Jankovićeva igra u Fedkupu pa šta bude

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovićeva igra u Fedkupu pa šta bude

Naša i slovačka ženska teniska reprezentacija bore se na šljaci u Beogradskoj areni za mesto u Svetskoj grupi Kupa federacije dogodine. – Danas (14 č) Jankovićeva s Ribarikovom, a zatim Jovanovski protiv Hantuhove. – Odluka pada sutra

Da li će taktika slovačkih teniserki da bude da se igra na bekhend Jelene Janković? Tom njenom tehnički skoro savršenom udarcu je splasnula ubitačna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moć jer joj je povređen zglob leve ruke. Pristupaće mu sa strahom da se stanje ne pogorša, ali je našem timu poraslo samopouzdanje pošto je prelomila da stegne zube i predvodi ga u borbi za ostanak u Svetskoj grupi Kupa federacije.

Žrebom u Beogradskoj areni, poprištu susreta na šljaci, odlučeno je da se danas u 14 časova sastanu Jankovićeva, koja je sedmoplasirana na svetskoj listi, i Magdalena Ribarikova (53. mesto). Zatim Bojana Jovanovski (117) ima priliku da se dokaže pred našom publikom tako što će skupo da prodaje kožu glavnom adutu gošći Danijeli Hantuhovoj (23).

Odluka o tome ko će dogodine da bude među osam najboljih reprezentacija na svetu pada sutra, budući da se igra na tri pobede. U meču koji privlači najveću pažnju jedna preko puta druge biće Jankovićeva i Hantuhova (14 časova). Potom se sastaju Jovanovski i Ribarikova. Za igru parova, poslednji duel, naš selektor Dejan Vraneš je prijavio Jankovićevu i Anu Jovanović, a slovački selektor Matej Liptak se do kraja uzda u igračice iz singla.

Koji je domet našeg tima u ovom susretu? Ishod, naravno, najviše zavisi od Jankovićeve koja je i s oslabljenom rukom danas potpuni favorit. Ribarikovu je lako savladala u jedinom međusobnom okršaju, prošle godine, u drugom kolu „Rolan Garosa” (6:1, 6:2). Slovačku teniserku možda i okuraže nevolje njene protivnice, ali Jankovićeva, ne štedeći sebe, još jednom stavlja na znanje da je nagrada „Srce”, koju će Međunarodna teniska federacija zvanično da joj uruči uoči meča odajući joj priznanje za borbenost i požrtvovanje u nacionalnom timu, došla u prave ruke.

– Trenirala sam petnaestak minuta. Povreda nije sanirana, ali sto odsto izlazim na teren. Šta je tu je. Daću sve od sebe da dovedem našu reprezentaciju u vođstvo – obećava Jankovićeva koja je zglob povredila nedavno u Čarlstonu, objašnjavajući da se to desilo zbog preteških loptica. – Profesionalac sam, ali me povreda jako brine. Kada se igra pod bolovima, onda se malo razmišlja o protivniku. Na teren uvek izlazim s osmehom, ali kad sam povređena, nisam zadovoljna. Igram, međutim, za svoju zemlju, što je razlog da pružim najviše što mogu. Neće da mi bude prvi put da se prevashodno oslonim na talenat.

Naša teniserka je zbog kolapsa avionskog saobraćaja, izazvanog erupcijom vulkana na Islandu, imala pravu odiseju da se domogne rodnog grada. Put ju je iz SAD vodio u Izrael, gde je u Tel Avivu čekala sedam časova na let za Kipar pa onda iz Larnake za Beograd. Na povredu ruke su se nakalemili umor i neophodno vreme za adaptaciju, ali u istoj koži je i Hantuhova. I najveća slovačka uzdanica se nada da će odnekud da crpi snagu.

– Mnogo sam umorna, ali sam ponosna što igram za svoju zemlju. Slovačka je u Beograd došla da pobedi. Meni nije važno da li igram prvi ili drugi meč. Smatram da šljaka svima odgovara, jer je počela sezona na zemljanim terenima. Svi susreti mogu da budu neizvesni – kazala je Hantuhova koja je u Čarlstonu pobedila Jankovićevu u četvrtfinalu s 1:6, 6:3, 6:3, ali je takmičenje završila u sledećem kolu protiv potonje pobednice Australijanke Samante Stosur – 6:3, 7:6 (7:2).

Jovanovski, koja u poslednje vreme grabi ka sto najboljih teniserki na svetu, kaže da u duel s njom, debitantski u reprezentaciji, ulazi bez opterećenja.

– Pokušaću da igram svoju igru. Imam malu tremu, ali nisam pod teretom pobede. Hantuhova je ta koja ima šta da izgubi. Možda će ona da uđe u meč u laganom ritmu, misleći da može lako da me savlada. Pokušaću to da iskoristim – kao da priželjkuje naša 18-godišnja teniserka da je najbolja slovačka igračica potceni.

G. Anđelić

[objavljeno: 24/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.