Dugo ću  biti  najbolja

Izvor: Glas javnosti, 27.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugo ću biti najbolja

Jelena Janković sigurno godinu završava na prvom mestu svetske rang-liste teniserki, saopštila je ženska teniska asocijacija (VTA). Naša teniserka sada ima 4.555 bodova, dok je na drugom mestu Dinara Safina sa 3.782, a na trećem Serena Vilijams koja je sakupila 3.716 bodova. Safina i Vilijamsova, međutim, do kraja godine neće moći da ugroze prednost Jankovićeve bez obzira na rezultate na poslednjim turnirima sezone, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i završni masters osam najboljih teniserki u Dohi.

- Nameravam da ostanem dugo na prvoj poziciji. Mislim da su rivalke na neki način limitirane, da ne mogu više napred, ne mogu bolje. Ja imam dosta prostora da napredujem, da usavršim svoju igru i zato kažem da ću još dugo biti broj jedan. Ovo je bila zaista neverovatna godina za mene. Naporno sam radila, ali upravo je ta čelna pozicija na VTA listi na kraju godine ono što me motiviše. Sada sam zdrava i rezultati su došli. Moj najveći problem do sada bile su bolest i povrede - istakla je 23-godišnja Beograđanka.

KAO SERENA

Jelena je deveta igračica od kada se pravi VTA lista, koja je godinu završila na prvom mestu posle Štefi Graf (8), Martine Navratilove (7), Kris Evert (5), Lindzi Devenport (4), Monike Seleš, Martine Hingis i Žistin Enan (po 3) i Serene Vilijams koja je jednom godinu završila na prvoj poziciji.

Prvo mesto na VTA listi na kraju sezone srpska teniserka je obezbedila pobedivši na 12 uzastopnih mečeva krajem septembra i početkom oktobra. Te pobede su joj donele tri uzastopne titule u Pekingu, Štutgartu i Moskvi. Lidersku poziciju na VTA listi prvi put je zauzela 11. avgusta, ali je provela samo nedelju dana. Potom se, 6. oktobra, posle pobede u Štutgartu, vratila na čelnu poziciju.

Prvo mesto na VTA listi ove godine su držale još četiri teniserke. Najduže je na njemu bila Žistin Enan (20 nedelja), koja je zatim završila igračku karijeru. Ana Ivanović je na prvom mestu bila 12, Vilijamsova četiri, a Šarapova tri nedelje. Jelena je prva teniserka u istoriji VTA koja je godinu završila kao broj jedan, a da nije osvojila nijedan grend slem.

Mora da je Jeci onaj crnogorac udario u glavu prepotencijom... Pa to je ne tako davno i Ana govorila pa se sada na jedvite jade ponovo probija. Uz svo nase postovanje za nase sportiste, nekako smo uvek prepuni sebe...

Nije tačno da je Jelena Janković prva teniserka koja završava godinu kao prva a nema Gren Slem. Naime, od osam teniserki koje su otkada se rejtinzi zvanicno vode (1975) ikada zavrsavale neku WTA sezonu na prvom (Evert, Navratilova, Graf, Seles, Hingis, Devenport, S.Vilijams, Enan) njih tri je bar jednu sezonu zavrsavalo na prvom mestu bez ijedne gren slem titule. Tako je recimo Lindzi Devenport od 4 sezone koje je zavrsila na celnoj poziciji WTA (98 01 04 05) samo 1998 osvojila neki od slemova, dok su Monika Seles i Martina Hingis obe po tri puta zavrsavale sezone kao No1 i obe po jedanput to bile bez osvojenih slemova te godine (Seles 1995 a Hingis 2000).

Takodje, na prvo mesto rang liste, pre osvajanja Gren Slema koji su dobile tek dve godine kasnije, su izbile Ameli Morezmo i Kim Klajsters.

Fina statistika, ali je ovdje rijec o teniserkama koje su godinu zavrsavale na 1. mjestu. Nikada se nije desilo da je neko zavrsio godinu na prvom mjestu WTA liste a da PRIJE TOGA nije osvojio GS.

Vecina americkih strucnjaka ovo je tvrdilo jos 2007. godine. Oni su se za svoje pulene (citaj sestre Vilijams) najvise plasili od Jece, jer su kod nje uocili ono sto ni jedna vodeca teniserka danasnjice nema, a to je raznovrsnost u igri i neprestano usavrsavanje. Jelena stalno napreduje i kod nje u igri je sve manje oscilacija. Ona je dugo bila bez trenera i zato su joj svi predlagali da nadje nekog s kim bi mogla dalje da napreduje, posebno kada je u pitanju servis. Sada i to ima i ostalo je samo pitanje zdravlja i pravilnog rasporedjivanja turnirskih takmicenja. Zelim joj mnogo srece i uspeha i neka bude kraljica ovog sporta jos najmanje 5 godina, a svim Srbima u zemlji i sirom sveta da uzivaju u njenoj igri.

Imam jedn komentar za redakciju glasa javnosti, mogo imate losu sportsku stranu. ja zivim u americi i redovno sam pratio sport preko vaseg lista ali u poslednjih nekoliko meseci verujte mi ovo je prvi put da sam dosao da vidim da li se nesto promenilo. i nije, uvek kasnite i ajde sto kasnite pola vesti nemate i vesti su stare po 3-4 dana i bez veze su.. I to nije samo moj problem vec dosta mojih prijatenja ima isto misljenje i uglavnom posecujemo sajt blica jel je mnogo pregledniji i vesti su sveze.

samo predlog

Joj nemoj molim te da pricas kako ces biti najbolja dugo vremena jer kad pocnes da gubis onda pricas samo o razno raznim povredama itd.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelana Janković sigurno završava godinu kao prva

Izvor: 24sata, 26.Okt.2008, 12:37

Jankovićeva sada ima 4.555 bodova, dok je na drugom mestu Dinara Safina sa 3.782, a na trećem Serena Vilijams koja je sakupila 3.716 bodova.

Nastavak na 24sata...

Najbolja do kraja godine

Izvor: Kurir, 27.Okt.2008

Najbolja srpska i svetska teniserka Jelena Janković završiće godinu sa titulom kraljice svetskog tenisa, saopštila je Ženska teniska organizacija (WTA). Jankovićeva sada ima 4.555 bodova, na drugom mestu je Dinara Safina sa 3.782, a na trećem Serena Vilijams, koja je sakupila 3.716 bodova. Safina...

Nastavak na Kurir...

Jelena prva do kraja godine

Izvor: RTV Pink, 27.Okt.2008

. . . Jelena Janković je najbolja teniserka u 2008. godini bez obzira na rezultate do kraja sezone. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.