Indija gost u prvom kolu dogodine

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija gost u prvom kolu dogodine

Prvi meč u idućem Dejvisovom kupu za tenisere naši igraju kod kuće (4-6. mart) s reprezentacijom koja je bila prvi protivnik u istoriji jugoslovenskog tima (Zagreb, 1927)

Indijska teniska reprezentacija dolazi u Beograd od 4. do 6. marta dogodine. To je ishod žreba u Briselu za idući Dejvisov kup. Ostaje da se vidi da li će na megdan šampionu ili vicešampionu uglednog takmičenja Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teniske federacije, pošto naš tim od 3. do 5. decembra dočekuje Francusku u finalu.

Ako potkraj zime opradvamo ulogu potpunog favorita, igraćemo u četvrtfinalu s uspešnijim iz susreta Švedske i Rusije. Drugo kolo je od 8. do 10. jula. Ukoliko pobede Šveđani, idemo im u goste. Ako bolji budu Rusi, gledaćemo odmah posle Vimbldona reprezentaciju kod kuće.

Gde će da se igra s Indijom takođe je određeno pravilom o naizmeničnoj smeni domaćeg terena u međusobnim susretima. U prethodnom duelu, 1988, kada se jugoslovenska reprezentacija, čiju je sportsku baštinu Srbija nasledila, domogla i polufinala, igrano je na travi u Nju Delhiju. Slobodan Živojinović, Goran Prpić i Bruno Orešar, izabranici selektora Radmila Armenulića, pobedili su s 3:2, a odluka je pala u poslednjem meču. Živojinović je savladao Vijaja Amritraja sa 6:3, 6:4, 6:4.

Veoma je zanimljivo da je Indija bila prvi protivnik u istoriji jugoslovenskog Dejvis-kup tima, koji je od 2004. počeo da se takmiči pod imenom Srbija i Crna Gora. Taj susret je odigran u Zagrebu od 20. do 22. maja 1927. Gosti su pobedili rutinski s 3:0, bez izgubljenog seta (poslednjeg dana nisu igrana dva meča bez takmičarskog značaja). Jugoslavija je, inače, do 2003. odigrala 152 meča u Dejvisovom kupu (85 pobeda, 67 poraza).

– Najzad smo imali sreće u žrebu. Igraćemo kod kuće s protivnikom po meri. I ove godine smo bili domaćini u prvom kolu, ali su nam gosti bili Amerikanci, najtrofeniji tim u istoriji takmičenja. Prošle i pretprošle godine išli smo kod velesila Rusije i Španije. Sada smo na žrebu bili prvi nosioci. To je velika stvar koju smo zaslužili – kazao je Živojinović, predsednik Teniskog saveza Srbije.

Selektor Bogdan Obradović se složio da je žreb povoljan, ali je istakao da indijska reprezentacija ima bogatu tradiciju, budući da je bila finalista 1966, 1974. i 1987.

Indija se bila vratila u Svetsku grupu posle 12 godina, ali je u prvom kolu izgubila od Rusije u Moskvi (3:2). Minulog vikenda, u doigravanju za opstanak, pobedila je Brazil u Čenaju s 3:2. Načinila je potpuni preokret, pošto su gosti posle prvog dana vodili s 2:0.

Najbolje plasirani indijski teniser na svetskoj listi je Somdev Devarman (117. mesto). Prakaš Amritraj, sin Živojinovićevog protivnika u presudnoj utakmici 1988, jeste drugi „reket”, ali je tek na 367. mestu. Indija, međutim, ima jedan od najboljih parova na svetu. To su Leander Paes, jedno vreme saigrač Nenada Zimonjića, i Maheš Bupati, gren-slem šampioni.

G. A.

objavljeno: 23.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.