Veliko spremanje za Mundijal: Policija u Riju osvaja favele

Izvor: Press, 03.Mar.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko spremanje za Mundijal: Policija u Riju osvaja favele

Operacija koja je počela u ranu zoru po lokalnom vremenu, uključila je na stotine policajaca podržanih oklopnim vozilima, koji su ušli u favele Kađu i Bareira do Vasko. Za sada nema izvestaja o eventualnom otporu stanovnika tih predgrađa. Kako je navedeno, više od 1.000 policajaca i 200 komandosa u oklopnim vozilima planirano je da učestvuje u ovoj akciji.

Policija je saopštila da je sledeći cilj favela poznata po nasilju - Mare, koju uglavnom kontrolišu narko bande i njihove naoružane patrole.

Vlasti Rio de Žaneira započele su 2008. borbu protiv narko klanova - uglavnom stacioniranim u favelama, kako bi se grad očistio od kriminala uoči Mundijala 2014. i Olimpijskih igara 2016. Navodi se da je procenat nasilja u favelama opao otkako je policija započela sa akcijama. U prvoj polovini 2012. stopa ubistava pala je na 10,9 na 100.000 stanovnika, a 2009. ona je iznosila u Rio de Žaneiru čak 36,2 na 100.000 stanovnika.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.