Hematom u masnom tkivu

Izvor: B92, 19.Apr.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hematom u masnom tkivu

Pre više od 7 meseci pala sam sa stepeništa u kući. Na zadnjici mi se narednog dana stvorila velika modrica i oteklina. Lekar ortoped mi je punktirao to mesto četri puta za dve nedelje. Oteklina se smanjila sa veličine teniske loptice na veličinu jajeta, i posle fizikalnih terapija koje sam radila to mesto je i dalje isto. Pre 2 do 3 meseca sam radila ultrazvuk i tada mi je lekar rekao da se na tom mestu nalazi hematom ali mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manji nego što izgleda jer se podbio pod masno tkivo kojeg naravno na zadnjici imam dosta, i rekao je da će proći, ali to i dalje stoji tako bez promena, da li treba da se zabrinem, pila sam posle pada i neki lek za razbijanje hematoma. Imam 30 godina.

Hematom je izliv krvi u tkiva, u Vašem slučaju u masnom tkivu. Nakon određenog vremena krv koaguliše, tj. zgruša se, i organizam počinje proces resorpcije hematoma. Vreme potrebno da se hematom u potpunosti resorbuje zavisi od njegove veličine, što je veći, više vremena je potrebno za resorpciju. Međutim, ukoliko se promena ne povlači niti smanjuje posle dužeg vremenskog perioda (koje zavisi od veličine hematoma), moguće je da je došlo do organizacije hematoma, njegove ožiljne transformacije i eventualno kalcifikacije. U tom slučaju se resorpcija značajno usporava, i ukoliko Vam takva promena smeta, moguće ju je operativno ukloniti.

dr Mihajlo Milenković

http://www.dr-ristic.com

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.