Crna šampionska u belom sportu – Venus Vilijams

Izvor: Studnel.com, 17.Jun.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna šampionska u belom sportu – Venus Vilijams

Venus i Serena Vilijams rođene su u Linvudu u Kaliforniji od oca Ričarda i majke Oracene. Ljubav prema tenisu usadio im je otac koji je sve što je znao naučio iz knjiga. Znao je dovoljno da ih obe trenira na terenima u blizini njihove porodične kuće. Godine 1991. porodica se seli na Floridu gde devojčice dobijaju svog prvog trenera, ali njihov otac ubrzo ponovo preuzima tu ulogu zajedno sa ulogom menadžera. Tako postaje jedna od najkontroverznijih ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << svetskog tenisa.
Venus postaje profesionalna teniserka u oktobru 1994. godine, ali je pre toga morala da prevaziđe dosta prepreka uslovljenih mahom njenom rasom i etničkim poreklom. Dokazala je da nisu bili u pravu kada je 2000. pobedila na Vimbldonu i US Open-u, čime je sebi obezbedila ugovor sa Ribokom vredan 40 miliona dolara. Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine osvojila je zlatne medalje u singlu i dublu sa sestrom Serenom. U dosadašnjoj karijeri osvojila je ukupno 37 titula u singlu, od kojih je pet osvojeno na Vimbldonu i dve na US Open-u. U dubl konkurenciji je bila uspešna na svakom Gren Slem turniru, dok se olimpijskim zlatom okitila i u Pekingu i Londonu.
Godine 2011. dijagnostikovan joj je Šegrenov sindrom, autoimuna bolest zbog koje se Venus zamarala i trpela bolove u mišićima. Zbog toga je prešla na vegansku ishranu i morala je da promeni raspored treniranja tako da ima više slobodnih dana za odmor. Ovo se pokazalo kao mudra odluka kada je zajedno sa Serenom osvojila svoju trinaestu Gren Slem titulu na Vimbldonu 2012. Osim tenisom, Venus se bavi i dizajnom enterijera, a ima i svoju modnu liniju odeće. Aktivno se bavi dobrotvornim radom naročito radeći sa Uneskom na promociji jednakosti polova širom sveta.
Izvori: b92.net, biography.com

venus vilijamsna danasnji dantenisteniserkaserena vilijamsus openvimbldon

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.