Curiosity laserski istopio prvi kamen na Marsu

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curiosity laserski istopio prvi kamen na Marsu

20.08.2012. -

Vozilo Curiosity je laserski istopilo svoj prvi kamen na Marsu. Robot je uperio laserski uređaj ChemCam na kamen veličine teniske lopte, koji se nalazio na udaljenosti od 2,5 metra. Kamen nije predstavljao veliko interesovanje za nauku nego se samo na njegovoj ravnoj površini testirao rad lasera.

Kratki, ali moćni impulsi fokusiranog infracrvenog zračenja, istopili su površinu kamena, na taj način >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << davši mogućnost proučiti njegov hemijski sastav. Za 10 sekundi, laserski uređaj je ispalio 30 impulsa. Kapacitet svakog je premašivao milion vati. Curiosity je pratio rezultat dobijen iskrom. Istopljena masa u boji je omogućila izvući zaključke o prisustvu atoma određenih elemenata. Ovo je proboj u primeni lasera, koji je pokazao da je vozilo spremno da započne ozbiljan rad na studiji o proučavanju geološkog sastava Crvene planete.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.