Ana i Jelena dovele do elite

Izvor: Blic, 26.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana i Jelena dovele do elite

Teniserke Srbije pobedom nad Hrvatskom (3:2) su definitivno postale članovi „kluba najboljih" i plasirale su se u dugo očekivanu Svetsku B grupu Fed kupa . Odlučujući poen donela je druga igračica sveta Ana Ivanović, koja je, iako još prehlađena, uz dosta problema u prvom setu pobedila Niku Ožegović - 7:5, 6:1.

Dan ranije odličan posao uradila je Ana Jovanović (268. na svetu), koja je više nego dostojno zamenila bolesnu Ivanovićevu i iznenadila Jelenu Kostanić-Tošić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (6:4,7:5), da bi Jelena Janković očekivano savladala Niku Ožegović sa 6:1, 6:2. Tako je ekipa Dejana Vraneša već i pre drugog dana plej-ofa za plasman u Drugu svetsku grupu, mogla da računa da će ispuniti plan u „Domu sportova".

Ana Ivanović je umesto na treningu ili šetnje po (zaista skupim) zagrebačkim radnjama provela u hotelskoj sobi, odmarajući od virusa, ali je ipak našla dovoljno motiva da se u nedelju ujutro predstavi malobrojnoj domaćoj publici i ako nije igrala na svom nivou, na kraju i pokaže raskošan talenat.

Istina, u prvom setu to kao da nije bila ona, kao da su Nika Ožegović i ona zamenile uloge. Ana je napravila brejk na početku, ali je toliko loše servirala da je u drugom gemu napravila čak dve servis greške, što nije njena karakteristika. Međutim, Nika se oslobodila straha, koji je imala i protiv Jelene Janković prethodnog dana i stigla na 5:5, ali joj ni pomoć publike u tom trenutku nije pomogla. Ana se vratila u meč, oduzela servis protivnici, i rešila set -7:5.

Ana Ivanović je i sama rekla da nije igrala onako kako ume, ali da je srećna što će Srbija prvi put igrati u Svetskoj grupi.

- Veoma sam srećna što sam zaigrala i što sam uspela da donesem ključni poen za konačnu pobedu naše ekipe. Bila sam nervozna na početku, loše sam servirala, ali u drugom setu sam se skoncentrisala i popravila igru. Nisam taktizirala, uvek igram maksimalno, jer nikad ne potcenjujem protivnika. Navijanje je bilo korektno, publika je nagradila svaki lep poen, ali mi je malo žao jer je izostala atmosfera sa više emocija, koja krasi mečeve Fed kupa, pa sam imala osećaj da igram na nekom turniru. Žao mi je što nisam igrala prvog dana i nisam pomogla timu da dođe do poena, ali tu je bila Ana Jovanović, koja zaslužuje sve čestitke - Ana nije propustila da pohvali koleginicu iz reprezentacije.

S obzirom da je Srbija ušla u Svetsku B grupu, naredni cilj je da prođe kroz to takmičenje i plasira se u najjaču A grupu.

- Veoma smo ponosni na ovaj uspeh, jer je ceo tim učestvovao u tome. Plasirali smo se u Svetsku B grupu, gde nam je, realno, mesto. Mislim da imamo potencijal za titulu u Fed kupu i nadam se da ćemo uspeti da je i osvojimo, a ako ne, onda da bar budemo u društvu najboljih - dodala je Ana, koja će naredne dane provesti u Beogradu, a potom ide na turnir u Berlin gde brani titulu.

Jelena Janković, ponovo treća teniserka sveta, oduševljena je što se naš tim konačno plasirao u Svetsku grupu:

- Presrećna sam što smo prvi put u istoriji srpskog tenisa ušli u Svetsku B grupu, a zna se da smo očekivali ovaj trijumf. U Zagreb smo došli da pobedimo i sada se vraćamo kući srećni i zadovoljni. Ana Jovanović je obavila fantastičan posao, donela nam je prvi poen i pobedu koju baš nismo očekivali, naročito ako se zna da je Jelena Kostanić-Tošić bila i 32. na svetu. Bila je to ključna pobeda, koja nam je olakšala posao.

Jankovićeva nije želela da kaže kada će Srbija osvojiti Fed kup, ali je dodala da je to želja svih u timu.

- Idemo polako, meč po meč do trijumfa u Svetskoj prvoj grupi Fed kupa. Jedna smo od retkih reprezentacija koji ima dve teniserke u svetskom vrhu, tako da verujem da možemo i da osvojimo to takmičenje - rekla je Jelena.

Prpiću smetali aplauzi

Ledena dvorana „Doma sportova" prvog dana takmičenja više je ličila na pozorište, nego na sportski teren. Publika je bila izneneđaćujuće nema, a i kada je aplaudirala više je to činila u korist srpskih teniserki, nego hrvtaskih, što je timu Gorana Prpića i te kako smetalo.

Hrvatska - Srbija 2:3

SUBOTA

Ana Jovanović - Jelena Kostanić-Tošić 6:4, 7:5

Jelena Janković - Nika Ožegović 6:1, 6:2

NEDELJA

Ana Ivanović - Nika Ožegović 7:5, 6:1

Teodora Mirčić - Ana Vrljić 4:6, 5:7

Mirčić/Jovanović - Vrljić/Kostanić-Tošić 1:4, predaja Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.