Pivo
Pivo

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, vode, hmelja i ječma.
Spada u slabija alkoholna pića sa 3 do 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu, danas je vrlo zastupljeno u celom svetu i kod nas.
Pivo se proizvodi u pivarama a služi se u pivnicama, raznim kafićima i kafanama.

Ljubav prema ispijanju piva je stara koliko i civilizacija.
Pre oko 10.000 godina ljudski rod je rešio da prestane sa nomadskim životom da se skrasi na farmi i počne da obrađuje zemlju. Tako je narod počeo da gaji žitarice, koje su glavni sastojak piva. Niko tačno ne zna ko je prvi otkrio proces pravljenja ovog popularnog alkoholnog napitka i kako se do njega došlo, ali veruje se da se sa malo hleba i pšenice navlažilo i tako je došlo do fermentacije. Najstarija dokumenta o pravljenju piva stara su oko šest hiljada godina, i vezuju se za drevne narode Sumerce.

Napitak koji su oni pravili bio je blagosloven i lep, smatrano je da je pivo božji dar. Tada pivo nije bilo dobro filtrirano, i izgled mu je bio zamućen. U pokušaju da se izbegne gorak ukus, Sumerci su ga pili na cevčicu. Drevni Vavilonci potomci Sumeraca su znali najmanje oko dvadeset načina pravljenja piva, još 2.000 godina pre Hrista. Pivo je činilo važan deo drevnih ekonomija, da je čak korišćeno i pri razmeni robe, a radnicima su nadnice isplaćivane i u pivu. Egipćani su nastavili sa pravljenjem piva, kao i Grci i Rimljani, ali kada je vino dobilo svoju popularnost Rimljani su počeli da na pivo gledaju kao na piće Varvara.

Pivo su određena nemačka plemena pravila 800 godina pre Hrista. Kasnije se i u pravljenje piva uključila i Katolička crkva. Hrišćani su ga smatrali božijim darom, ali ideju su napustili krajem 19. veka zahvaljujući žestokom porastu alkoholizma. Pivo su pili svi narodi, svih uzrasta i klasne pripadnosti i uz hleb je predstavljao osnovni sastojak ljudske ishrane na dnevnom nivou. I u Americi su u jednom trenutku bili crni dani za ljubitelje piva, zbog naglog porasta alkoholizma. Postojao je zakon pa je prema 18. amandmanu svaki građanin koji bi napitak pravio kod kuće bivao proglašen za kriminalca.

Tokom Drugog svetskog rata počelo je da se pravi svetlije pivo, a po završetku rata i svetlo i tamno je zadržalo svoju popularnost. Danas proizvodnja piva predstavlja biznis globalnih razmera, sa nekoliko dominantnih multinacionalnih kompanija i više hiljada manjih proizvođača. Godišnje se popije i proda preko 133 milijardi litara piva, što je nekada bilo nezamislivo. Pivarstvo ima dug razvojni proces od više vekova, pa i milenijuma i danas se pretvorilo u nauku.

To je kompleksan proces u kome se obraća pažnja na mali milion detalja od uzgajanja posebnih sorti hmelja i ječma preko tajnih receptura, do posebnih pakovanja, i načina serviranja piva ohlađenog do prave temperature. Od pamtiveka je bilo sredstvo za osveženje ali i kao hrana i lek. Prinosilo se kao žrtva bogovima, u raznim religioznim obredima, ali iznad svega bilo je piće običnih ljudi. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susedima. Faraoni su ga nosili sa sobom na svoj put u zagroban život, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi se osvežili. Pili su ga stari Grci pre nego što je vino postalo popularno u ovom području. Rimljani su ga nasledili a plemena su ga nosila na svoje pohode.

