Kako se bruka Mats Vilander, nekadašnji teniski as

Izvor: KMnovine.com, 05.Feb.2015, 02:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se bruka Mats Vilander, nekadašnji teniski as

Vilanderova prognoza pred Grand slem turnir Australija open bila je da su favoriti za osvajanje titule, svi drugi igrači iz top-deset, ali ne i Đoković!?


Netrpeljivost prema Đokoviću

Piše:
 Jovo Vukelić    

Mats Milander (rođen 1964) bio je osamdesetih godina prošlog veka jedna od svetkih teniskih zvezda i jedan je od najupešnija tri tenisera Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << zajedno sa Stefanom Edbergom i Bjornom Borgom. Vilander je u karijeri osvojio ukupno sedam Grend slem titula (ali nema titulu u Vimbldonu) i još tridesetak turnira.

Ovaj teniser nastavio je posle završetka teniske karijere da komentariše teniske mečeve na najvećim turnirima. Radi kao komentator teniskih mečeva i intervjuiše tenisere tokom Grend slem turnira. Kao trener nema većih uspeha sa igračima koje je vodio.

Ovaj 50-godišnji Šveđanin prisutan je tako u svetu tenisa na svim velikim turnirima, posebno na Grend slem turnirima, gde od jutra do mraka daje prognoze, analizira i komentariše mečeve i igru najboljih igrača današnjice.

Već niz godina on potcenjuje igru Novaka Đokovića i njegove rezultate. On u kontinuitetu pokazuje ne samo neobjektivnost, nego i netrpeljivost prema Novaku Đokoviću. Odakle se rodila takva odbojnost ovog bivšeg tenisera prema srpskom igraču možda mogu da odgonetnu oni koji su bliski sadašnjoj teniskoj eliti i vrhovima u ATP turu.

Bez obzira na to što ne možemo da otkrijemo razloge njegove neobjektivnosti ostaje da se zabeleži fenomen da jedan tako istaknuti sportista i igrač godinama „gaji“ neverovatno pristrasan odnos prema jednom od, danas je to već evidentno, najboljih tenisera sveta svih vremena.

Vilanderova prognoza pred Grand slem turnir Australija open bila je da su favoriti za osvajanje titule, svi drugi igrači iz top-deset, ali ne i Đoković!? Vilanderova prognoza od prekjuče bila je da je u finalnom meču bliži pobedi Endi Marej u odnosu na Đokovića!?

Naravno, demantovao ga je, po ko zna koji put, Đoković svojim sjajnim igrama i pobedama i osvajanjem turnira na vrlo ubedljiv način. Superiorno je igrao i nadigrao sve protivnike, mnoge od najboljih čak u nekim setovima sa 6:0.
Neverovatno je koliko se Vilander kompromituje svojim netačnim prognozama i analizama, ali i dalje ne odustaje da osporava Đokovićeve igračke, kvalitete, njegove rezultate i njegovu formu. Možda ima i neke sujete, lične zlobe, pakosti, jer ga je Đoković već u dosadašnjem delu svoje karijere po svim postignutim rezultatima i osvojenim trofejima prevazišao kao igrača.


Stručnjaci koje prate i poznaju tenis, bivši igrači, treneri pa i dugogodišnji teniski komentatori i novinari već se klade suprotno od onog što Vilander prognozira kad je u pitanju Đoković. I sam Boris Beker, jedan od najvećih šampiona u tenisu svih vremena, govorio je pre nekoliko dana o tom nedovoljnom poštovanju rezultata Novaka Đokovića. Pre svih, mislio je tu na potcenjivački i nekorektan odnos Vilandera.

Treba istaći da on bez ikakvih argumenata govori protiv Đokovića. I ovih dana pred finale Australija opena on je Mareja proglasio za favorita, a Marej je skoro sve ključne mečeve do sada u Melburnu izgubio od Đokovića (i ne samo u Melburnu). Drugo, svetski reket br. 1 Đoković je igrao do početka turnira u izvanrednoj formi, a ostvario je niz od šest ubedljivih pobeda (bez krize u ijednom od tih mečeva) do finala.

I dok ceo teniski svet, najveći nekadašnji šampioni i treneri i teniski stručnjaci odaju Đokoviću ovih dana priznanje za vitešku igru i vrhunske uspehe, frustrirani Vilander iskazuje netrpeljivost.

Ističemo, Marej je prvi put igrao nešto bolje posle operacije prošle godine i povratka na teren. Đoković ga je cele prošle godine ubedljivo i lako pobeđivao. I umesto da po svim sportskim i drugim kriterijumima oceni da Đoković ima više šansi za pobedu (što je priznao i sam Marej pred meč rekavši da je Đoković favorit) tvrdoglavi Vilader, lukavo je govorio suprotno, naravno bez ikakavih argumenata.

Takvim nekorektnim delovanjem on već krnji svoj ugled kod poznavalaca tenisa u svetu, a kod Đokovićevih fanova izaziva ljutnju i bes. Njegovo nesportsko ponašanje i nefer odnos prema šampionu iz Srbije je dokaz frustriranosti jednog bivšeg igrača, koji nema mere u svojim malim zlobama prema Đokoviću. Ne bi trebalo da mu služi na čast takvo ponašanje. Njegova kompromitacija je sve veća. Naravno, Đoković će i dalje da pobeđuje, niže uspehe i upisuje se u tenisku istoriju sveta i Srbije. A Vilander? On neka priča i dalje svoju glupavu priču...

Stvari će teći po onoj staroj izreci „Psi laju, a karavani prolaze!“


Piše: Jovo Vukelić
Rođen je 1952. godine u Herceg Novom. Diplomirao je na Filozofskom fakultet u Beogradu. Kao student (druge godine) proganjan je pa potom i osuđen 1974., na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine zbog odbrane profesora koje je u to vreme proganjala Brozova komunistička mašinerija. Proglašen je moralno-politički nepodobnim i zato godinama nije mogao da dobije stalan posao. Učestovao je aktivno kao organizator od sredine 70-tih do 80-tih u skoro svim ključnim akcijama protiv režima Josipa Broza. Prvi je sekretar Demokratske stranke 1990. godine. Jedan je od osnivača Demokratskog centra (februar 1996.) U listu Politika (po privatizaciji Politika ad) provodi sedam godina na rukovodećim poslovima sa visokom stručnom spremom. Tu pokreće izdavačku delatnost – štampanje knjiga. Iz „Politike ad“ u „Službeni glasnik“ prelazi 2009. godine, sektor Izdavaštvo, na mesto izvršnog urednika gde je i danas, na poziciji Urednik knjiga.
 
Pripremile: KM Novine

Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.