Damiru Dokiću opet 15 meseci robije

Izvor: Glas javnosti, 25.Sep.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damiru Dokiću opet 15 meseci robije

BEOGRAD - Opštinski sud u Rumi potvrdio je juče prvostepenu presudu kojom je Damir Dokić (50) iz Vrdnika, otac poznate teniserke Jelene Dokić, osuđen na 15 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti australijske ambasadorke u Beogradu Kler Birgin i nedozvoljenog posedovanja oružja i eksplozivnih naprava!

Iako je po nalogu višeg suda na ponovljenom suđenju Dokiću trebalo da svedoči ambasadorka Birgin kao direktno oštećena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ona se nije pojavila, pozivajući se na član Konvencije po kojem to nije u obavezi. Na jučerašnjem pretresu ponovo su svedočile samo dve telefonistkinje iz australijske ambasade, Zorana Nikolić i Veselinka Kozlina, koje su uglavnom potvrdile prethodni iskaz u kojem su navele da je Dokić 6. maja u večernjim satima pozvao mobilni broj Ambasade i izrekao pretnje ambasadorki.

Na prvom suđenju Dokić je rekao da se kaje zbog pretnje koju je eventualno izrekao i da nije spremao bilo kakav napad na ambasadorku, već je kao državljanin Australije pokušao da traži zaštitu od hajke koja se u tamošnjim medijima vodi protiv njega i njegove porodice. Međutim, juče je odmah po izricanju istovetne presude i produženja pritvora bez ikakvog komentara napustio sudnicu, vidno nezadovoljan. NJegov branilac, advokat Bosiljka Đukić, najavila je da će i na ovu presudu u zakonskom roku podneti žalbu.

- Desilo se upravo ono što smo i očekivali. I ovaj put sud se rukovodio političkim, a ne krivično-pravnim razlozima. Značajan propust sudskog veća je što nije insistiralo na tome da se ambasadorka Birgin svakako pozove da svedoči i to ću, pre svega, naglasiti u svojoj žalbi. U svakom slučaju, smatram da je sud pokleknuo pod spregom Tužilaštva, punomoćnika i Ambasade - kratko je prokomentarisala Đukićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.