Genčićeva zaslužna za briljantnog Novaka

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genčićeva zaslužna za briljantnog Novaka

Iza svakog uspešnog tenisera mora da stoji neka veoma značajna žena. Nevažno da li je trener, majka ili nešto treće, ali takav je slučaj i sa najboljim srpskim teniserom Novakom Đokovićem, smatraju kolumnisti ESPN-a.

Đoković je sinoć trebalo da izađe na teren na turniru u Marseju (tvrda podloga, 534.000 evra) u meču protiv hrvatskog tenisera Ivana Dodiga, ali je tenisku javnost posebno zaokupilo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to što stoji iza njegovog meteorskog uspeha. Tako su se bazirali na njegove početke i rad sa Jelenom Genčić, u teniskom kampu na Kopaoniku.

- Genčićeva je igrala u FED kupu za Jugoslaviju 1973. godine i sada ima 71 godinu. Od igrača sa kojima je uspešno sarađivala, treba izdvojiti Moniku Seleš i Gorana Ivaniševića. Sa Đokovićem je počela da radi kada je on imao samo sedam godina, a kasnije ga je preporučila Nikoli Piliću - piše kolumnista Džoel Druker.

Pitajući se kako se oseća mladić kada osvoji grend slem trofej, ESPN podseća na izjavu Đokovićevog idola, Pita Samprasa, koji je sa 19 godina 1990. godine osvojio US Open.

- Bile su to dve nedelje šetnje. Bio sam kao štene, nisam imao pojma ni o čemu. Nisam znao šta činim u svoj toj ludnici koja me je okruživala - rekao je Sampras.

Uticaj Genčićeve na razvoj Đokovića je izuzetan. Ona mu je, kako prenosi ESPN, udarila temelje. Naučen je izvrsnoj disciplini. Treba samo pogledati način na koji pažljivo odmerava udarce, koristeći efikasno celo telo da se namesti i udari lopticu. Treba obratiti pažnju i na sitne korake koje pravi, izuzetan rad stopala, čak i servis koji predstavlja trijumf promišljene tenhike nad prekomernom snagom.

Inače, kada je reč o turniru u Marseju, Francuz Žil Simon je stekao pravo da čeka pobednika duela Đoković - Dodig. Simon je u prvom kolu bio bolji od sunarodnika Davida Gueza u dva seta.

Rezultati prvog kola: (2) Gaske (Francuska) - Boleli (Italija) 6:3, 6:3, (3) Južnji (Rusija) - Čilić (Hrvatska) 6:4, 7:6 (7:3), Lodra (Francuska) - Sepi (Italija) 6:2, 7:6, Simon (Francuska) - Guez (Francuska) 6:2, 6:4, Karlović (Hrvatska) - Lopez (Španija) 6:7 (6:8), 7:5, 7:6 (7:4), Ančić (Hrvatska) - (7) Conga (Francuska) 7:5, 7:6 (7:3).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.