Uputstvo za praćenje Svetskog prvenstva u Rusiji!

Izvor: Mondo, 12.Jun.2018, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za praćenje Svetskog prvenstva u Rusiji!

Sve na jednom mestu i sve što vas zanima! Šta sve možete pronaći u specijalu MONDA o Mundijal u Rusiji, termini i rasporedi, prenosi, dresovi, kvizovi i najvažnije teme ovog Svetskog prvenstva...

KOJI SU SVE TERMINI UTAKMICA I KADA IGRA SRBIJA?

S obzirom na to da se zbog površine Rusije u ovoj zemlji koristi čak 11 vremenskih zona (fudbal će se igrati u četiri, one najzapadnije) - termini >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << utakmica su različiti, ali dobra vest je da nema ranog ustajanja ili odlaganja spavanja!

Prvenstvo se igra u 11 gradova - na 12 stadiona od 14. juna do 15. jula.

Otvaranje Mundijala u Moskvi između Rusije i Saudijske Arabije počeće u 17 časova, a najraniji termin je 12.00 - i on će se koristiti samo jedanput kada budu igrali Francuska i Australija u Kazanu.

Imamo termine u 14 sati (Jekaterinburg, Moskva, Samara, Nižnji Novgorod i Sankt Peterburg), potom u 16 i 17 časova (u gotovo svim gradovima domaćinima), a izuzetak je termin od 18 časova u Saransku (Peru - Danska, 16. jun).

Biće i večernjih duela u 20 časova (Kalinjingrad, Saransk, Kazan, Soči, Sankt Petersburg, Rostov, Nižnji Novgorod...) i jedan u 21 čas (Hrvatska - Nigerija, 16. jun).

Srbija će svoju priču na Svetskom prvenstvu "otvoriti" 17. juna (nedelja) od 14 časova u Samari protiv Kostarike, dok ćemo u naredna dva susreta "zatvarati" program dana. U Kalinjingradu (22. juna) bićemo "formalni domaćini" Švajcarskoj od 20 časova, a pet dana kasnije u Moskvi u istom terminu (20.00) - isto kao domaćini - igramo protiv Brazila.

Nadamo se da to neće biti sve od nas, a kompletan sastav grupa i raspored svih mečeva do finala - pogledajte OVDE!

ZVANIČNA LOPTA, MASKOTA, HIMNA ZARADE, PREMIJE...

Foto: MN Press Nova Adidas Telstar 18 lopta.

Zvanična maskota ovogodišnjeg Svetskog prvenstva je sivi vuk Zabivaka koji je pobedio u konkurenciji tigra i mačke, a u bukvalnom prevodu njegovo ime znači "golgeter".

Njega ćemo često videti tokom trajanja Mundijala, kao i novu Adidas Telstar 18 loptu o kojoj su sud već dali reprezentativci Srbije, a ono što ćete takođe često čuti za vreme Svetskog prvenstva jeste i zvanična himna koju izvode Era Istrefi, Vil Smit i Niki Džem.

Pesma se zove "Live it up" i njom će biti otvoren Mundijal na zvaničnoj ceremoniji 14. juna, a spot možete da pogledate OVDE.

Zanimljiv je i novac...

FIFA će reprezentacije nagraditi ukupno sa 400 miliona dolara, a svakom učesniku grupne faze sleduje 8.000.000. Za one koji stignu do osmine finala dobiće još 12, a učesnici četvrtfinala po još 16. Četvrtom sleduje 22 miliona dolara, trećem 24, drugoplasiranom 28, a šampionu čak 38!

Informišite se koliko će zarađivati selektori, koji timovi su "platežno" najjači i kolike su premije Srbije od države za uspehe na Mundijalu...

Stikere za Viber već imate, zar ne?

GDE DA SE INFORMIŠEM O ISTORIJI SVETSKIH PRVENSTAVA?

Foto: Allsport/Getty Images/Guliver

Svetsko prvenstvo se prvi put održava u Rusiji, a čak 11. put na tlu Evrope.

Ovo je 21. Mundijal i videćemo da li ćemo na njemu dobiti nekog novog pobednika ili će to ponovo biti neko iz redova najuspešnijih reprezentacija kao što su Brazil (pet puta šampion) ili Nemačka (četiri puta). Nema Italijana koji su takođe četiri puta podiazali najvažniji trofej u fudbalu, dok se trećoj "boginji" nadaju Argentinci.

MONDO je na jednom mestu spremio kompletnu istoriju svetskih prvenstava - i ukoliko vas zanima kako je to bilo 1950, 1986. ili bilo koje druge godine Mundijala - čitajte OVDE!

KO SU ZVEZDE OVOGODIŠNJEG MUNDIJALA?

Ima ih mnogo!

Svi će najpre gledati u dvojicu najboljih fudbalera u poslednjoj deceniji Kristijana Ronalda i Lionela Mesija koji možda igraju i svoje poslednje Mundijale u karijeri (i mnogo će nam nedostajati), ali tu su i nadolazeće zvezde svetskog fudbala.

Sve na jednom mestu, po grupama, sa detaljnim obrazloženjem zašto smo BAŠ NJIH izdvojili u odnosu na ostala 91 fudbalera u grupi - čitajte OVDE!

GDE MOGU DA VIDIM SVE DRESOVE REPREZENTACIJA?

Foto: Guliver/Getty images/Catherine Iwill

Jedna od najiščekivanijih stvari na Mundijalu!