Pivo je donosilo osveženje, utoljavalo glad, davalo snagu i podsticaj, umirivalo je i opuštalo. Oduvek su ga bogati i siromašni pili iz zlatnih putira i glinenih vrčeva, da bi osetili njegova dejstva. Deluje kao hrana i lek, ume da utoli glad i osnaži organizam. Smiruje nerve, i okrepljuje telo. U svetu postoji više od hiljadu vrsti piva, koje se dele po boji, vrsti kvasca, ili procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo, letnje ili zimsko, ejl ili lager, bezalkoholno ili alkoholno, a to su samo neke od grubljih klasifikacija. Zadatak pravljenja podele piva namučio je čak i stručnjake koji su utvrdili nekoliko osnovnih kriterijuma podele. Po boji pivo može biti svetlo, crveno, tamno ili crno.
Boje raznih vrsta piva variraju od svetlozlatne, preko crvene i braon, pa do crnih nijansi.
Srbija sa svojih 90 litara po glavi stanovnika godišnje je negde na sredini evropske lestvice.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Jelen pivo uvijek za "naša dobra vremena"

U naše svakodnevne rituale utkan je hedonizam i uživanje u hrani i piću, a nova kampanja omiljenog pivskog brenda na ovim prostorima prikazuje one posebne trenutke u kojima istinski uživamo.

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2024, 12:45

Detaljnije >>

Nemački supermarket sa ruskim i ukrajinskim proizvodima otvara se u Novom Sadu

Tokom naredne sedmice na novosadskom Bulevaru oslobođenju trebalo bi da bude otvoren novi supermarket, specijalizovan za proizvode sa tržišta istočne Evrope. Iako je u pitanju nemački lanac Miks markt, roba koja se može kupiti dolazi iz Rusije, Ukrajine, Gruzije, ali tu si i baltički, poljski, turski i balkanski proizvodi. Prema pisanju medija, u ovim supermarketima moći će da se kupe različiti proizvodi – od ruskog kavijara do gruzijskih sireva i poljskog piva. Ovaj lanac se proširio...

Izvor: Luftika.rs, 23.Apr.2024, 19:10

Detaljnije >>

Oslobođen optužbi za vožnju u pijanom stanju jer njegovo telo samo proizvodi alokohol

Jedan Belgijanac je pred sudom u Brižu oslobođen optužbi za vožnju u pijanom stanju, nakon što je dokazao da boluje od retkog poremećaja poznatog kao ABS sindrom koji čini da telo obolelog samostalno proizvodi alkohol. Njegova advokatica Anse Geskijer izjavila je za Rojters da su, iako je “nesrećna slučajnost da njen klijent radi u pivari”, tri lekara koja su ga odvojeno pregledala potvrdila da boluje od ABS sindroma. Belgijski mediji preneli su da je predsedavajući...

Izvor: Luftika.rs, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

BELGRADE BEER FEST objavio poziv za volontere: BUDI DEO PRIČE - Prijave otvorene do 26. maja

Belgrade Beer Fest, najveći festival muzike i piva u regionu, objavio je poziv za entuzijastične pojedince koji žele da se pridruže timu i doprinesu uspehu ovog nezaobilaznog događaja. Sa...

Izvor: Blic, 22.Apr.2024, 16:07

Detaljnije >>

BELGRADE BEER FEST objavio poziv za volontere: BUDI DEO PRIČE!

BELGRADE BEER FEST objavio poziv za volontere: BUDI DEO PRIČE!

Prijave otvorene do 26. maja

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

Prodaje se “Ostrvo pivskih limenki” – šta god da radite ovde, nikome nećete smetati (FOTO)

Prodaje se “Ostrvo pivskih limenki” – šta god da radite ovde, nikome nećete smetati (FOTO)

Osim ostrva, novi vlasnici dobijaju i plićak koji ga okružuje, odnosno potopljenu jamu koja izranja tek u vreme oseke, mogu na sebe da prenesu dozvole za hranu i piće, ali i da promene naziv ostrva ako žele. U decembru 2017. četiri prijatelja ispunila su svoju tajnu želju i kupila privatno ostrvo. Zapravo ostrvo se zove Pajn Kej, a mnogo je popularnije pod nazivom Ostrvo pivskih limenki (Beer Can Island). Smešteno u blizini obale Floride, zapravo gleda na čuvenu plažu Apolo i prekriveno...

Izvor: Luftika.rs, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

Rusija povećala carine na pivo iz "neprijateljskih zemalja"

Ruska vlada povećala je carinske stope za pivo iz "neprijateljskih zemalja", saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva industrije.

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2024, 22:12

Detaljnije >>