Izvor: RTS, 20.Maj.2022, 20:34

ATP kaznio Vimbldon - nema osvajanja bodova

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) kaznilo je organizatore Vimbldona zbog odluke da na drugom grend slemu sezone ne učestvuju ruski i beloruski teniseri. Ovogodišnje izdanje Vimbldona tako neće imati bodovni značaj na ATP listi, dok će teniseri moći da osvajaju novčane nagrade.
Vimbldon je doneo odluku da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Razlog je vojni sukob Rusije i Ukrajine, a organizatori turnira naveli su da bi učešće tenisera iz pomenutih zemalja imalo loš sportski uticaj, kao i da bi pokvarilo ugled koji Vimbldon ima.
ATP je rešio da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova u muškoj konkurenciji.
"Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja", navodi se u saopštenju ATP-a.
"Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i nerado, ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang-liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini", dodaje se.
"Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja", zaključuju iz ATP-a.
U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.
Brzo je usledio odgovor Vimbldona.
"Cenimo to da se mišljenja razlikuju u vezi sa našom odlukom da ove godine odbijemo prijave ruskih i beloruskih igrača za prvenstvo, i duboko žalimo zbog uticaja ove odluke na pojedince na koje to utiče", saopštili su iz Vimbldona.
"Međutim, imajući u vidu stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da ograniči globalni uticaj Rusije, koji je uklonio automatski ulazak po rangiranju, i široku reakciju Vlade, industrije, sporta i kreativnih institucija, ostajemo pri stavu da smo doneli jedinu održivu odluku za Vimbldon kao globalno poznat sportski događaj i britansku instituciju."
"Želimo da izrazimo naše duboko razočaranje odlukama koje su doneli ATP, VTA i ITF u vezi sa ukidanjem bodova za plasman na šampionatu. Smatramo da su ove odluke nesrazmerne u kontekstu izuzetnih i ekstremnih okolnosti ove situacije i pozicije u kojoj smo se našli, i štetne za sve igrače koji se takmiče na Turu", saopštava Vimbldon.
"Razmatramo naše opcije i rezervišemo svoju poziciju u ovoj fazi. Razgovaramo i sa kolegama sa ostalih Grend slemova. U međuvremenu, ostajemo fokusirani na naše uzbudljive planove za ovogodišnje prvenstvo", zaključuje se.
 
Vimbldon se održava od 27. juna do 10. jula.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ATP neće dodeliti bodove na Vimbldonu zbog zabrane igranja ruskim i beloruskim teniserima

Izvor: Beta, 20.Maj.2022

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) saopštila je večeras da neće dodeliti bodove na trećem grend slemu u sezoni, Vimbldonu, ukoliko organizatori ne promene odluku o zabrani igranja ruskih i beloruskih tenisera."Ako se ništa ne promeni, sa ogromnim žaljenjem i nevoljno ne vidimo drugu mogućnost...

Nastavak na Beta...

Rodžer Federer i Serena Vilijams nestaju sa liste

Izvor: B92, 21.Maj.2022, 11:48

Odluka ATP i WTA napravila je zemljotres u teniskom svetu, a tek će uslediti kada se bodovi sa Vimbldona zaista obrišu...Podsetimo, Vimbldon je nedavno doneo odluku da zabrani nastup ruskim i beloruskim teniserima. ATP ih je zbog toga kaznio oduzimanjem bodova, što znači da se bodovi ne računaju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.