Srbija će, kao što je poznato već neko vreme, u domaćoj varijanti nastupiti u komplet crvenim "Puma" dresovima, dok je gostujuća verzija - koju ćemo koristiti samo protiv Kostarike kada smo po vokaciji gosti - iznenađenje: bela sa srpskom zastavom po sredini.

Britanski "Telegraf" je izuzetno loše rangirao naše dresove, ali to je samo lični ukus.

Vas pozivamo da u našoj galeriji (OVDE!) pronađete sve dresove učesnika Svetskog prvenstva i da sami odlučite koji je vama baš najlepši...

Mnogi će reći da je Nigerija, ali toliko ima izbora!

IMA LI STRAHA OD HULIGANA U RUSIJI?

Nažalost, da...

Rusija je preduzela sve mere kako bi sprečila incidente na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, ali problemi će nastati tek kada sve reprezentacije doputuju u 11 gradova domaćina, odnosno kada na ulicama budemo imali milione navijača...

Najveći strah je naravno od novog obračuna engleskih i ruskih huligana koji imaju "istoriju" zbog Evropskog prvenstva pre dve godine, a opširnije čitajte OVDE!

Kontrola će biti rigorozna, zbog toga su uvedeni i takozvani "navijački pasoši".

IMA LI NEKIH NOVIH PRAVILA NA MUNDIJALU U RUSIJI?

Foto: Gabriele Maltinti/Guliver/Getty Images

Najkraće rečeno - ima!

Ovo će biti prvo Svetsko prvenstvo na kome će biti korištena VAR tehnologija koja se od ranije već koristi u Bundes ligi i Seriji A, a od naredne godine će i u Primeri i u Ligi 1, dok Premijer liga i Liga šampiona nisu još usvojili njeno implementiranje zbog pojedinih manjkavosti.

Video pomoćnik biće korišten na svim mečevima u Rusiji, a ovoga puta će i navijači (na stadionu i kraj televizora) biti bolje upućeni zašto i koji snimak se pregleda.

Važno je napomenuti da će i srpski arbitar Milorad Mažić biti deo ovog svojevrsnog eksperimenta na Mundijalima (još uvek ne znamo na kojim mečevima), a kada i u kojim situacijama će samo koristiti VAR tehnologija pročitajte opširnije u našem tekstu OVDE!

Osim VAR-a, zanimljivo je da će sudije moći da retroaktivno kazne igrače zbog simuliranja ili udaranja protivnika, čak već na poluvremenu...

Pravilo koje vas sve zanima je i šta u slučaju istog broja bodova u grupi?

Nije se menjalo i dalje je glavni "tajbrejker" gol-razlika, potom broj postignutih golova, a tek potom međusobni skor reprezentacija koje su izjednačene...

GDE "ODSEDA" SRBIJA I U KOM SASTAVU ĆEMO IGRATI?

Foto: MN Press

Reprezentacija Srbije otputovala je u ponedeljak za Rusiju gde će boraviti najmanje do 27. juna i meča sa Brazilom u poslednjem kolu grupne faze.

"Orlovi" će biti smešteni u Svetlogorsku, gradiću od tek desetak hiljada stanovnika, koji se nalazi nadomak Kalinjingrada na obali Baltičkog mora.

Srbija će tako praktično biti "izolovana" od epicentra dešavanja na Mundijalu što bi našoj reprezentaciji trebalo da pomogne da "nađe mir", a upravo u Kalinjingradu ćemo igrati možda i najvažniji meč na prvenstvu protiv Švajcarske.

Kada je u pitanju sastav tima - to za sada zna samo Mladen Krstajić!

Na put u Rusiju poveo je, po njegovom mišljenju, 23 najbolja fudbalera Srbije i važna stvar je da su svi u ovom trenutku zdravi i spremni za mečeve. U Rusiju smo stigli u dobrom raspoloženju posle pobede nad Bolivijom (5:1), a možda se može naslutiti i kojih 11 će na Kostariku.

Analizu minutaža naših igrača u generalnim probama - čitajte OVDE!

GDE DA GLEDAM SVETSKO PRVENSTVO?

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Sve utakmice Svetskog prvenstva (ukupno 64) prenosiće Radio televizija Srbije, dok će MONDO - kao što ste i navikli do sada - takođe pratiti sve mečeve na Mundijalu.

Podsećamo vas da će naš portal u Rusiji imati repotera na licu mesta, tako da u našem specijalu posvećenom Svetskom prvenstvu možete da očekujete ekskluzivne fotografije, video-snimke, neobične priče, ali i izjave i reakcije naših fudbalera, selektora i mnogih drugih...

Kada je pitanju mesto odakle ćete pratiti SP - to vam prepuštamo da sami izaberete, a MONDO vam i dalje ostaje na raspolaganju putem weba, mobilnog telefona ili aplikacije!

HOĆE LI BITI MUNDIJALSKIH KVIZOVA NA MONDU?

Foto: MONDO/Mario Milojević

Hoće, i to mnogo!

Od prošle godine svakog drugog utorka na MONDU mogli ste da se zabavite rešavajući kvizove iz različitih sportskih oblasti - od inostranog do domaćeg fudbala, preko NBA do tenisa - a i ovoga puta smo vam spremili zadatke...

Tokom trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu čekaju vas kvizovi na svaka tri dana, a ispitivaćemo vaša znanja o učešću Srbije, strelcima, istoriji i mnogim drugim stvarima.

Pronađite ih u našem Specijalu ispod najvažnijih vesti, a za početak možete da proverite koliko dobro pamtite (i koliko brzo kucate) i da za manje od 120 sekundi navedete sve učesnike ovogodišnjeg Mundijala.

Tri, četiri - sad!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.