Kultura i sport: Starigradsko polje u Hrvatskoj uvršteno na Listu svetske baštine

Izvor: Southeast European Times, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Starigradsko polje u Hrvatskoj uvršteno na Listu svetske baštine

Hrvatska ostrvska lokacija uvrštena je na UNESKO-ovu Listu svetske baštine. Takođe u vestima: Grigor Dimitrov iz Bugarske osvojio Vimbldon Grend slem teniski turnir, a na Kipru otvoreno Evropsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova.

09/07/2008

Starigradsko polje na hrvatskom ostrvu Hvaru uvršteno je u ponedeljak (7. jula) na UNESKO-vu Listu svetske baštine zajedno sa još pet evropskih lokacija. UNESKO je dodao ostrvo na svoju listu zbog njegove drevne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << istorije -- prvi put je bilo nastanjeno u 4. veku pre Hrista od strane jonskih Grka. Stanovništvo još uvek uzgaja masline i grožđe, što je svedočanstvo "geometrijskog sistema podele zemljišta koju su koristili antički Grci", navodi UNESKO.

***

Bugarin Grigor Dimitrov osvojio je u nedelju (6. jula) teniski turnir Vimbldon 2008. u pojedinačnoj konkurenciji za juniore. Dimitrov, 17, je postao prvi Bugarin koji je ostvario takav uspeh na turniru. U finalu je u dva seta pobedio Henrija Kontinena iz Finske.

***

Evropsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova počelo je u subotu (5. jula) na Kipru. Takmičenje će trajati do ponedeljka (14. jula) na Olimpijskom strelištu u Nikoziji. Ukupno 400 sportista iz 40 zemalja takmiči se u disciplinama trap, skit i dabl trap, saopštila je Kiparska streljačka federacija.

***

Balkanski festival narodnih pesama i igara počeo je u nedelju (6. jula) u Ohridu, u Makedoniji. Manifestacija, koju je organizovao Kulturni centar Grigor Prličev iz tog grada, dobila je finansijsku podršku makedonskog ministarstva kulture. Na festivalu učestvuju umetnici iz Bugarske, Srbije, Grčke, Albanije, Turske, Crne Gore, Kostarike i Makedonije.

***

Ovog leta hrvatska nacionalna železnica uvodi deset novih vozova koji će prevoziti putnike na jednodnevne izlete do kulturnih, gastronomskih i drugih lokacija. Počevši od subote (12. jula), vozovi će ići do Županje, poznate po svojim tradicijama i ritualima prilikom žetve, i do Festivala konfekcije i delikatesnih proizvoda Križ u septembru, dok će drugi voz ići do Osijeka na turu po prirodnom rezervatu Kopački rit.

***

Grad Skadar na severu Albanije bio je domaćin četvrtog Skadarskog džez festivala koji je počeo 2. jula, a završen je u subotu. Nastupili su soul i džez muzičari iz Albanije, Velike Britanije i Italije, zajedno sa lokalnim sving-gospel horom. Festival je uključivao i razgovore o muzici i prikazivanje muzičkih video spotova.

(Razni izvori – 02/07/08-09/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.