Dokiću 15 meseci zatvora

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokiću 15 meseci zatvora

RUMA - Damir Dokić (50), otac poznate teniserke Jelene Dokić (26), osuđen je juče u Opštinskom sudu u Rumi na godinu i tri meseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti ambasadorki Australije u Beogradu Kler Birgin i nedozvoljenog posedovanja dve „kašikare“. Dokiću je juče pritvor produžen do pravosnažnosti presude ili isteka kazne na koju je, nepravosnažno, osuđen.

Žaliće se

Izricanju presude juče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prema nepotvrđenim informacijama, nije prisustvovala ambasadorka Birgin. Ona je prethodno trebalo da bude saslušana u svojstvu svedoka, a zašto i kako je do ovoga došlo prisutnima u sudnici, navodno, nije ni obrazloženo.

Sam Dokić juče je čuvši odluku suda ostao šokiran. NJegov branilac, advokat Bosiljka Đukić juče, u izjavi za Glas, nije krila nezadovoljstvo presudom za koju je rekla da je kontradiktorna i da će na nju čim je dobije odmah uložiti žalbu. Prema rečima Đukićeve, sudeći prema usmenom obrazloženju presude, sud je prihvatio argumente iz završne reči odbrane i Dokića kaznio za blaži oblik krivičnog dela nedozvoljenog posedovanja oružja, odnosno samo za dve bombe. Međutim, braniocu je sporna odluka suda vezana za drugo krivično delo.

- Iako je Dokiću na teret stavljen najlakši oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, za koje se po zakonu goni po privatnoj krivičnoj tužbi, sud je dozvolio da optužbu sve vreme zastupa Opštinsko tužilaštvo u Rumi koje na to po zakonu nije imalo pravo. Znači, jedino ovlašćena da eventualno goni Dokića je ambasadorka Australije lično, nikako Tužilaštvo - objasnila je juče Đukićeva.

Advokat kaže i da u pogledu kazne i produženja pritvora „nešto nije u redu“, odnosno da se podatak o tome koliko meseci će Dokić provesti iza rešetaka prvo pojavio u medijima.

- On ima sijaset olakšavajućih okolnosti na svojoj strani: neosuđivan je, ozbiljno bolestan, ima imanje na kojem je započeo poslove, Vrdničani su pisali peticiju da bude pušten na slobodu..., međutim sve to nije bilo dovoljno za sud - kaže Đukićeva.

Saslušani novinari

Iznošenju završnih reči i izricanju presude prethodilo je saslušanje svedoka, dvoje predstavnika Ambasade i dvoje novinara beogradskih dnevnih listova, kao i veštaka balističke struke. Kako je odlukom sudije Dragane Kličković ceo postupak proglašen službenom tajnom, pojedinosti iz svedočenja se ne mogu se obelodanjivati.

Đukićeva je ranije rekla da je Dokić pre nego što će izneti odbranu tražio da suđenje bude otvoreno za javnost kako bi istina izašla na videlo.

On je, naime, još na prvom saslušanju kod istražnog sudije, tvrdio da nije pretio Birginovoj, već da je tražio pomoć od njih da zaustave medijski linč kojem su izloženi on i njegova porodica, da ima pouzdane podatke da njegova ćerka Jelena nije u intervjuu izjavila da je otac zlostavlja. Dokić je priznao da je u kući imao u međuvremenu zaboravljene bombe, donete svojevremeno sa ratišta.

Policija je 6. maja, kada je i uhapšen, u njegovoj kući u Vrdniku, pored sedam lovačkih pušaka i pištolja „bereta“, našla i dve bombe „kašikare“ i 20 metaka kalibra 356. Dan kasnije njemu je istražni sudija odredio jednomesečni pritvor koji mu je u međuvremenu bio produžen.  

...eh, kada bi sudovi imali m - - - da i ostale dileje sa revolverima posalju na "visegodosnji odmor na racun drzave" bilo bi divno...

...ali sudovi se zamajavaju samo sa relativno bezopasnim dilejama. Od ostalih im se ili tresu gace, ili prelivaju bankovni racuni, slamarice itd...

"Vrdničani su pisali peticiju da bude pušten na slobodu" - ovako nesto moze da bude argument samo u Srbiji i Iranu

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.