće forma Petre Kvitove. Jedna od najboljih teniserki sveta doživela je upravo težak poraz od Poljakinje Agnješke Radvanjske, u prvom kolu „bele” grupe završnog VTA turnira u Istanbulu: 6:3, 6:2. Igrala je neprepoznatljivo, sa 41 neiznuđenom greškom, i odmah se povukla sa turnira. Mada razlog može da bude upravo da se sačuva za finale u Pragu, pitanje je koliko može da se oporavi za desetak dana.

Kvitovu će u preostalim mečevima „bele” grupe, protiv Marije Šarapove i Sare Erani, zameniti Australijanka Samanta Stosur. U „crvenoj” grupi igraju Serena Vilijams, Viktorija Azarenka, Li Na i Anželik Kerber.

----------------------------------------------

Teniska groznica u Češkoj

Novembar je mesec teniske groznice u Češkoj, jer će najpre ženska, a zatim i muška reprezentacija jurišati na ekipne titule u prepunoj O2 areni u Pragu. U oba finala branioci titule biće oslabljeni. U meču sa Srbijom (3-4. novembar) Češka ima problem sa bolešću uzdanice Kvitove, dok će šampionski tim Španaca (16-18. novembar) najverovatnije da bude bez velikog asa Rafaela Nadala.

Četa Tomaša Berdiha i Radeka Štepaneka boriće se za prvu pobedu protiv Španaca od osamostaljenja države, 1971. Od tri poraza, najbolniji je bio u finalu Dejvis kupa 2009, kada su Nadal i Ferer u Barseloni doneli vođstvo od 2:0, a Lopez i Verdasko obezbedili trijumf u igri parova.

Međutim, osim Nadala, Španci sada ne mogu da računaju ni na omiljeni teren – šljaku. U poslednjih šest godina samo jednom su gosti uspeli da pobede u finalu Dejvis kupa – upravo Španci – u Argentini 2008.

M. Kovačević

objavljeno: 25.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.