Znate li šta vašem telu rade grickalice koje jedete uz utakmicu?

Izvor: JavneVesti.com, 17.Jun.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta vašem telu rade grickalice koje jedete uz utakmicu?

Mundijal - svetinja među muškarcima, parče sna koje niko ne sme da im kvari. Sve što žele je dobro društvo, kvalitetan prenos, litre i litre piva i naravno grickalice. Ali većina muškaraca nije svesna šta neobavezno grickanje pored TV-a može da napravi njihovom telu

 
Počelo je Svetsko prvenstvo u Brazilu i malo je verovatno da vam je ovih dana do bilo čega drugog osim do dobrog druženja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << vatrenog navijanja, odličnih utakmica i ogromnih količina piva i grickalica koje savršeno idu uz sve to.
 
Ali zaustavimo se na tren kod “grickalica”. Tačno je da su one “obavezan” deo gledanja Mundijala, ali da li ste ikada razmišljali o tome šta velike količine slaniša koje unesete u sebe tokom tih mesec dana zapravo rade vašem telu?
Čips, kikiriki, kokice, ili čak ćevapčići i ostale brze poslastice sa roštilja mogu samo da rezultiraju kojim kilogramom viška, a kada sa time ukombinujete velike količine piva koje ćete popiti, šokantan odraz u ogledalu 13. jula, kada se završi Mundijal, vam je zagarantovan.
 
Problem nastaje upravo onda kada shvatite da ste za svega tridesetak dana dobili nekoliko kila, a da će vam za skidanje istih trebati isto toliko vremena, ako ne i više. Osim toga, grickalice, hteli vi to da priznate ili ne, štete vašem zdravlju.
Ako vam je teško da ovu činjenicu tek tako privatite, evo konkretnog primera. Čips, jedna od omiljenih grickalica za vreme fudbalske groznice, a istovremeno je totalno nezdrava jer nema nikakvih hranljivih vrednosti. To je slani skrob pržen u ulju, pun masti, kalorija i ugljenih hidrata.
 
Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se prži na visokoj temperaturi. Samo 100 g čipsa sadrži 560 kalorija, što je vrednost jednog obroka. Ako dodate uz to još dve krigle piva, u organizam ćete uneti kalorije u vrednosti dva obroka. A računajte da u toku jedne utakmice sigurno možete da pojedete više od 100 g čipsa i popijete najmanje dve krigle piva. Sve u svemu, prava kataklizma za vaš organizam.
Zato vodite računa o svojoj liniji i prvenstveno zdravlju tako što ćete paziti šta unosite u usta. Ukoliko želite da grickate, uzmite kokice jer su one od svega ipak najmanje zlo. Izbegavajte one koje su pripremljene u mikrotalasnoj ili prelivene raznim veštačkim sastojcima. Radije birajte one obične, sa malo soli, iskokane na ulju ili se odlučite na orašaste plodove poput badema, oraha i lešnika.
Osvežavajuć, ali i manje kaloričan, voćni sladoled je svakako poslastica koja može da vam zameni grickalice, a pivo ko pivo, njega je nemoguće menjati, zato u taj “greh” nećemo ni zadirati.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.